2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
CRISPR/Cas9 kezelés a hepatitisz C vírus ellen - 2015-05-07 07:31:56 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
CRISPR/Cas9 kezelés a hepatitisz C vírus ellen

A CRISPR/Cas9 rendszerről már több alkalommal írtunk. Az érdeklődés jogos, hiszen ez a molekuláris biológia eszköztárában viszonylag új módszer meglehetősen sok ígéretes felhasználási lehetőséget kínál. Emlékeztetőül: a CRISPR rendszert a baktériumok az őket megfertőző bakteriofágok ellen használják, egyfajta prokarióta adaptív immunrendszerként. A baktérium “megőriz” a vírus szekvenciájából egy részt egy speciális DNS szakaszon, és az erről átírt RNS segítségével megkeresi, és megsemmisíti a virális DNS-t. Ezt a rendszert pár éve már sikerrel használják különféle genom-szerkesztési "eszközként" eukarióta sejtekben is.

Az egyesült államokbeli Emory Egyetem kutatói a PNAS április 27-ei kiadásában számoltak be arról, hogy most először sikerült a baktériumokban antivirális feladatot ellátó rendszert az embereket megbetegítő hepatitisz C vírus ellen is bevetni. A vírus maga egy rövid, egyszálú RNS-ből álló vírus, tehát nincs olyan duplaszálú DNS formája, amelyet a “hagyományos” Cas9 kezeléssel le lehetne bontani. A Dr. Weiss vezette kutatócsoportnak sikerült elérni, hogy a Cas9 enzim ne DNS-t hasítson, hanem virális RNS-t – azaz olyan RNS molekulát, amelynek nincs DNS megfelelője a sejtben. Ezzel a CRISPR rendszert hasonló funkcióval láttak el, mint amivel az RNS interferencia rendszer rendelkezik, azaz a hírvivő RNS molekulák funkciójának közvetlen gátlásával. Az eljárás ígéretessége abban rejlik, hogy az RNS-elleni CRISPR rendszer teljesen mesterséges, ráadásul bakteriális eredetű, azaz semmiféle esetleges virális védekezési módszer nem alakulhatott ki (még*) ellene, illetve az antivirális RNS interferencia ellen aktív virális védekezési módszerek nem hatásosak. Ezek a kísérletek még kezdeti stádiumban vannak, azaz sejtkultúrában már sikerült bebizonyítani a rendszer működőképességét, de a kutatást vezető tudósok reménykeltőnek tartják az eredményeket, és egy jövőbeli génkezelési módszer alapjának tartják, amely olyan állatok és növények létrehozásához vezethet, amelyek ellenállnak a vírusfertőzéseknek.

*szerző megjegyzése

Forrás:
Biologynews

Kép

2015. május 7.

Donászi András

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés