2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Budapestről a globális bioinformatikai közösség szolgálatában - 2010-09-08 00:46:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Budapestről a globális bioinformatikai közösség szolgálatában


Az Omixon Zrt. most alakuló cégként egy innovatív bioinformatiokai szolgáltatással kíván megjelenni a globális piacon. Egyedi szoftvereik, melyeket egy webes szolgáltatás keretében kínálnak az új generációs szekvenátorok (Next Generation Sequncing NGS) által produkált adatok összetett elemzését szolgálják. Inszerciókat, deléciókat, pontmutációkat és egyéb genetikai abberációkat fed fel rendkívül pontosan és gyorsan a cég által kínált szolgáltatás. Dr. Bérces Attilával, a cég vezetőjével beszélgettünk.•    Kérem, mutassa be az Omixon Zrt.-t és a technológiájukat!

A cég technológiája mély bioinformatikai algoritmikus ismeretek és számítógépes architektúrák ismeretére épül. Sikerült egy olyan algoritmust kidolgozni, amely a piacon levő eljárásoknál sokkal pontosabban teszi meghatározhatóvá a genomban levő szerkezeti variációkat újgenerációs szekvenátorok adatai alapján. Ezt a pontos algoritmust pedig olyan újszerű számítógépes architektúrákkal tudjuk összekapcsolni, mint például cloud computing, vagy FPGA gyorsítás, ami ezt az egyébként rendkívül erőforrásigényes számítást rendkívül gyorssá és költséghatékonnyá teszi.

•    Kiket céloznak meg szolgáltásaikkal?

Célpiacunknak az újgenerációs Life Technologies (korábban Applied Biosystems), Illumina vagy Roche 454 szekvenátorral rendelkező intézetek és szolgáltatók, illetve ezek megbízói. Ezen belül is az orvosi diagnosztikai alkalmazások jelentik a fókuszterületünket.


 
•    Milyen szolgáltatásokat biztosítanak ügyfeleiknek?

Az újgenerációs szekvenátoradatok rendkívül megbízható, pontos és gyors kiértékelését tudjuk vállalni egy automatizált internet alapú szolgáltatáson keresztül.

•    Kik a legjelentősebb partnereik?

Jelenleg a szegedi BAYGEN Intézet, a francia Pasteur Intézet és az olasz Genomia szekvenátorcég a legfontosabb ügyfélkörünk.

•    Mely szakmákból kerültek ki jelenlegi munkatársaik?

Munkatársaink között több multidisciplináris végzettségű szakember található. Van genetikus és programozó, vagy bioinformatikus és elektromérnök végzettségű munkatársunk, de van biológus, vegyész, informatikus mérnök és matematikus is.

•    Mik a céljaik, hova szeretnének eljutni az elkövetkezendő években?

Az új-generációs szoftverpiacon a betegségek genomikai-genetikai okainak kutatásában a szekvencia adatok kiértékeléshez kívánunk rendkívül megbízható, könnyen értelmezhető adatokat nyújtani és ebben a szűk szegmensben világszinten vezető szolgáltatóvá válni.

Az Omixon szolgáltatásai a www.omixon.com címen érhetőek el.

•    Hogy látja a pályakezdő fiatalok jelenlegi helyzetét? Tud valamilyen jó tanáccsal szolgálni az állást kereső fiatal kutatóknak?

A mentorok, konzulensek, témavezetők és oktatási intézmények megválasztása az egyik legmeghatározóbb egy fiatal kutató életpályája vonatkozásában. Rendkívül tehetséges szakemberek vannak Magyarországon és aki teheti dolgozzon velük. Azokon a szakterületeken, pedig ahol a kiemelkedő és meghatározó személyek külföldön vannak, az eziránt érdeklődőknek vállalni kell, hogy a legjobbakhoz mennek tanulni. Olyan mentorokat kell keresni, akik nem csak a szakmára tanítják meg diákjaikat, hanem a magasszíntű önálló kutatási tevékenységre. További tanácsokkal pedig Selye János „Álomtól a felfedezésig” című könyve  szolgál, amit minden fiatal kutató számára ajánlok.

•    Hogy látja az élettudományok jelenlegi helyzetét/jövőjét Magyarországon?

Független külföldi elemzések alapján Magyarország vezető helyen van az EU-hoz csatlakozó országok között a biotechnológia ipar térnyerésében, ami az élettudományok egyik jelentős alkalmazási területe. Fontos, hogy ez a lendület ne törjön meg és ne legyen a terület kitéve politikai szélsőséges álláspontoknak. Ha az ország magas hozzáadott értéket teremtő munkahelyeket akar teremteni, akkor további folyamatos fejlesztésre és támogatásra van szükség.

Dr. Bérces Attila


Zalaegerszeg, 1966.01.27
ELTE vegyész szak


Miért lett kutató?

Édesapám geológus és az ő laborjában ismerkedtem meg a kutatómunkával.Milyen területen kutatott, hol?

Kvantumkémikusként kezdtem és számítógépes kémia és biológia gyógyszerkutatási alkalmazásainál kötöttem ki.

Mit tart eddigi legnagyobb sikerének?

Egy oltóanyag szintetikus gyártását az egyik kémiai lépés - cukormolekulák sztereo-szelektív összekapcsolása glikozid kötéssel – mellékreakciója akadályozta. Annak ellenére, hogy cukorkémikusok évtizedeket töltöttek ennek a reakciónak a megismerésével, nem sikerült sem a reakciómechanizmust megérteni, sem pedig a nem kívánt mellékreakciót megszűntetni. A számítógépes modelleket készítettünk, majd újabb kísérleteket terveztünk a modellek alátámasztására. Több éves együttműködés eredményeként sikerült a reakció-mechanizmust megérteni és ezáltal olyan reakciókörülményeket találni, hogy a mellékreakciót megszűntessük.

Mi a véleménye az mRNS.hu-ról?

Az mRNS.hu portál megjelenésének első hónapjában az ottani álláshirdetés alapján találtuk meg az egyik alkalmazottunkat. Nagyszerű, hogy ennyire gyorsan, ilyen széles közönséghez eljut az üzenet. Gratulálok a megvalósító csapatnak.

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés