2020. szeptember 30. szerda
Jeromos, Örs
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egy antibiotikum új szerepe a neurodegeneratív betegségek gyógyításában - 2018-12-13 11:57:33 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egy antibiotikum új szerepe a neurodegeneratív betegségek gyógyításában 


A gyógyszerkutatásban a vadonatúj, úttörő terápiák és gyógymódok kifejlesztése mellett komoly erőfeszítések folynak az irányban, hogy a már meglévő gyógyszereknek új felhasználási területeket keressenek. A Scripps Research Institute-ben dolgozó Brian Kennedy és csoportja egy ilyen irányú kutatás eredményeiről számoltak be az eLife-ban megjelent cikkükben.


Az öregedés, az öregedéssel járó folyamatok és különösen a neurodegeneratív betegségek, mint például az Alzheimer- és a Parkinson-kór már nagyon régóta foglalkoztatják a kutatókat, hiszen komoly társadalmi hatással járnak ezek a folyamatok. Bár ezeknek és a hasonló a betegségeknek a pontos okait máig nem ismerik, ígyhát a gyógymódra is várni kell. Annyi biztos, hogy ezek a betegségek valahogyan kapcsolatban vannak bizonyos fehérjék prionszerűen terjedő aggregációjával és kóros felhalmozódásával. 

Kennedy csoportja a C. elegans fonálférget használta az öregedéssel járó folyamatok vizsgálatához. Bármennyire is meglepő, hogy egy ilyen apró kis lényt használjanak modellként egy embert érintő folyamatban, az alapvető mechanizmus hasonló, így indokolt a választás, arról nem is beszélve, hogy a fonalférgek gyors életciklusa lehetővé teszi a nagy áteresztőképessegű (high throughput) kísérleteket, amelyek nem lennének lehetségesek emlős modellekkel. A csoport kísérlete kimutatta, hogy egy pattanásos bőr kezelésére használt antibiotikum, a minocycline (minociklin), jelentősen meghosszabbítja a férgek életét. Ha már nagyon fiatalon adagolták nekik a gyógyszert, a hatás még drasztikusabb volt (48%-os növekedés), de a hasonló élettartam növelő vegyületekkel ellentétben még az idősebb (8 napos…) férgeknél is hatott, bár kevésbé volt hatékony (22%-os növekedés). Viszonylag sok olyan szert ismerünk, amelyekkel férgek és egerek életét meg lehet hosszabbítani, de ezek jó része csak akkor hatékony, ha már fiatal kortól kapják az állatok. Eddig csak a rapamycinről (szirolimusz) volt ismert, hogy idős korban is működik. (A rapamycin  az autofágiát indukálja, ahogy a kalóriacsökkentett étrend is.) A legtöbb ilyen szerről tudható, hogy valamiképpen az idős korban legyengülő stresszre adott válaszmechanizmusokat erősítik. (Ezért nem is meglepő, hogy idős korban adagolva már nem hatékonyak.)
 
Kennedyék viszont úgy találták, hogy a minocycline éppen ellentétesen hat: a fehérje transzlációs folyamatokat lassítva gátolja a fehérjék –így a nagy mennyiségű α-synuclein és amyloid-β aggregációját. A hatásmechanizmus a szerzők szerint a sejt proteosztázisának (a fehérjék szintézisének és lebontásának az egyensúlyának) helyreállítása.
 
Minocyclineről lehet tudni, hogy általános gyulladás csökkentő hatása van, és lassítja a tumorsejtek növekedését, bár hogy hogyan is teszi mindezt, máig nem tudni. Kennedyék további vizsgálatai férgekben, egér és emberi sejtekben arra engednek következtetni, hogy az antibiotikum lelassítja a nagy mennyiségben termelt fehérjék expresszióját, ami akkor különösen fontos, ha ezek nem megfelelően hajtogatódnak –ahogy például az Alzheimer- és a Parkinson-kór esetében történik. Ezzel a sejtre ható stressz mennyisége csökken, és van esélye eltakarítani a nem megfelelő fehérjéket- csökkentve az aggregáció veszélyét.
 
A kutatás azért fontos, mert a kezdő tünetek megjelenésekor egy ilyen hatásmechanizmusú gyógyszer effektíven gátját tudná állni a betegség további terjedésének, az agyi területek elhalásának, és ezáltal a tünetek romlásának. Mivel egy, már elfogadott gyógyszerről van szó, a szükséges kutatások sokkal gyorsabban és olcsóbban megoldhatóak, ami a már –jövőbeli, illetve reménybeli kezelés költségein is meglátszódna.


2018. december 12.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés