2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Egerek félelem nélkül - 2010-08-27 12:10:59 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Egerek félelem nélkül

A félelem megfutamodásra vagy harcra késztethet, de az is előfordul, hogy teljesen leblokkolunk tőle. Az olaszországi European Molecular Biology Laboratory (EMBL), valamint a GlaxoSmithKline kutatói sikeresen azonosították azokat a speciális idegsejteket, amelyek meghatározzák, hogy az egerek hogy reagálnak a félelemre.

A Neuron című folyóiratban közölt tanulmányban a kutatók sikeresen ötvözték a gyógyszerészeti és genetikai megközelítést a funkcionális mágneses rezonanciás képalkotással (fMRI). Az eredmények alapján annak eldöntése, hogy a félelem hatására meneküljünk, vagy inkább megdermedjünk, sokkal összetettebb feladat az agy számára, mint azt elsőre gondolnánk.

A kutatók egy újfajta technikát dolgoztak ki, amellyel az egerek félelemérzetért felelős specifikus agysejtjeinek aktivitását szabályozni lehet. A genetikailag módosított rágcsálókban ezek a sejtek egy kemoreceptort tartalmaztak, amelyhez egy speciális gyógyszer képes kötődni. Amikor a kutatók beadták ezt a gyógyszert a kísérleti állatoknak, az a receptorhoz kötődve gátolta a sejtek elektromos aktivitását, így vizsgálhatóvá vált ezen sejtek félelemszabályozásban betöltött szerepe. A kísérlet során az úgynevezett I-es típusú sejtek egy csoportját blokkolták, melyek az agy a félelemre adott válaszokban szerepet játszó régiójában, az amigdalában találhatók. Hogy a félelemérzetet regisztrálni tudják, a kutatók úgy kondicionálták az egereket, hogy egy hangjelzést egy kellemetlen ingerrel társítsanak. Ezután, ha az állatok meghallották a hangot, megdermedtek a félelemtől.


Az fMRI működési elve röviden

 „Amikor gátoltuk a szóban forgó neuronokat, az egerek az elvárásoknak megfelelően a hanginger hatására nem dermedtek meg. Meglepő módon azonban egy sor más viselkedést produkáltak, például hátráltak, ami egy tipikus kockázatfelmérő viselkedésminta”- számol be Cornelius Gross, a kutatás vezetője. „Úgy tűnik, hogy magát a félelemérzetet nem sikerült megszűntetnünk, csupán a félelemre adott válaszokat alakítottuk át úgy, hogy a passzív viselkedés helyett az egerek aktív, problémamegoldó stratégiát választottak. Ez teljesen új tapasztalat ahhoz képest, amit az amigdala szerepéről eddig gondoltunk.”

A kutatók ezután arra keresték a választ, hogy milyen egyéb agyterületek játszanak szerepet a folyamatban. A GlaxoSmithKline gyógyszergyártó cégnél dolgozó Angelo Bifone kutatócsoportja által kifejlesztett egereken is alkalmazható fMRI technikát hívták segítségül a kérdés tisztázásához. Meglepődve tapasztalták, hogy a passzív-aktív félelem átkapcsolódását kiterjedt kérgi aktiváció kíséri. Ha ezt az aktivációt atropinnal gátolták, az állatok félelem hatására újra megdermedtek. Ez az eredmény újabb kérdéseket vet fel, mivel eddig úgy gondolták, hogy az amigdala a félelemérzetet az agytörzsön, és nem az agykérgen keresztül szabályozza.

Bifone szerint „a kísérlet kiváló példája a funkcionális MRI széleskörű alkalmazhatóságának az olyan komplex agyi feladatok feltérképezésében, mint az érzelmek feldolgozása, illetve a viselkedési válaszok szabályozása.”
Nálunk, embereknél is jellemző ez a kétféle, passzív, illetve aktív válasz a félelemre. A folyamat megértése a mai kiszámíthatatlan világban egyre gyakrabban előforduló stressz hatékonyabb kezeléséhez is hozzájárulhat.

ScienceDaily (Aug. 25, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:
A bátorság idegrendszeri alapjai
A félelem szaga

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 17, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés