2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy hatóanyag segíthet regenerálni a szuvas fogakat - 2017-02-23 21:22:02 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Egy hatóanyag segíthet regenerálni a szuvas fogakat

A kutatók már évekkel ezelőtt rájöttek, hogy ha a fog belsejében lévő szövetben, a pulpában, az őssejtek aktivitását növelni lehetne, az megoldást jelenthetne a szuvas fogak regenerációjára. Így a jövőben lényegesen csökkenteni lehetne a fogtömések számát. Alapesetben ez a képesség csak a zománcréteg alatti kisebb repedések és lyukak helyreállítására korlátozódik a dentin szilárd állományában. Nemrég kutatók kimutatták, hogy ez a természetes folyamat fokozható egy Alzheimer-kór ellen kifejlesztett készítménnyel, így a fog saját sejtjei helyre tudják állítani a szuvasodásokat a fogfelszíntől a gyökérig.

Paul Sharpe, a londoni King's College-i kutatásvezető a következőket állítja: „Majdnem mindenkinek van szuvas foga, így ez egy jelentősen nagy létszámú tömeget jelent, akiket kezelni kell. Szándékosan valami olyan problémára próbáltuk megoldást találni, ami ténylegesen egyszerű, gyors és olcsó.”

Egereken végzett kísérletekben, a kutatók észrevették, hogy ha a fogszövetben keletkezett hiányt a vizsgált hatóanyaggal átitatott, biológiailag felszívódó anyaggal (biodegradable sponge, BS) tömik meg, akkor a fog fokozatosan képes „visszaépítenie” magát. A fog eredeti dentin struktúráját visszaállítani előnyösebb, mint a hagyományosan alkalmazott fogászati tömőanyagokkal készített tömések, mert azok gyengítik a fogat és ezen tömések szélén a fog ki van téve további szuvasodásoknak. Nagy kiterjedésű üreg esetén csak idő kérdése és a fogat végül is majd ki kell húzni, miután különböző, összetett kezeléseken ment keresztül. A kutatók szerint az új módszer, mely stimulálja a fogat a természetes önjavításra, lehetőséget teremt az előbb említett kimenetelek kiküszöbölésére.

„A fog nem csak rakás ásványi anyag, neki saját élettana van. A tömésnél egy élő szövetben egy élettelen, közömbös anyagot készít a fogorvos. A tömések jól működnek, de ha a fog képes regenerálni önmagát, bizonyosan az legjobb megoldás.”- mondja Sharpe.

Ez az új terápiás lehetőség nem fogja kiváltani a fogászati fúrás szükségességét, mivel az elszuvasodott részeit a fognak, akkor is el kell távolítani. A kezelés a tideglusib nevű hatóanyagon alapul, melyet potenciális Alzheimer-kór elleni gyógyszernek tartanak számon és klinikai használatra biztonságosnak bizonyult. A kutatócsoport korábban már kimutatta, hogy a hatóanyag stimulálja az őssejteket a fog belsejében, a pulpában, elindítja az odontoblastokká történő fejlődésüket (az odontoblastok specializálódott „építő” sejtek a fogban) és fokozza a dentin termelődését, lehetővé téve ezzel nagyobb hiányok regenerálódását. „Gyorsabban több sejt jön létre, melyek még aktívabbak”- teszi hozzá Sharpe.

A Scientic Reports-ban megjelent kutatásban a csoport, egerek fogába lyukakat fúrtak, amelyekbe a hatóanyaggal átitatott BS-t tettek és fogászati anyaggal lezárták az üregeket. Hetekkel később a vizsgált fogakban a BS felszívódott és új dentin képződött a helyén. Az említett BS  a kereskedelemben kaphatók és klinikailag elfogadott. A fogakban kialakítandó üregek, szinte megegyeznek a hagyományos tömőanyagok által elvárt eljárásnak, vallják a kutatók. Az utolsó kérdés már csak az, hogy ez módszer sikeres-e emberi fogakban, melyekben a szuvasodások sokkal nagyobbak. A csoport jelenleg patkány fogakon teszteli az eljárást, melyek négyszer nagyobbak, mint az egér fogak és ha ez egy sikeres terv az alkalmazásra, akkor az év végére elkezdődhetnek az első klinikai kísérletek.

ForrásKép

2017. február 23.

Dr. Wlasitsch Mirkó

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés