2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Biolumineszcenciával védekező tengeri csiga - 2011-01-06 10:31:01 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Biolumineszcenciával védekező tengeri csiga

Néhány élőlény biolumineszcenciával létrehozott látható fényt használ fajon belüli és fajok közötti kommunikációra. Biolumineszcenciáról akkor beszélünk, ha egy élő szervezetben egy kémiai reakció foton kibocsátásával jár. A University of California, San Diego Scripps Institution of Oceanography intézetének két kutatója, Dimitri Deheyn és Nerida Wilson egy kevéssé ismert tengeri csiga által kibocsátott biolumineszcens fényjeleket vizsgálta és egy figyelemre méltó adaptációt fedezett fel.

A Hinea brasiliana egy apálycsiga (Planaxidae) faj, melyet szoros csomókban vagy csoportokban lehet megtalálni a sziklás tengerpartokon. Az közismert volt, hogy ezek a csigák fényjelzéseket adnak válaszul mechanikai stimulációra, amit a más mozgékony szervezetekkel való találkozások okoznak. A kutatók azonban csak most fedezték fel, hogy ahelyett, hogy egy fókuszált fénysugarat bocsátanának ki, az állatok a házukat használják, hogy a zöld biolumineszcens fényüket minden irányban szétszórja és kiterjessze. A kutatók szerint a Hinea brasiliana fényjelzései elriaszthatják a ragadozókat úgy, hogy a diffúz biolumineszcens fény egy nagyobb állat illúzióját kelti. Az eredmények Proceedings of the Royal Society B(Biological Sciences) folyóiratban jelentek meg.

Az Ausztráliában gyűjtött csigák biolumineszcenciáját kémiai úton (kálium-kloriddal, ami a szövetek depolarizálásával képes kiváltani a fénykibocsátást) stimulálták és megvizsgálták a kibocsátott fény spektrális jellemzőit. Majd a csiga házának transzmissziós és diffúziós képességét tesztelték egy standard fényszóró anyaghoz viszonyítva.
 „Ritka, hogy egy aljzat-lakó csiga biolumineszcenciát produkáljon,” mondta Wilson. „Így még inkább elképesztő, hogy ennek a csigának olyan háza van, ami ilyen hatékonyan maximalizálja a jelet.”

Meglepő volt az a felfedezés, hogy hogyan terjeszti fényét az állat, mivel ezt az apálycsiga fajt átlátszatlan, sárgás héj jellemzi, ami látszólag nem engedi át a fényt. A csiga testének meghatározott részein termelődik a fény, és át kell jutnia ezen az akadályon (szerkezeti barrier), hogy külső szemlélő számára is láthatóvá váljon.

A kísérletek eredményei szerint a héj diffúziós és transzmissziós hatékonysága nagyobb, mint a standard fényszóró referencia anyagé. Bár átlátszatlan és pigmentált, szelektíven szétszórja a csiga által létrehozott biolumineszcens fényből a kék-zöld hullámhosszú sugarakat. Ez a diffúz fényjelzés nagyobbnak mutatja az eredeti fényforrást. Így ez a szokatlan héj a csigából származó fény kommunikációs jelek transzmisszióját térben megsokszorozza, míg az állat kemény házának védelmében, biztonságban maradhat.

Deheyn azt mondja az ilyen adaptációk az optikai és bioenergetikai kutatások és a fejlesztési ipar érdeklődésének középpontjában állnak.

„A fénydiffúziós képesség, amit ennél a csigánál látunk, jóval nagyobb, mint az összehasonlító referencia anyagé,” mondta Deheyn. „A következőkben annak megértésére fókuszálunk, hogy mi teszi erre képessé a házat, és ez fontos lehet jobb optikai megjelenésű anyagok építéséhez.”

Science Daily, 2011. január 2.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés