2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
DNS-ből készült a világ legkisebb robotja - 2010-05-19 07:39:47 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 
DNS-ből készült a világ legkisebb robotja

A robot szó hallatán legtöbbünknek a filmekből jól ismert gépezetek jutnak eszünkbe, amelyeket azért terveztek, hogy elvégezzék helyettünk kevésbé szeretett feladatainkat, s ezáltal kényelmesebbé tegyék életünket. A valóságban ezek (még) nem léteznek, ám a robotika különféle kutatási területeken való felhasználása egyre népszerűbb. Nemrég megalkották a világ legkisebb, molekuláris robotját.

A Milan N. Stojanovic vezetésével dolgozó amerikai kutatócsoport egy körülbelül 4 nanométer átmérőjű, pók alakú robotot alkotott, amely képes volt „sétálni” a sejtekben található DNS-en. A szerkezet testét sztreptavidin fehérje alkotja, amely 4 szimmetrikus kötőhelyet tartalmaz, ezekhez kapcsolták a 4 egyszálú DNS- ből álló lábat. 3 láb enzimatikus DNS-t tartalmaz, amely egy specifikus szekvencia felismerését követően kötődés után le is vágja az adott DNS-szakaszt, míg a negyedik láb rögzíti az egész robotot, s lehetővé teszi annak haladását.

A séta a DNS szakaszok párosodásán alapszik, azaz a lábak a nekik megfelelő helyre tudnak kötődni, majd a hasítást követően a haladási iránynak megfelelően új, komplementer szekvenciához kapcsolódnak, így jutnak egyre előrébb. A lépegetés egészen addig tart, amíg STOP jelzéshez nem ér a robot, mindeközben pedig képes különféle mozgásokra is. A kísérlet során a robot mintegy 100 nanométer hosszú utat tett meg, amely körülbelül 50 lépésnek felelt meg. Ezzel nemcsak a legkisebb robot rekordját sikerült beállítania, hanem a legmesszebbre való eljutás is az ő nevéhez fűződik.

A szakemberek és a tudományos világ is hatalmas áttörésnek tartja a „miniatűr pók” megalkotását, s már dolgoznak a következő lépések megvalósításán. Eszerint szeretnének egyszerre több ilyen molekuláris szerkezetet is indítani ugyanazon a helyen, s elérni, hogy közösen dolgozzanak. Céljaik között szerepel, hogy felismerjék, és adott esetben megjavítsák egymást munka közben. Így több robot kiküldésével eredményesen lehetne például pásztázni a sejtek felszínét, s segítségükkel időben észre lehetne venni a kóros-például rákos folyamatokat jelző biomarkereket. A veszélyben lévő sejtek megjelölésére, indokolt esetben történő elpusztítására, vagy éppen gyógyszer célzott szállítására is alkalmazni lehetne az apró szerkezeteket. Emellett egyes elképzelések szerint a természetes DNS-hibajavító mechanizmusok még hatékonyabbá tételében is fel lehetne használni őket.

Egy szó, mint száz, az alkalmazási lehetőségek rendkívül sokrétűek, így a Nature-ben nemrég publikált felfedezés mindenképpen mérföldkő a molekuláris biológiában.

Scienceagogo, 2010.május 13.

Tuboly Eszter
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: vAirDa2010-05-21 14:59:52 
elküldtem a cikket!
 
Küldő: kisfiú2010-05-19 16:58:24 
Király, mindig örömteli ilyen dolgokról olvasni. :)

A cikk előszavában benne van az is , hogy ezeket a kis robotokat fel lehet majd használni egy új tipusú számítógép létrehozásában is (Turing-teljes). Mert ugye ezek a kis gépek egy kis fejlesztéssel hasonlatosak lesznek a Turing gépekben "használt" leolvasófejhez,( a DNS pedig a szalag) , ami pedig egyenes út a számítógép felé.

Nem tudná valaki a teljes cikket elküldeni nekem valaki , mert én nem tudok hozzáférni most :) ...köszönöm.
adam.filkor kukac gémail pont com
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés