2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy fesztivál vadludakkal, a vadludakért – Interjú Csonka Péterrel - 2012-11-03 21:56:45 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy fesztivál vadludakkal, a vadludakért – Interjú Csonka Péterrel

Csonka Péter – tájegységvezető, természetvédelmi őr, madár- és természetfotós 

Születési év: 1974.

2001–2003.   Nyugat-magyarországi Egyetem, Sopron – Okleveles Természetvédelmi Szakmérnök

1993–1997. Soproni Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kara, Székesfehérvár – Földmérő mérnök
1988–1992.  Szabó József, Geológiai Szakközépiskola, Tatabánya

2003–
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság  – tájegységvezető
2002–2003.  
Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület , Budapest – természetvédelmi koordinátor
2000.    
International Birdwatching Center, Eilat, Izrael  – madárvédelmi koordinátor
1998–2000 .    Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, Budapest – természetvédelmi koordinátor
1998.     Junta de Andalucia, Tarifa, Spanyolország – természetvédelmi koordinátor
1997–1998.     Soproni Egyetem Földmérési és Földrendezői Főiskolai Kara, Székesfehérvár – tanszéki mérnök


Mesélj az életutadról! Milyen élmények, személyek hatására szeretted meg a természetet?

Ez bennem szerintem genetikailag kódolva volt. Csak úgy jött. Minden érdekelt. Madarak, békák, gőték, preparálás, emlősök, szitakötők, és ami a legfontosabb, az a táj, ahol éltem és élek.  Az évek során egyre jobban a természet felé és irányba orientálódtam és szinte semmi más nem érdekel. Kivéve a sport. Vannak személyek, akiknek sokat köszönhetek, de kihagyni senkit nem akarok, nehogy valaki megsértődjön. Ők szerencsére nagyon is tudják.


Milyen jelentősebb állomásokat, fordulópontokat emelnél ki a pályafutásodból?


Talán egy komoly sarokpont volt. 1988-ban nem vettek fel Sopronba, az erdészeti szakközépiskolába és Tatabányára a Szabó József Geológiai Szakközépiskolába nyertem felvételt. Fantasztikus tanárokkal, egyéniségekkel ismerkedhettem meg. Nagyon határozott irányvonalat kaptam, kaptunk. Hálás vagyok a sorsnak, hogy így alakult akkor az életem.

Természetesen utána is voltak töréspontok: barátok, barátnő-feleség, főiskola–egyetem, külföldi utak. Fantasztikus kollégákkal dolgozhatok közös célunkért a Nemzeti Park Igazgatóságnál és itt Tatán, helyben az a baráti kör, amely megtart és tovább motivál a szakmai munkában. Ahogy szokták mondani: „Szerencse is kell az élethez!” Én úgy érzem, hogy volt szerencsém, hogy sok esetben jó irányba fordultam vagy fordított az élet, a sors.  


Mi a fő érdeklődési területed?

A madarak. Ezen belül elsősorban a ragadozó madarak, ludak és a harkályok, de ahogy szoktam mondani mindig az érdekel, amit látunk, vagy amiről beszélünk.
Ezek mellett a szitakötők, hüllők és kétéltűek iránt érdeklődöm, de ezekre jóval kevesebb most az időm a munkám sokrétűbbé válása miatt. Továbbá a faj és élőhely védelem, a be- és megmutatása. A környezeti nevelés és a rendezvényszervezés és maga a Tatai Vadlúd Sokadalom.


Réti sas (Haliaeetus albicilla)

Kérlek, mondj pár szót jelenlegi munkásságodról!

A Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság Gerecsei Természetvédelmi Tájegységében dolgozom természetvédelmi őrként. Augusztus 1-től tájegységvezetői feladatokkal bízott meg igazgatóm, így a felelősségem tovább nőtt. A tájegység, amely a megyénk közel 80%-át öleli fel nagyon változatos. Ez az én igazi életterem, hiszen lokálpatrióta vagyok. Imádom a Gerecse hegyeit. Nagyon komoly és határozott elképzelésekkel vettem át a munkát és kollégáimmal, bízom benne, hogy megfelelünk az elvárásoknak.
Munkánk összetett: alapfelmérések, védelmi munkák szervezése és megvalósítása, szakértői munka, őrszolgálat, ellenőrzések, képviselet, vagyongazdálkodás és kezelés, pályázatok összeállítása és megvalósítása, környezeti nevelés és rendezvényszervezés. Sok mindenben előre akarunk lépni.
A fotózást, amely most kissé háttérbe szorult az életemben, a sok munka és a Sokadalom aktualitásai végett, az általam elképzelt úton szeretném folytatni. Elsődleges szempont a védelem és az alaposabb megismerés. A ludak egy nagy szerelem, így a tél folyamán ismét rájuk fogok fókuszálni.


Közeleg a XII. Tati Vadlúd Sokadalom, kérlek, mutasd be röviden a rendezvényt!

A Tatai Vadlúd Sokadalmat 2001 óta rendezi meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Helyi Csoportja, a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. A tatai Öreg-tó környezeti és természeti értékeire alapozva, kihasználva a tó és környezetének adottságait, egész Európában egyedülálló módon, az elmúlt években igazi fesztivállá formáltuk a vadludak megfigyelését.

Madárvonulás testközelből – egy fesztivál hangulatával, ez a Tatai Vadlúd Sokadalom, amely alatt egész napos rendezvénysorozattal elsősorban a távoli északi tundrák üzenetét magukkal hozó vadludakat köszöntjük, és amihez minden évben Tata, ez a hangulatos barokk kisváros nyújt pazar hátteret.
Érdekességként megemlítem, hogy a rendezvény szinte teljes egészében önkéntesek munkája révén valósul meg, ezzel a Tatai Vadlúd Sokadalom egyedülálló civil kezdeményezésként már önmagában is egy új és izgalmas színfolt a hazai fesztiválok kínálatában.

Rendezvényünkre a tavalyi évben is mintegy 12 ezren látogattak el, amivel a Tatai Vadlúd Sokadalom az elmúlt években Magyarország legnagyobb természetvédelmi és ökoturisztikai rendezvényévé nőtte ki magát. Vonzerejét jellemzi, hogy nemcsak Magyarország különböző régióiból érkeznek az ide látogatók, de egyre többen jönnek külföldről, elsősorban a környező országokból, de Hollandiából, Norvégiából, és az Egyesület Királyságból is. Pedig nem hangos fesztivál ez, nem egymást érő koncertek kavalkádja, mégis ünnep: olyan fesztivál, amelyen a látványosságról és a hangulatról a sok ezernyi vadlúd gondoskodik.

Akik november utolsó hétvégéjén kilátogatnak a tatai Öreg-tó partjára, nemcsak a madárvonulás lenyűgöző jelenségének lehetnek tanúi. A Tatai Vadlúd Sokadalom változatos programot kínál kicsiknek, nagyoknak, természetbarátoknak, a madarak iránt érdeklődőknek és profi madarászoknak egyaránt.
Vadludak az Öreg-tavon 2011. januárjában.


Minden vendégünk számára lesz lehetőség teleszkópos madármegfigyelésre, mellyel szinte testközelből láthatók ezek az egyébként félénk madarak. A madárgyűrűzési bemutató mindig különleges élmény, továbbá előadásokkal, kiadványokkal, különböző élőállatos bemutatókkal, természetvédelmi és környezetvédelmi, szaktanácsadással, természetjáró és ökoturisztikai túraajánlatokkal, csillagászati programokkal, teleszkópok és kézi távcsövek tesztelési lehetőségével valamint számtalan színes programmal várunk mindenkit a Tatai Vadlúd Sokadalomba, ahol a helyi termelők finomságait kóstolgatva a vásározók színes adventi forgatagában is elmerülhetünk.

A gyerekek természeti témájú mesékkel, mesekönyvekkel is találkozhatnak a rendezvényen és a játszóházban izgalmas játékokon keresztül tudhatják meg, hogy melyik a leggyorsabb vadlúd és hányféle színű lehet egy gólya, ha fehér, vagy ha fekete. Készül kukorica- és szotyikép, madáretető és madárkalács, lesz békamentés és békakérdezgető, nyomolvasó játék, madárszínező, madárrajzoló, és megtudhatják azt is, hogy a gyurgyalagoknak sem mindig könnyű.

A rendezvényünket különlegessé teszik innovatív elemei. Egyedülálló módon egy kiváló ornitológus szakember tolmácsolásában nagykivetítőn követhető nyomon a vadludak ki- és behúzása, valamint a tavon zajló események. A délelőtti körkapcsolás révén pedig a magyarországi nemzetközi jelentőségű vadlúd vonuló helyekről kaphatunk közvetlen információkat. Az általános iskolák előre meghirdetett vetélkedője mellett a rendezvény idején sor kerül egy egész napos madármegfigyelő versenyre is. Különböző kategóriákban 3 fős csapatok indulhatnak. Céljuk, hogy minél több madárfajt lássanak kijelölt területen. A versenynek pontos szabályai vannak, a záró összesítést pedig komoly szakemberekből álló zsűri végzi. A látott madárfajok alapján kerül kiválasztásra a Tatai Vadlúd Sokadalom legjobb madárfaja. A cím odaítélésében a zsűri a faj hazai, illetve nemzetközi természetvédelmi státusza alapján dönt. A Tatai Vadlúd Sokadalom legérdekesebb faja cím elnyerésénél a szokványostól eltérő, illetve a helyi szempontból érdekes előfordulást díjazza a versenybizottság.

Az idei rendezvényünk díszvendége lesz az idén 35 éves fennállását ünneplő Bükki Nemzeti Park. Az Igazgatóság bemutatkozása mellett, számos általa működtetett természetvédelmi programról, valamint nagyközönségi akciókról és programajánlatokról is tájékozódhatnak az érdeklődők.
Az „Ez volt az év...” sorozatban a 2012-es év madara mellett az év halával és az év hüllőjével is megismerkedhetünk.
A rendezvény területén folyamatosan megtekinthető egész napos fotókiállítás is várja a látogatóinkat. A „Vidd haza Tatát!” című tárlat a természet és a kultúra csodálatos találkozását mutatja be.Mit kell tudni a lúdvonulásról?

A tömeget 3 lúdfaj alkotja. Nagy lilik (Anser albifrons) jellemzően 70-80%-át adja az összmennyiségnek, míg a 20-30%-át a vetési lúd (Anser fabalis). Körülbelül 10-15 évvel ezelőtt ez az arány éppen fordítva volt.  A két faj mellett százas, néha ezres nagyságrendben megjelenik a nyári lúd (Anser anser). Ha szerencsések vagyunk, valamennyi ritka fajjal találkozhatunk.  


 
Nagy lilik (Anser albifrons)


Az Öreg-tavon is megfigyelhető ritka lúdfajok:  

Rövidcsőrű lúd (Anser brachyrhynchus)         Kanadai lúd (Branta canadensis)
Kis lilik (Anser erythropus)                              Apácalúd (Branta leucopsis)
Indiai lúd (Anser indicus)                                Örvös lúd (Branta bernicla)
Sarki lúd (Anser caerulescens)                       Vörösnyakú lúd (Branta ruficollis)

Az első ludak szeptember 25-e környékén jelennek meg, majd október 20-a után már ezres, míg november 15-e után tízezres nagyságrendben látható egészen március elejéig, amennyiben a zord téli idő nem szorítja őket délebbre. A csúcs november vége és december közepe között szokott kialakulni. Az utolsó nagy csapatok március elején elhagyják Tata környékét, míg az utolsó északi ludak április elején tűnnek el végleg.Kis lilik (Anser erythropus)  

Az Öreg-tó az elmúlt két évtizedben Magyarország egyik legjobban kutatott vadlúd-telelőhelyévé vált és a téli periódusban gyakorlatilag 2-4 naponta pontos állományfelmérés történik, ezáltal a tó a Pannon-régió egyik legrendszeresebben kutatott vadlúd telelőhelyének számít.  

Az Öreg-tavon kívül igen erős vadlúdmozgások figyelhetők meg a Ferencmajori-halastavakon is, ahol esetenként 10 ezret is meghaladó mennyiség fordult elő. A Duna nyergesújfalui zátonyos szakasza, egyes években szintén igen jelentős vadlúdtömegeknek biztosít éjszakázóhelyet. A madarak a gyűrűzési megkerülések ismeretében Skandinávia, Oroszország tundrai fészkelőhelyeikről a Németalföld érintésével jönnek hozzánk.
Jellemzően reggel 7-8 óra között repülnek ki a táplálkozó területekre, majd 16 óra után jönnek vissza éjszakázni. Egyes években napközben is erős a mozgás a tavon. 11 óra után jönnek vissza inni. Ez attól erősen függ attól, hogy a madarak hol tudnak inni és merre táplálkoznak.
Ha közel vannak az Öreg-tóhoz, akkor napközben is fantasztikus látványt nyújt a tó.  


 
"...felrobbant az Öreg-tó és környéke."


Mi volt a legemlékezetesebb élményed a munkával kapcsolatban?  

Szerencsére ebben bővelkedem, hiszen ez tölti ki az életemet. Munkám mellett a lehető legtöbb időt próbálom a természetben tölteni.
Csak néhány momentum, amelyek teljesen belevésődtek az emlékezetembe (dátumokban, számokban nagy erős vagyok):
1990. június 29. Ezen a napon láttam szülőfalum Vérteskethely közelében, Császár mellett költési időszakban az első rétisas párt. Szép névnapi ajándék volt.  
1992. augusztusában találkozás számtalan mostani barátommal a Hopp Ferenc Madarász Táborban.
1993. március 2., amikor megtaláltuk Bagdi Antal barátommal a gerecsei parlagi sas pár fészkét. Döbbenetes és letaglózó volt az élmény.
1996. április 3. Az első kígyászölyv pár fészkének megtalálása.
1997 óta szervezem a madarásztábort Naszálynál és a sólyomőrzést a Gerecsében. Természetesen sok-sok lelkes segítővel.
1999. március dereka. Az első kerecsensólyom részére kihelyezett mesterséges fészek elfoglalása.
2002-ben elfoglalta parlagi sas párunk a részére 1998-ban kihelyezett műfészket. Megható pillanat volt a 3 sikeres költés.
Mindig a legutolsó madarász táborunk. A 2012-es is számtalan emlékezetes pillanattal és emberi kapcsolattal ajándékozott meg.
2001-ben a Tatai Vadlúd Sokadalom életre hívása barátaimmal közösen. Az igazi áttörés 2007-ben 6500 ember látogatott ki, majd 2009-ben már 13000.  
2009. november 9.  Öreg kis liliket tudtam fotózni a Tatai Öreg-tó Ramsari Területen. Alig kaptam levegőt, amikor a madár beúszott elém. Ma is csak nézek magam elé, ha erre gondolok.
2011. december 15-én felrobbant az Öreg-tó és környéke. 48 ezer lúd éjszakázott a tatai Öreg-tavon.


Milyen távlati terveket szeretnél megvalósítani?

Az egészség megőrzése mellett a boldog, kiegyensúlyozott családi élet a legfontosabb. A többi jön magától, ha az ember karaktere erős.
A munkámban, ami egyben a hobbim is, nagyon nagy terveket építünk kollégáimmal, barátaimmal. Környezeti nevelés, bemutatás, felmérések és védelmi munkák mellett élőhely fejlesztések, bemutatóhelyek kivitelezésén dolgozunk. Elkiabálni semmit sem szeretnék. Következetes munka és jönnek az eredmények.  

Madarászatban és a fotózásban is vannak terveim.
November végén Ománba megyünk egy kis baráti csapattal madarászni. A fő cél sasok tanulmányozása. Kikapcsolódás mellett hatalmas tanulási lehetőség a különböző tollazatok megismerésére.
Utána Etiópia van terítéken, de ez már egy későbbi időpont. Talán 40. születésnapom évében, 2014-ben erre is sor kerülhet.  
Itthon folytatom a ragadozó madarak, ludak és harkályok utáni kutatást. Fő szempont a megismerés és a védelem. Továbbá a környezeti neveléses programjaink folyamatos fejlesztése kiemelt feladat (bemutatók, tábor, Sokadalom stb.).  


Fenyőszajkó (Nucifraga caryocatactes)

Hogyan lehet összeegyeztetni családot és karriert?

Szerencsére ez nálunk nem jelentett gondot. Feleségem ugyancsak természetrajongó és jó ismerője a madaraknak. 2 fiamban is genetikusan benne van a természet iránti vonzódás. Be sem lehet rángatni őket a „terepről”. Nagyon is partnerek a túrákra, madarászatokra, horgászatokra, gombászatra, növény és rovarász vizsgálódásokra. Van bennük lehetőség.


Mit gondolsz a fiatalok helyzetéről? Tudnál valamilyen tanáccsal szolgálni számukra?

Óriási a feladat a fiatalok természet felé fordításában. Nagy a konkurencia. Számtalan szabadidős, hobbi tevékenység közül tudnak a fiatalok választani. A természet megfigyelése, megismerése sok esetben vesztésre áll. Viszont a mi közösségünkben, ahol közel 100 ember mozog, látni lehet, hogy meg lehet fordítani a nem éppen kedvező folyamatot. Divattá kell tenni a madár- és természetvédelem ügyét. Hiteles emberek vannak nálunk. A Tatai Vadlúd Sokadalom életre hívásakor nem gondoltuk, hogy több ezer, most már tízezer feletti látogatója, lehet mondani támogatója lesz a természetvédelem ügyének a rendezvény napján. A vendégeink többsége valóban természetfigyelő és kedvelő.
Akiben nincs kódolva a természet iránti vonzódás ott nehéz a helyzet. A családnak, iskolai közösségnek és a baráti körnek óriási a felelőssége. Továbbá konokul a kitűzött cél felé! Hinni és bízni a munkában!   
Gólyatöcs (Himantopus himantopus)


Mi a véleményed az mRNS.hu-ról?

Csak bízni tudok benne, hogy az érték, amit közvetít, eljut az értő és figyelő emberekhez. Keressék a csatornákat, hogy közös ügyünk, a természetmegőrzés megannyi eredményt tudjon felmutatni. 

2012. november 2.

Ferenczi Tímea

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés