2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Bőrsejt mintákkal a szívbetegség vizsgálatáért - 2013-02-13 08:37:35 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Bőrsejt mintákkal a szívbetegség vizsgálatáért

A legtöbb aritmiás jobb kamra diszpláziás/kardiomiopátiás (arrhythmogenic right ventricular dysplasia/cardiomyopathy (ARVD/C) beteg huszas évei előtt nem is tudja, hogy egy örökletes szívbetegségben szenved, mely a szív működésének elégtelenségéhez vezethet. A fiatalkori tünetek hiánya a kutatók számára is rendkívül nehézzé teszi a betegség kialakulásának vizsgálatát és a lehetséges gyógymódok kutatását. A problémára megoldást nyújthat egy új, őssejt alapú technológia, melyet 2012-ben a Nobel-díjjal jutalmazott dr. Shinya Yamanaka Ph.D adott közre. A technológia segítségével a beteg saját bőrsejtjeiből lehet szívizomsejteket létrehozni. A technológia hátránya, hogy a létrejött szívizomsejtek nagyrészt éretlen állapotúak, ez pedig felveti a kérdést, hogy vajon alkalmasak-e arra, hogy egy felnőttekben előforduló betegséget lehessen tanulmányozni rajtuk.

A január 27-i Nature-ban jelent meg a Sanford-Burnham Medical Research Institute és a Johns Hopkins University közös kutatásának eredményeit közlő publikáció, melyben elsőként írják le az ARVD/C  új modelljét, a “disease in a dish” (betegség egy lombikban) szemszögéből. A modell Yakamana technológiáján alapul, melyet egy olyan új eljárással egészítettek ki, mely a sejtek metabolizmusát az érett sejtekéhez hasonlóvá alakítja. A modell épp ezért sokkal jelentősebb a korábbi megközelítéseknél a humán ARVD/C vizsgálatának szempontjából, így jóval alkalmasabb is a további kutatásokra.

“Igen nehéz demonstrálni, hogy egy „disease in a dish” modell mekkora klinikai jelentőséggel bírhat egy felnőttkori betegségben. Mi egy kulcsproblémára találtunk itt megoldást: a betegséget csak akkor váltjuk ki, amikor a szívsejtekben már a felnőttekre jellemző metabolizmust indukáltuk. Ez egy nagyon fontos áttörés, figyelembe véve, hogy az ARVD/C tünetei a fiatal felnőtt korig nem jelentkeznek. Ugyanakkor az őssejtek, amelyekkel dolgozunk természetes körülmények között csak embrionális korban jellemzőek.” - mondja dr. Huei-Sheng Vincent Chen Ph.D. a Sanford-Burnham kutató professzora.

A helyes modell megalapozásához Chen felvette a kapcsolatot az ARVD/C szakértő kardiológussal dr. Daniel Judge-dzsal, dr. Joseph Marine-nal és dr. Hugh Calkins-szal, a Johns Hopkins University munkatársaival, ahol a világ egyik legnagyobb ARVD/C adatbázisával rendelkeznek. “Jelenleg nincs olyan kezelés, amely a ritka, elsősorban atlétákat megtámadó betegség, az ARVD/C kialakulását akadályozza meg. Az új modell megalkotásával azt reméljük, hogy úton vagyunk az életveszélyes betegség egy jobb gyógymódjának kifejlesztéséhez.”- mondta Judge.

Annak érdekében, hogy laboratóriumban tudják vizsgálni a személyenként eltérő, egyedi ARVD/C betegséget, a csoport először több betegtől gyűjtött be bőrsejt mintákat, melyek a betegségben feltehetően jelentős mutációkat hordoztak. Ezután alkalmazták Yamanaka technikáját és olyan molekulákat adtak a mintához, melyek visszafordítják a felnőtt bőrsejtek fejlődési ritmusát, így embrionális sejtekhez hasonló, indukált pluripotens őssejteket (induced pluripontent stem cells, iPSCs) hoztak létre. Az iPSC sejtekből már lehetséges az egyén-specifikus szívizomsejtek korlátlan mennyiségének létrehozása.

Mindezek ellenére majdnem egy évig sikertennek bizonyultak a csoport az irányú próbálkozásai, hogy a létrehozott szívsejtek a betegség jeleit mutassák. Az elért magas színvonalú eredmények ellenére, a kutatást nem lehetett folytatni terápiás gyógyszerhatóanyagok tesztelésével. Végül elérkezett a nagy “Heuréka!” élmény pillanata, amikor a csapat rájött, hogy a hiányzó siker kulcsa a metabolikus érettségben rejlik. A magzati szívizomsejtek elsődleges energiaforrása a glükóz, míg a felnőtt szívizomsejtek számára inkább a zsír. Chen csapata ezért számos különböző “koktélt” fejlesztett ki, hogy ezt a felnőtt metabolizmusra való áttérést elősegítsék.

Több kísérlet és bukás után jöttek rá arra, hogy az ARVD/C betegség középpontjában a metabolikus elégtelenség áll. Az új modellel nem csak a felnőttkori betegségek laboratóriumi tanulmányozásának problémáját oldották meg, de új lehetséges hatóanyag célpontokat szolgáltattak a gyógyszerészeti kutatásokhoz.

Chen csapata az iPSC alapú ARVD/C modell megalkotásáért elnyerte a California Institute for Regenerative Medicine díját. Újabb modellek létrehozásával jövőbeli céljuk meghatározni, vajon minden (vagy legalábbis a legtöbb) beteg esetében a tanulmányban leírtakkal azonos metabolikus elégtelenség okozza-e a betegség kialakulását.  A John Hopkins University csoportjával együtt remélhetőleg sikerrel tudnak majd olyan preklinikai kutatásokat végezni, melyek eredményeként egy új terápiás eljárást sikerül kifejleszteni erre a halálos szívbetegségre.

Forrás: ScienceDaily, Nature, Kép


2013. február 13.

Király Kata
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés