2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy új fajt hoztak fel a földfelszínre véletlenül az asztronauták - 2012-12-03 11:58:59 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy új fajt hoztak fel a földfelszínre véletlenül az asztronauták

A képet az újonnan felfedezett fajról Mike Fincke a NASA egyik űrhajósa készítette a CAVES program közben. Nem mindennapos esemény, hogy az asztronauták egy új fajjal térnek vissza a Földre. De amikor az ESA CAVES földalatti tréningjéről visszatértek a felszínre, magukkal hoztak valamit.

Ez a rákféle az Alpioniscus fajba tartozik és az ESA CAVES 2012 programja során fedezték fel a kutatók. Ez a faj csupán 8 mm hosszú, és az
isopodák egyik szárazföldi alrendjébe tartozik, közismertebb nevén egy ászkarákfaj. A legtöbb Crustacea mint például a garnélák vagy a homár vízben élnek, míg az ászkarákok az egyetlen csoport amelynek néhány faja teljesen alkalmazkodott a szárazföldi élethez. Úgy tűnik, hogy a szárazföldi isopodák őse vízi életről idővel szárazföldi életre tért át. Meglepő módon az űrhajósok találtak egy Alpioniscus genuszt, amely visszatért a vízbe betöltve ezáltal egy teljes evolúciós kört.

„Ez a lelet azért fontos, mert azt a néhány vízi életmódú ászkát, melyet ismerünk, primitív alakoknak tekintjük, melyekből a szárazföldiek később fejlődtek ki.
Most egyértelmű, hogy ezek az állatok ismét vízi életre tértek át.” magyarázza Stefano Taiti isopoda specialista. „Ez megváltoztatja az evolúciós folyamatokkal kapcsolatos nézőpontunkat a földi isopodák vízi életre való áttérése tekintetében.” Ez a lelet szintén megerősíti azt az elméletet, hogy az evolúció nem egyirányú folyamat” 

 A CAVES tréning során a Nemzetközi űrállomás összes partnernemzete űrhajósokat küldött a  föld alá egy hétre hogy megismerjék milyen a munka egy multikultúrális team-ben extrém körülmények között. Az itáliai barlangokban töltött 6 éjszaka során a kutatás kiterjedt a meteorológiára, földmérésre, geológiára és a föld alatti élet katalogizálására is. „Minden évben felderítünk egy területet, hogy felkészüljünk a kiképző küldetésre.” - mondja Loredana Bessone a kurzus tervezője és projektmenedzsere. „Ebben az évben észleltünk egy érdekes kinézetű rákot egy aprócska tóban.”

Csali lerakása

Az asztronauták csalit helyeztek a tó közelébe és egyéb helyekre is, hogy befogjanak és végül azonosítsanak annyi életformát amennyit csak tudnak. Az ESA űrhajósa Andreas Mogensen visszaemlékezése szerint 4 műcsalit helyeztek el előre meghatározott területekre és 2 további mozgó csalit.


 
Balra Jo de Waele a CAVES 2012 tudományos koordinátora és jobbra a Nasa asztronautája Mike Finckle csali elhelyezése közben. Májból készült pépet és romlott sajtot használtak, hogy a csapdába csalják az állatokat. Majd 3-4 nap múlva az űrhajósok visszatértek a területre hogy összegyűjtsék őket. A molekuláris elemzés megerősítette, hogy néhány élőlény amit találtak egy új rákféle amely az Alpioniscus genusba tartozik. (forrás)


A barlangkutatók általában 3 hétig hagyják kint a csalikat. A CAVES program csak egy hétig tartott, így a biológiai mintavételi program fejlesztője Paolo Marcia főzött egy speciális csali menüt a föld alatti fajok számára: ” ...egy igazán büdös csalit készítettem májból és romlott sajtból.” 3-4 nap elteltével az asztronauták kiválasztottak a ritkább fajok közül néhányat és alkoholba helyezve felhozták őket a felszínre. „Mivel nem gyűjtöttek elég állatot, visszaküldtem őket a tóhoz az utolsó nap és bingó!” - mondta Laura Sanna a tudományos tevékenységek igazgatója. „Ezután az űrhajósokkal együtt ellenőriztük a példányokat az ismert fajok listáján.” „A CAVES egy igazán érdekes tudományos programot nyújtott, miközben a fő célja az asztronauták képzése volt egy operatív térben amely hasonló a Földhöz.”

 

 

Forrás: Phys.org, Kép

2012. december 2.

Papdiné Morovicz Andrea


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés