2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy új antibiotikum a trágyatintagombából - 2014-11-18 14:54:56 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy új antibiotikum a  trágyatintagombából

Markus Aebi professzor által vezetett csoport 2014 október 23-án publikálta a Journal of Biological Chemistry folyóiratban a kutatásuk eredményét. Ebben a cikkben arról számolnak be az Institute of Technology in Zurich és a Bonni Egyetem kutatói, hogy sikerrel izoláltak egy antibakteriális hatású peptidet a trágyatintagombából (Coprinopsis cinerea), amelyet copsinnak neveztek el.

A gombák és baktériumok hasonló ökológiai fülkét foglalnak el, amely természetesen komoly versenyhez vezet a két csoport tagjai között. Az egyik módja a két csoport közötti harcnak a különféle biológiailag aktív anyagok szekretálása a környezetbe, amelyek gátolják a másik faj növekedését. Ennek a "fegyverkezési versenynek" az egyik eredményét, a különféle antibiotikumokat, már a múlt század óta használja az emberiség a saját céljaira. Az ezekkel való visszaélés azonban komoly veszélyekkel is jár, amelyről már többször is írtunk. A penicillin, és egyéb biológiai eredetű antibiotikumok (valamint azok mesterséges változatai) általában kismolekulájú, szerves anyagok, amelyek a baktériumok esszenciális életfolyamatait (mint például a sejtfal képzését, vagy a fehérjeszintézist) gátoljak. Ezek az antibakteriális anyagok nem különösebben sokrétűek; alig pár szerves molekula különféle variációi, így nem csoda, ha a baktériumok, amelyek ellen használjuk őket, viszonylag hamar megtanulják „kijátszani” őket.

Aebi professzor csoportja, antibakteriális hatású szerves anyagok izolálására és elemzésére koncentrált: antibakteriális peptideket (defenzineket) kerestek a trágyatintagomba metabolitjai között. Egy olyan kísérleti rendszert használtak, ahol a gombákat egy adott baktériummal együtt tudtak növeszteni (B. subtilis, E. coli és P. aeruginosa fajokat használtak), és a gomba szekrétumjait (a gomba által kibocsátott molekulákat) vizsgáltak. Az általuk izolált, és copsinnak nevezett peptid a szerkezetének köszönhetően meglepően jól áll ellen a magas hőmérsékletnek és az alacsony pH-nak. A szerkezetét alfa hélix/béta redők alkotják, amelyeket diszulfid hidak stabilizálnak, valamint az N-terminálison található egy nem tipikus aminosav, egy piroglutamát-sav.) Maga a peptid a Gram-pozitív baktériumok sejtfalszintézisét gátolja, és peptid jellegéből adódóan (mivel a peptidek moduláris szerkezetű molekulák) egy ígéretes alapot képez további, mesterséges antibiotikumok kifejlesztésére.

Forrás: Journal of Biological Chemistry

Kép

2014. november 18.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés