2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Depressziós zebradánió - 2010-11-20 13:59:20 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Depressziós zebradánió

A stresszválasz gátlásával depresszióra emlékeztető viselkedés váltható ki zebradánió halak esetében – számol be egy kutatás, amelyet a Society for Neuroscience San Diegoban tartott éves ülésén mutattak be.

 „Az eredményeink molekuláris szinten bizonyítják azt a feltételezést, miszerint a hosszú távú érzelmi jólét az egyén stressz-kezelő képességén múlik”- számol be Dr. Herwig Baier, a University of California munkatársa, a tanulmány vezetője.A zebradánió (Danio rerio) a biológiai kutatás közkedvelt modellállata, de ez az első alkalom, hogy olyan zebradánió mutánst fedeznek fel, amely egy pszichiátriai betegség nyilvánvaló tüneteit produkálja. A mutáns hal, ha ismételten stresszhelyzettel kell szembenéznie (izolálják a társaitól), abbahagyja az úszást, és hosszú perceken át az akvárium sarkában rejtőzködik. Ez az abnormális viselkedés visszafordítható volt, ha a hal vizéhez fluoxetine-t (Prozac), egy szelektív szerotonin visszavétel gátló (SSRI – selective serotonin reuptake inhibitor), közismert depresszió elleni gyógyszer hatóanyagot adtak.

Baier munkatársaival megfigyelte, hogy a „depressziós” zebradánió glükokortikoid receptor (GR) gén-mutációt hordoz. A GR egy fontos funkciója, hogy az agy stresszhormonjainak szekrécióját szabályozza. A GR aktivitásának csökkenése, illetve növekedése egyaránt depressziót okoz. A mutáns zebradánióban ez a GR aktivitás nulla volt.

Baier szerint „még további vizsgálatok szükségesek annak tisztázására, hogy a jelenség emberekben is hasonlóképpen játszódik-e le. Ha azonban igen, az új antidepresszáns terápiák kutatását célzó törekvéseket inkább a GR aktivitás serkentésére, mint annak gátlására kell irányítani.”

ScienceDaily (Nov. 18, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 16, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés