2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy hal, mely ivarszervét a fején hordja  - 2012-07-11 21:06:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy hal, mely ivarszervét a fején hordja

A Phallostethus cuulong faj hímje csak 2 cm hosszú, a sodródó vegetáció közt úszik a csatornák lassú vizében. Megközelíti a nőstényt, mellé úszik, és párosodni próbál vele.

A külső szemlélő szerint úgy tűnhet, rosszul csinálja. A hím feje közvetlenül a nőstényé mellett van, de a teste 45 fokos szögben áll, így testének hátulsó vége jóval a nőstény alá kerül. Céltalannak tűnik, de mégis kitűnően működik: mégpedig azért, mert a hím nemi szervei a fején vannak!

Ezzel a kihívással kell szembenéznie minden priapiumhalnak. Ezek egy alig ismert ázsiai halcsoportba tartoznak, s a szaporítószerveiket az álluk alatt hordják, éppen a szájuk mögött.

A P. cuulong még csak a huszonkettedikként leírt priapiumhal, amelyeket egyébként a termékenység egyik ókori görög istenségéről, Priapus-ról neveztek el.
Mindannyian a Phallostethidae családba tartoznak, és Délkelet-Ázsiában élnek. A fenti fajt Koichi Shibukawa, a Nagao Természetes Környezet Alapítvány (Tokyo, Japán) munkatársa fedezte fel 2009. júliusában. Meglátott egyet magányosan úszni egy, a vietnámi Mekong folyó melletti csatornában, és sikerült hálóval kifognia. A vietnami Can Tho Egyetem munkatársaival együtt kiderítették, hogy ez egy teljesen új faj volt.

A hím priapiumhalaknak nincs olyan hímivarszerve, mint az embernek és más emlősöknek. Ehelyett egy egészen egyedi szervük van, amit priapiumnak hívnak, ez hátrafelé fordul, és úgy néz ki, mint egy izmos fúvóka. Tulajdonképpen a mellúszókból és a hasúszókból módosult ivarszervvé. A P. cuulong priapiumához két járulékos rész is tartozik, mindkettő meglehetősen ijesztően néz ki. A csúcs mellett alul található egy előre néző „fűrész”, úgynevezett ctenactinium. Továbbá a közvetlenül a fej alatt, egy szintén előrefele álló „pálca”, ennek a neve toxactinium.

Senki nem látta még párosodni e fajt, de más fajok megfigyelése alapján valószínű, hogy a fűrészt és a pálcát arra használja, hogy azzal megragadja a nőstényt párzás közben. Az egyiket a nőstény egyik, a másikat a másik felére helyezi és ezekkel tartja, amíg a sperma átadódik. Ezt segíti, hogy a priapium többnyire csak a hal egyik oldala felé fordul. Annak a hat P. cuulong hímnek, melyeke Shibukawa talált, mind a jobb oldalra állt. Más fajoknál inkább baloldali a szerv, vagy keverten, mindkét irányú lehet.  A rendszer működni látszik, a nőstény petevezetője teljesen megtelik spermával, így szinte biztos, hogy minden petesejt megtermékenyül.A. Phallostethus cuulong hím
B. Phallostethus cuulong nőstény
Shibukawa et al. (2012).

„Nem tudjuk, miért fejlődtek ki a priapiumhalak ezen különleges ivarszervei” - mondja Lynne Parenti (Smithsonian Insitute, Washington, DC). „Az Atherinomorpha nevű nagy csoportba tartoznak, amely rengeteg más olyan fajt foglal magában, amelyeknek módosult uszonyai vannak a sperma átviteléhez. A legtöbb esetben, mint a guppiknál vagy a fogaspontyoknál, ez a farok alatti úszó. A priapiumhalak variációk erre a témára.”

Ám nem csak a szaporítószerv van a fejhez kapcsolva: a hal végbélnyílása is a priapiumon található, egy kicsivel az ivarszerv kijárata mögött. A belei pedig egy U-kanyart írnak le, hogy elérjék azt! „Ennek a halnak a hátsó végénél nem sok minden történik” – tette hozzá Parenti.Phallostethus cuulong hím feje, ivarszerve laterális (A bal, B jobb), Phallostethus cuulong nőstény feje, ivarszerve laterális (C bal), ventrális (D) nézetben.
 
Forrás:
Newscientist, Zootaxa, Kép

2012. július 12.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés