2020. október 22. csütörtök
Előd, Korinna
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Bizonyíték az „üss és fuss” stratégia létezésére - 2010-08-20 11:53:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Bizonyíték az „üss és fuss” stratégia létezésére

Bizonyos vírusok tumort indukálnak, majd nyomtalanul eltűnnek a sejtekből, ezért nehéz őket tetten érni. Ha azonban felismerjük, hogy a betegség a fertőzés miatt van, akkor azt egyszerűen és hatékonyan megelőzhetjük a megfelelő vakcinációval.

A herpeszvírusok között jó néhány található, ami összefüggésbe hozható rákos elváltozásokkal. Ilyenek például az Epstein-Barr vírus, ami a Burkitt-limfomát okozza, vagy a Kaposi szarkóma herpeszvírus. A vírusok szerepe a tumorok képzésében azonban sokszor homályos, vagy nem teljesen egyértelmű. Például néhány gammaherpeszvírus által indukált tumorból kimutathatóak vírusok, más sejtek viszont csak onkogén mutációkat halmoznak fel, de vírus nincs jelen. Ezért aztán eddig úgy gondolták, a vírusfertőzés csak megindítja a daganat kialakulását, vagy járulékos szerepet játszik.

Az úgynevezett „üss és fuss” (hit and run) hipotézis egy másik megközelítés, ami azt feltételezi, hogy a gazdasejtben fellépő mutációk lehetővé teszik, hogy a vírus nyomtalanul eltűnjön a sejtből, miután beindították a gazdasejt rákos transzformációját. Az a néhány sejt, amiben megmarad a vírus, csak egy nagyon kis populációt képvisel, reziduális térben vagy időben. Ezt az elméletet eddig azonban kísérletesen soha nem bizonyították.

Efstathiou és munkatársai egérmodellben egy egér herpeszvírussal (MuHV-4) folytatták kísérleteiket, és miután a fertőzés hatására megindult a tumor-indukció, kimutatták, hogy a vírus eliminálódott a sejtekből.

A csoport másik célja az volt, hogy megvizsgálják, a vakcináció megakadályozza-e a tumorindukciót, hiszen ez igen jól működik már például a máj- vagy a méhnyak-rákok bizonyos eseteiben. Az immunizációt nem-perzisztens MuHV-4-el végezték. A kezelt egerek makroszkópos és mikroszkópos szinten is egészségesek maradtak.

Az immunizáció természetesen emberben is működhet, és az is elképzelhető, hogy egyéb rákos elfajulások ellen is védelmet nyújthat, amiről eddig nem is feltételeztük, hogy vírus-asszociált. Ez a munka demonstrálja az „üss és fuss” elmélet helytállóságát, és valószínűsíti, hogy, a karcinogenezisben részt vevő vírusok számát és hatását is alábecsültük.

A publikáció a Journal of General Virology című lapban jelent meg.

2010. augusztus 18., ScienceDaily

Lózsa Rita
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés