2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Csontnövesztés laborban - 2010-10-30 10:27:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Csontnövesztés laborban

Az Eindhoven University of Technology (TU/e) kutatói sikeresen utánozták a csontnövekedés folyamatát laboratóriumi körülmények közt, és az eljárásról nagyfelbontású felvételt is készítettek.

A csontszövet kollagénrostokból áll, melyeken kalcium-foszfát rakódik le nanokristályok formájában. dr. Nico Sommerdijk kutatócsoportja laboratóriumi körülmények között képes volt rekonstruálni azt folyamatot, amelyben a kalcium-foszfát a kollagénen belül növekszik – ugyanúgy, ahogy az élő szervezetben is végbemegy.

Hosszú ideig úgy gondolták, hogy a kollagén csak templátként szolgál a kalcium-foszfát lerakódásához, a csontnövekedés folyamata specializált biomolekulák által szabályozott. Az eindhoveni kutatók felvételei alapján azonban a kollagénrostok önmagukban képesek irányítani a mineralizációs folyamatokat, azaz magát a csontképződést. Kiderült ugyanakkor, hogy a biomolekulák is fontos, de az eddig ismerttől eltérő szerepet játszanak a mineralizációs folyamatokban: oldatban tartják a kalcium-foszfátot, amíg a mineralizáció kezdetét nem veszi.

A kutatócsoport képes volt a folyamatot láthatóvá tenni egy egyedi elektronmikroszkóp, a cryoTitan segítségével. Ez a mikroszkóp lehetővé tette, hogy a kutatók a hirtelen lefagyasztott minták vizsgálatával a mineralizációs folyamat egyes lépéseit külön-külön is megvizsgálhassák. A cryoTitan extrém nagy felbontással rendelkezik, segítségével az egyes atomok is elkülöníthetők egymástól.

Egy olasz kutatóintézet (ISTEC) már belekezdett egy csontimplantátum kifejlesztésébe a kutatócsoport eredményeit felhasználva. Sommerdijk munkatársaival azonban nem akar a termelés irányába haladni a kutatással, mint mondja: „nagy előrelépést tettünk a csontképződés területén, a célunk azonban a megismerés, a termelésben nem akarunk részt venni.”
A kutatócsoport eredményeiről a decemberi Nature Materials folyóiratban számol be.

A folyamatot bemutató látványos animáció:


ScienceDaily (Oct. 28, 2010)

Borsics József

Hasonló cikkek:

Az őssejt fejlődés befolyásolható a felület geometriájával
Antitesttel gyógyítható a csontrák
Öreg arcok – öreg csontok
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 15, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés