2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy génmódosított növény természetes szelekciója - 2010-11-16 00:06:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy génmódosított növény természetes szelekciója

Egy új kutatás szerint egy genetikailag módosított tökféle, amelyet egy a levéltetvek által közvetített vírus ellen rezisztenssé tettek, a bogarak által terjesztett bakteriális fertőzésekkel szemben védtelen. A természetes szelekció látványos példája – ezúttal egy nem éppen természetes növény esetében.

Andrew Stephenson, a kutatás vezetője, kollégáival azt vizsgálta, hogy mi történik akkor, ha a módosított géneket, más néven transzgéneket hordozó tökfélék kilépve a kontrollált termőföldekről vad növénypopulációk közé keverednek. Stephenson egy olyan transzgént vizsgált, amely a növényeknek egy olyan vírussal szemben biztosít extra rezisztenciát, amely gyakran támadja meg a vadon élő és termesztett tökféléket. A kutatók régóta aggódnak az ilyen transzgének kiszabadulásának beláthatatlan következményei miatt.

Stephenson terepkísérletei, melyek immár 4 éve folynak, rávilágítanak, hogy a transzgén sikeresen rezisztenssé teszi a hordozó növényt a célvírussal szemben. Amikor a vírust hordozó levéltetvek a nyári időszakban a kísérleti mezőre érkeznek, a transzgént nem hordozó vad növények sokkal nagyobb eséllyel válnak fertőzötté, míg a transzgenikus társaik egészségesek maradnak.

A jó egészségi állapot következtében azonban a transzgenikus tökök a bogarak számára ízletesebbnek tűnnek, így előszeretettel táplálkoznak ezeken a növényeken. A bogarak egy rendkívül súlyos bakteriális fertőzést terjesztenek, amelyet a legtöbb tápnövényüknek átadnak. A fertőzés szinte teljesen lenullázza azt a fitnesszbeli előnyt, amelyet a transzgenikus tök a virális infekcióval szembeni rezisztencia révén élvezett.

Így ebben az esetben a természet megoldotta azt a problémát, amely a transzgenikus növények szabadföldi termesztését ellenzők egyik legfőbb aggodalma.

Eredeti cikk:

Miruna A. Sasu, Matthew J. Ferrari, Andrew G. Stephenson. Interrelationships among a Virus-Resistance Transgene, Herbivory, and a Bacterial Disease in a Wild Cucurbita. International Journal of Plant Sciences, 2010; 171 (9): 1048 DOI:10.1086/656531

ScienceDaily (Nov. 10, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Az evolúció tényleges hajtóereje
Kísérleti evolúció a Bahamákon
Ami nem öl meg, az megerősít

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés