2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Bonobómamák pici fiai - 2010-09-09 07:56:36 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Bonobómamák pici fiai

A siker vonzó – ez az állítás nem csak az emberekre érvényes, hanem sok más állatra is. Úgy tűnik, a hím bonobók is hasznot húznak ebből a jelenségből. A Max Planck Institute for Evolutionary Anthropology, Gottfried Hohmann által vezetett kutatócsapata felfedezte, hogy minél magasabb pozícióban van egy hím bonobó a társadalmi hierarchiában, annál nagyobb a sikere a nőstényeknél. De még a nem túl magas rangú hímeknek is megvan az esélye, hogy hatással legyenek a nőstényekre.


A kutatók most először találtak bizonyítékot arra, hogy az anyák közvetlenül támogatják fiaikat a hímek közti harcokban azért, hogy azok nőstényekhez jussanak. Martin Surbeck, az intézet másik kutatója felfedezte, hogy az anyák jelenléte megnöveli fiaik szaporodási sikerét és a párosodás ezért jóval kiegyenlítettebb a hímek közt. A csapat eredményeit a Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences folyóiratban közölte.

A különbség a hímek szaporodási sikerében gyakran az eltérő rangjukhoz kötődik. A hímek, akik egyedül nem képesek monopolizálni az ösztruszban lévő, azaz párosodásra hajlandó nőstényeket, koalícióra léphetnek más csoporttagokkal, hogy elűzzék a magasabb rangú hímeket, és hogy növeljék saját szaporodási sikerüket.

Csimpánzokon és delfineken végzett vizsgálatok azt sugallják, hogy koalíciók függetlenek a rokonságtól. Másrészről az olyan fajokról nyert információk, melyeknél a nőstények maradnak a születési csoportjukban, azt mutatják, hogy a rokonság, különösen az anya támogatása fontos lányaik szaporodási sikerét tekintve. Ezért hasonló hatás feltételezhető az anyák fiai esetében azoknál a fajoknál, ahol a hímek maradnak a születési csoportjukkal, mint a bonobóknál. „Vizsgálatunkkal azt akartuk kitalálni, hogy vajon a bonobóknál hímek szaporodási sikerét valóban az anyjuktól kapott támogatás befolyásolja-e,” mondja Martin Surbeck.

A kutatók kilenc vadon élő hímről nyert adatok alapján felbecsülték a hím bonobók szaporodási sikerét meghatározó tényezőket és genetikai markerek segítségével meghatározták a rokonsági viszonyokat. Eredményeik egy lineáris hím dominancia sorrendet fedtek fel, és pozitív korrelációt mutattak a dominancia helyzet és a szaporodási siker között. A rang mellett, az anyák jelenléte megnöveli fiaik szaporodási sikerét, és ezáltal csökkenti a magasabb rangú hímek párosodási arányát.

Úgy tűnik, az anyák és fiaik elválaszthatatlanok, és anyák agonisztikus segítséget nyújtanak fiaiknak a más hímekkel folytatott harcokban. Mivel a bonobók hím-filopatrikusak, azaz a hímek maradnak a születési csoportjukkal, valamint a felnőtt nőstények magas dominancia státuszt foglalnak el, ezért az anyai támogatás kiterjed a felnőttkorra. A nőstényeknek megvan a hatalma, hogy beavatkozzanak a hímek közti harcokba, és ezzel befolyásolhatják a hímek szaporodási sikerét. A nem rokon hímeket nem támogatják a nőstények, ami azt sugallja, hogy az anyák fiaik támogatásával közvetve saját rátermettségüket növelik. Mint Surbeck mondja „a nőstények nem nyújtanak ilyenfajta támogatást a nem rokon hímeknek. Fiaik megsegítésével az anyák valószínűleg megnövelik az unokáik számát”.


Science Daily, 2010. szeptember 5.

Duleba Mónika
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés