2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy csodálatos elme - 2010-05-20 08:21:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 1 hozzászólás 
Egy csodálatos elme

Az emberi elme működésének megértése a tudomány egyik nehéz, ha nem a legnehezebb feladata. Közismertek példák, mikor mentálisan sérült emberek intelligenciája vagy kreativitása jóval felülmúlja a populációs átlagot. Ilyen esetek az autizmus és a skizofrénia is. Egy új tanulmány magyarázatot adhat a mentális egészség és a kreativitás közötti kapcsolatra. A kutatók szoros összefüggést találtak a kiemelkedően kreatív egészséges és a skizofrén emberek dopamin rendszere között.

A magasabb kreatív készségek általánosabbak azon családokban, ahol van mentálisan sérült családtag. A kreativitás a skizofrénia és a mániás depresszió magasabb kockázatával is együttjár.  Némely pszichológiai jellemvonás, mint például szokatlan vagy bizar asszociációk képzése szintén megtalálható mind a skizofrén, mind a nagyon kreatív emberekben. Úgy tűnik a kapcsolatra megszületett a tudományos magyarázat.

„Az agy és a D2 dopamin receptorok vizsgálata azt mutatta, hogy az egészséges, kreatív emberek és a skizofrén egyének dopamin rendszere hasonló.” mondta professzor Fredrik Ullén, a Karolinska Institut kutatója, a PloS ONE-ban megjelent tanulmány társszerzője.

Az összefüggésért felelős pontos agyi folyamat továbbra is rejtély, de Dr. Ullén szerint a dopamin által szabályozott rendszerek funkciója kulcsfontosságú. Korábbi kutatási eredmények is alátámasztják a divergens gondolkodás és a dopamin receptor gének kapcsolatát. Ezzel összhangban a vizsgálatban a kreativitás mérésére külünböző divergens pszichológiai teszteket alkalmaztak, ezek során a tesztalanyoknak egy problémára kellett több különböző megoldást adni.

Az eredmények azt mutatják, hogy a teszteken jól teljesítő keratív emberek D2 receptor sűrűsége alacsonyabb volt a thalamus területén, mint a kevésbé kreatívaknál. Skizofrén betegekben szintén ismert az alacsonyabb receptor sűrűség az agy ezen területén. Ez adja a kapcsolatot a mentális betegségek és a kreativitás között.

A thalamus egy agyi kapcsoló központ, a „tudat kapuja”. Feladata az információ szűrése mielőtt az elérné a kérgi területeket, ahol az értelmezés és a döntéshozatal történik. „Kevesebb D2 receptor a thalamusban kisebb fokú jelszűrést eredményezhet, és így nagyobb kiáramló információ folyamot a thalamuszból” mondja Dr. Ullén. Ez magyarázhatja miért képesek a kreatív emberek számos nem szokványos kapcsolat felfedezésre egy probléma megoldása során, és hogy miért jellennek meg bizar asszociációk egyes mentális betegségekben.

ScienceDaily, 2010-05-19

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: vAirDa2010-05-21 15:01:15 
bizar=bizarr
sorry
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés