2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
„Csináld utánam!” – kutyáink képesek utánozni minket, és hosszú távú memóriájuk van  - 2013-07-25 14:10:06 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
„Csináld utánam!” –  kutyáink képesek utánozni minket, és hosszú távú memóriájuk van

A kutyák egy kis késleltetéssel is meg tudnak tanulni, ismételni és jegyezni olyan cselekvéseket, amelyeket emberek tanítanak nekik. Claudia Fugazza és Miklósi Ádám (ELTE) új tanulmánya szerint ez a késleltetett utánzás lehet az első bizonyítéka annak, hogy a kutyák kognitív képességgel rendelkeznek mind a cselekvések kódolását, mind a visszaidézését illetően. A kutatási eredményeket a Springer’s Animal Cognition folyóiratban közölték.   

A háziasított kutyák különösen fogékonyak arra, hogy az ember kommunikációs jelzéseire hagyatkozzanak. Pusztán az ember megfigyelésével is tanulnak, és tanításos helyzetekben könnyen befolyásolja őket az ember. A humán szociális csoportokban való élet valószínűleg előnyben részesítette képességüket az embertől való tanulásra.

Fugazza és Miklósi azt vizsgálták, hogy a kutya rendelkezik-e a késleltetett utánzás kognitív képességével.

8 felnőtt, családi kedvencként tartott kutyát a gazdájuk kiképezett a „csináld utánam” módszerre, majd arra is, hogy várjanak egy kis időt (5-30 másodpercet), mielőtt a kutyának utánoznia szabadott a megfigyelt cselekvést, például körülsétálni egy vödröt, vagy csilingelni egy csengővel. A kutatót azt figyelték meg, hogy vajon a kutyák képesek voltak-e utánozni az emberi cselekvéseket különböző időtartamú, 40 másodperctől 10 percig való késleltetések során. A várakozás ideje alatt más tevékenységekkel foglalták el az ebeket.

Fugazza leírja, hogyan kiviteleztek egy adott tesztet: először a tulajdonos, Valentina, leültette a kutyáját, Adilát, és rávette hogy rá figyelve maradjon ott, mindig ugyanabban a kezdő testhelyzetben. Három darab, véletlenszerűen kiválasztott tárgyat helyeztek le, mindegyiket ugyanakkora távolságra Adilától. Amikor Adila a kezdő pozícióban volt, Valentina bemutatott egy tárggyal kapcsolatos cselekvést, például a kezével megszólaltatott egy csengőt.

Ezután a páros egy szünetet tartott, s addig egy paraván mögé ment, amit azért használtak hogy a kutya ne lássa a tárgyakat, így „ne tartsa észben” a cselekvést. Valamint, a szünet alatt Valentina és Adila egy labdával játszottak, vagy más feladatokat gyakoroltak, például Valentina megkérte Adilát, hogy feküdjön le. Avagy, mindketten pihentek a pázsiton, és a kutya szabadon tehette amit akart – körülszaglászhatott, megugathatott arra járó más embereket stb.  

Mikor a szünetnek vége volt, Valentina visszasétált kutyájával az eredeti kezdőpozícióba, és kiadta a parancsot: „Csináld!”. Kontroll körülmények között a parancsot valaki más adta, aki nem tudta, milyen cselekvést mutatott be előzőleg a gazda. A „Csináld!” parancs után, Adila jellemzően azt tette, amit gazdája a teszt első részében mutatott.

A kísérletek megmutatták tehát, hogy a kutyák képesek ismert cselekvéseket és újakat is különböző mértékű késleltetés után is reprodukálni – az ismerteket akár 10 perc után is, az újakat maximum egy perc után. Ez a képesség többféle körülmény közt megfigyelhető volt – még akkor is, ha a szünet alatt a kutya figyelmét elterelték a látott cselekvésről valamely más elfoglaltsággal.

A szerzők következtetése: A késleltetés után is helyesen felidézett cselekvések arra utalnak, hogy a kutyáknak van bizonyos mentális reprezentációjuk az emberi szemléltetésről. Az újonnan látott mozgássorozatok késleltetett imitációjának képessége pedig azt sugallja, hogy a kutyáknál is jelen van egyfajta speciális hosszú távú emlékezet. Ez lenne az úgynevezett „deklaratív memória”, amely tudatosan előhívható, mint például adott tények vagy tudás.


Videó a kísérletről.
(Animal Cognition/Claudia Fugazza engedélyével)


Forrás: Springer, Fugazza C & Miklósi A (2013). Deferred imitation and declarative memory in domestic dogs. Animal Cognition

2013. július 25.

Kettinger Dóra


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés