2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy régóta ismert enzim új szerepben - 2010-02-25 09:12:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy régóta ismert enzim új szerepben

A kalcineurin egy jól ismert protein-foszfatáz, amelynek döntő szerepe van a T-sejtes immunválasz kiváltásában. Számos allergiagyógyszer célpontja, gátlásával autoimmun-betegségek kezelése is megvalósítható. Egy új tanulmány szerint különféle szívproblémákért is felelős lehet.

Az enzim egy Ca2+ /calmodulin típusú szerin-foszfatáz, a fehérjék szerin oldalláncairól hasít le foszfátcsoportokat, ezzel aktív, vagy éppen inaktív állapotba hozván azokat.  Legfontosabb funkciója, hogy defoszforilálja és ezáltal működésbe hozza a T-limfociták átírásáért felelős gének egyik fontos, citoplazmában lévő transzkripciós aktivátorát. (Nuclear Factor of Activated T cell, NFATc) Emellett jelentős szereplője a kálcium homeosztázis fenntartásának, a kálcium-pumpák regulációját, illetve az intracelluláris kálcium-szignalizációt felügyeli számos sejtben.

A
Cincinnati Children's Hospital Medical Center és a Howard Hughes Medical Institute  kutatói bebizonyították, hogy a fehérje nagymértékben hozzájárul a szívizomsejtek megfelelő növekedéséhez-és kontrakciójához. Hiányában számos rendellenesség alakulhat ki, úgy, mint szívritmus-zavar és egyéb szívproblémák, de súlyos esetben halál is bekövetkezhet.

Kísérleteiket olyan egerekkel végezték, amelyekből hiányzott a kalcineurin génje, s előzetes irodalmi ismereteikre alapozva vizsgálták bennük bizonyos gének kifejeződését. A myocitákban egy sor kálciumszint-szabályozásért, valamint az izmok összehúzódásáért felelős gén expressziójának drámai csökkenését tapasztalták a kontroll egerekhez képest. Egy idő elteltével az állatokon különböző, szívelégtelenséget jelző tünetek jelentek meg, egy részük el is pusztult a kutatás végére. Ezen kívül felfedeztek egy új, úgynevezett feed-forward (előrevezető, előrecsatoló) mechanizmust is, amelynek lényege, hogy a kalcineurin kálcium általi direkt aktivációja jelentősen megnöveli a már említett gének átírásának mértékét.

A kutatás vezetői hangsúlyozták, bár egerekkel kísérleteztek, eredményeiket fontolóra véve további kutatások szükségesek a témában, továbbá a szívbetegségek diagnosztikája és kezelési módszerei új megközelítéseket kívánnak a szakemberek részéről.


MedicalNewsToday 2010.02.22.


Tuboly Eszter


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 1, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés