2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Brokkoli az ízületek védelmében - 2010-09-23 10:38:49 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Brokkoli az ízületek védelmében

A nyugati civilizáció elöregedő társadalmában egyre nagyobb számban fordulnak elő bizonyos népbetegségek. Ilyen az ízületek degenerációjával, elváltozásával járó osteoarthrosis is. Ez a betegség egy gyulladásos folyamatot indukál, mely fájdalommal majd mozgásképesség romlással jár. Egy, a rákellenes hatásáról ismert vegyület a brokkoliból talán segíthet a betegség gyógyításában.

A University of East Anglia (UEA) kutatói egy új project keretében a brokkoli osteoarthritis elleni védekezésben betöltött szerepét vizsgálják.  A brokkoli egyik alkotóeleme a szulforafán. Ez egy rák és cukorbetegség megelőző hatású mikroba ellenes szerves kén vegyület, mely képes gátolni az osteoarthritis leggyakoribb formájában az ízületeket károsító enzimeket.

A szulforafán a keresztesvirágúakhoz tartozó zöldségekben található meg nagyobb mennyiségben.  Ilyen a brokkoli is, melynek fogyasztásakor a vér szulforafán tartalma jelentősen megnő. Kérdés azonban, hogy a vérből tápanyaggal csak lassú diffúzióval ellátott ízületi elemekhez hogyan fog eljutni effektív dózisban a vegyület. A kutatások egyik célja ennek a felderítése.

Az osteoarthritis a mozgáskorlátozottsághoz vezető okok között az első helyen áll. Az Egyesült Királyságban hat millió embert érint. Az arthrosis folyamatára az ízületi porc károsodása, pusztulása és csontfelrakódásos méret növekedés jellemző. Oka a hyalin porc elváltozása fokozott osteoblast aktivációval. A megváltozott ízület fizikai tulajdonságaiban rugalmatlanná, merevvé válik, apró törések keletkeznek, melyek csontheggel gyógyulnak. A betegség rendszerint panaszmentesen kezdődik az élet harmadik évtizedében, a 65 év feletti populáció azonban teljes egészében érintett. A nőknél gyakoribb, prevalenciája az életkor előrehaladásával párhuzamosan emelkedik. Gyakorisági sorrendben a térd, kéz, csípő ízület érintett. A fokozott terhelés miatt a túlsúly növeli a betegség kialakulásának esélyét. Jelenleg nem ismert specifikus terápia, csak a fájdalomcsillapítás és ízület rekonstrukció a járható út.

Ian Clark professzor, a UEA's School of Biological Sciences kutatója szerint a növekvő idős populáció új kihívások elé állítja az orvostudományt. Új stratégiákat kell kifejleszteni az öregedéssel járó betegségek megelőzésére illetve kezelésére. Ez nem csak az életminőség javítása miatt fontos, hanem cél a gazdasági teher minimalizálása is.

A kutatócsoport az ismertetett vegyület mellett más potenciális gyógyászati lehetőségeket is igyekszik feltárni. Ilyen a diallil-diszulfid is, mely a fokhagyma egyik összetevője. Ennek jótékony hatása is laboratóriumi tesztekkel bizonyított.

Ez a kutatás csak egy a sok közül, mely igyekszik megoldani nagy népbetegségek kezelését. A természetes gyógymódok iránti befogadó magatartás segítheti az eredményesebb orvosi kutatásokat és új, hatékonyabb gyógyszerek kifejlesztését.

ScienceDaily, 2010-09-15

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés