2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy lépéssel előrébb a Ewing szarkóma gyógyítása felé vezető úton - 2010-09-13 08:31:19 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy lépéssel előrébb a Ewing szarkóma gyógyítása felé vezető úton

A Ewing szarkóma napjaink egyik legkritikusabb pontja az orvostudománynak. Nem csak azért, mert főleg gyermekeket érint, hanem azért is, mert kialakulásának okát máig nem ismerik, gyógyítása pedig igen nagy megterhelést jelent a szervezet számára Egy széles körű vizsgálat most azonban segíthet megérteni a probléma mibenlétét, és lehetőséget ad a célzottabb gyógyításra is.

A Ewing szarkóma a harmadik leggyakoribb csontszarkóma, az összes rosszindulatú csontdaganat 6-8 %-át teszi ki. Diagnózisa viszonylag könnyű, a Ewing csoportba tartozó kereksejtes daganatok közel 90%-a ugyanis jellegzetes kromoszómaeltérést mutat. A tumorsejtek kifejezetten érzékenyek a sugár- és gyógyszeres kezelésekre, de sokszor szükségessé válik a tumor sebészeti úton történő eltávolítása is, a kezelés hatékonysága érdekében. A betegség főként a 8-25 év között jelentkezik, 30 év fölött előfordulása igen ritka.

Mivel a Ewing szarkóma daganatsejtjei jellegzetes kromoszómaeltérést mutatnak, megnő az esélye annak, hogy a sejtekben olyan fehérjék – onkorpoteinek - halmozódjanak fel, amelyek a daganatok kialakulását elősegítik.

A TGen kutatói ennek alapján úgy gondolták, hogy genetikai módszerekkel fogják megállapítani, mely fehérjék szükségesek a daganatsejtek túléléséhez. Ennek érdekében megvizsgálták, hogy a szervezetben előforduló 572 kináz fehérje (olyan fehérjék, amelyek más fehérjék szerkezetét módosítják) közül melyek kritikusak a szarkóma sejtjeinek túléléséhez.

RNS interferencia vizsgálatokat végeztek, amely loss-of-function fenotipizálásra alkalmas: a módszer segítségével bizonyos fehérjék átíródását gátolják, és mérik, hogy az adott fehérje hiánya mennyiben változtatja meg a vizsgált sejtek viselkedését.

A kutatócsoport a módszer segíségével kettő fontos kináz fehérjét azonosított, amelyek hiánya drámai eredményekhez vezetett: a daganatsejtek a két fehérje hiányában elpusztultak. Ez a két protein a STK10 és a TNK2 kináz fehérjék.

Dr. David Azorsa, a kutatás vezetője szerint ez a felfedezés nem csupán attól nagyszerű, hogy egy viszonylag új módszert alkalmaztak kulcsfontosságú fehérjék felderítésére, hanem azért is, mert a két kulcsfehérje felfedezése magában rejti annak lehetőségét, hogy az eddigi kezelést hatékony és célzott gyógyszeres kezeléssel egészítsék ki. Ha ugyanis gyógyszerekkel ezt a két fehérjét hatékonyan lehet gátolni, azzal gyakorlatilag a tumorsejtek túlélésének és szaporodásának is gátat szabnak.

A kutatócsoport az eredményeiről a Molecular Cancer hasábjain számolt be.

ScienceDaily, 2010.09.13

Szlávik Attila

Hasonló cikkek:

A génelcsendesítés technológiája nagyságrendekkel felgyorsíthatja a gyógyszerhatóanyagok előállítását
Sikeres géncsendesítés emberben
Agytumor kezelés - egerekben működött
Gátolható a tumorok kiújulása
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés