2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Dinoszauruszok – hideg vagy melegvérű állatok voltak? - 2014-07-30 23:06:35 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Dinoszauruszok – hideg vagy melegvérű állatok voltak?

A dinoszauruszok gyermekkorban, majdnem mindenki fantáziáját megragadják  – és vannak, akik ebből sosem nőnek ki. (Talán ők lesznek paleontológusok?) Talán mindenki emlékszik rá, hogy gyermekkorában milyennek írták le őket: buta, lomha, hidegvérű állatok, amelyek a farkukra támaszkodva jártak (ha kétlábon jártak), illetve tavakban éltek (a nagyobb testtömegűek).  Az utóbbi pár évtizedben gyökeresen átalakult a dinoszauruszok korárol alkotott képünk.

Először is, elfogadottá vált, hogy egy globális katasztrófa – meteorbecsapódás - volt az elsődleges oka a kipusztulásuknak. Rájöttünk, hogy sokuknak tolla volt, hogy voltak fajok, amelyeknek családi életet éltek (fészkek utalnak erre), és a csontokban fennmaradt növekedési gyűrűk alapján úgy tűnik, egyáltalán nem voltak hidegvérűek. Ahogy az ismereteink bővülnek, egy sokkal dinamikusabb, fejlettebb világ képe bontakozik ki előttünk.

De pontosan milyen is volt a dinoszauruszok hőszabályozása? Az University of New Mexico-ban dolgozó Smith professzor és csoportja a múlt hónapban publikálta a Science folyóiratban a méréseik eredményeit .

Először is, tudnunk kell, hogy a melegvérű/hidegvérű nem két, egymástól elhatárolható kategóriába sorolható fogalom. Az állatvilágban sok élőlény van, amely valóban kizárólag a napfény energiájára bízza a testhőmérsékletének – és egyben anyagcseréjének- szabályozását (hidegvérűek – változó testhőmérsékletűek), és vannak, amelyek a naptól függetlenül képesek szabályozni az anyagcseréjüket (melegvérűek – állandó testhőmérsékletűek); csakhogy vannak átmenetek is. (Talán “langyosvérűeknek - mesotherm” lehetne őket hívni.) Egyes halak (tonhalak, bizonyos cápák), tengeri teknősök képesek valamennyire szabályozni a testhőmérsékletüket, de mégsem hívhatjuk őket állandó testhőmérsékletű állatoknak. Ezek az élőlények bizonyos határok között képesek a környezetnél magasabb testhőmérséklet fenntartására. A tonhalak például akár húsz fokkal is melegebbek lehetnek a viznel, amiben úsznak; ha azonban túlságosan mélyre merülnek, az anyagcseréjük lelassul, akárcsak egy változó testhőmérsékletű állaté.


Hogyan is állapítják meg, hogy egy évmilliókkal ezelőtt kipusztult állat melegvérű vagy hidegvérű volt-e? A metabolizmus gyorsaságára az állat csontjainak (legjobban a gerinccsigolyákon mérhető) növekedési sebessége utal, amelyeket a növekedéskor kialakuló gyűrűk méretéből és számából állapítanak meg - akárcsak a fáknál. A kutatócsoport kidolgozott egy módszert, amellyel az egyedfejlődés alatti változásokat is tudták mérni az anyagcsere sebességében.

Az új mérésekkel 381 kihalt fajt vizsgáltak meg; a túlnyomó többségük dinoszaurusz volt, míg 6 kihalt krokodilt és egy krétakori kihalt cápát is tartalmazott a mintacsoport. A vizsgált dinoszauruszok mind evolúcionálisan, mind taxonómiailag reprezentatívak voltak, azaz a dinoszauruszuk korának minden időszakából származó összes ismert nagyobb dinoszaurusz családból vettek mintát.

A mérésekből és számításokból az derült ki, hogy a dinoszauruszok a változó és állandó testhőmérsékletű állatok között helyezkedtek el; ott, ahol a tonhal és a cápák is vannak. Bár nem voltak teljesen hidegvérűek, nem is voltak melegvérű állatok. Ez a cikk jó magyarázat arra, miért volt a múltban annyi ellentmondás a dinoszauruszok anyagcseréjét illetően: mivel valahol középen helyezkednek el a skálán, attól függően, hogy milyen módszert használtak a kérdés eldöntésére, más és más eredményt kaptak a kutatók.

Forrás, kép
ek

2014. július 30.

Donászi András
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés