2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Betiltott bébiétel - Mennyire hatékony a szabályozás? - 2010-04-09 14:21:26 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 2 hozzászólás 

Betiltott bébiétel - Mennyire hatékony a szabályozás?

Három nappal ezelőtt rákkeltő anyagot találtak egy szlovák bébiételben, amit ki is vontak a forgalomból. A Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal évente 150-200 bébiételt vizsgál meg és tapasztalata szerint ezek minősége többnyire megfelelő. A Tesco saját ellenőrzése során viszont ebben az évben már talált kifogásolható terméket. A Világgazdaság Online szakértőket kérdezett meg a témában.


Mint arról április 6-án beszámoltunk (vg.hu), a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) betiltotta az OVKO alma, málna bébiétel forgalmazását a TESCO áruházakban, mivel a termékekben egy gombaölő szert, kaptánt találtak. A cég szerint bébiétel tekintetében a vásárlók főként a közepes árkategóriájú termékeket keresik, de az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés az olcsóbbak iránt is. A Tesco tavaly egyszer találkozott hasonló problémával, idén pedig az egyik hazai gyártó esetében volt gond a glutén mennyiségének megjelölésével.


A csecsemők számára készített ételek tekintetében a vonatkozó Európai Uniós szabályozást követően rendkívül szigorúak a minőségi követelmények. Ezek a termékek legfeljebb a legkisebb kimutatható mennyiségben (0,01 mg/kg) tartalmazhatnak növényvédő szereket. A szigor oka, hogy a szervezetbe már az anyaméhben töltött idő során is bejuthatnak toxikus anyagok, így szerencsétlen körülmények között még a 0,01 mg/kg mennyiség esetén is meghaladhatja a mérgező anyagok szintje az elfogadható napi bevitelt – mondta el az MgSzH növény- és talajvédelmi igazgatója. Tóthné Lippai Edit hozzátette: a Hivatal kockázatbecslés alapján, éves terv szerint végez ellenőrzéseket, évente mintegy 150-200 bébiétel kerül górcső alá.


A szakértő tapasztalatai szerint a gyártók általában körültekintően járnak el az előállításkor, így a problémák száma elenyésző. A növényvédő szerek használatának szabályait, a várakozási időt pontosan meghatározzák, ezt a gyártóknak és a beszállítóknak is ellenőrizniük kell. A Hivatal a magyar gyártókat folyamatosan ellenőrzi, az előállítók nagy része bio alapanyagokból dolgozik. Az MgSzH egyelőre nem tud nyilatkozni arról, hogy a forgalomból kivont termék esetében használhatott-e egyáltalán a gyártó gombaölő szert, annak fényében, hogy a bébiételen a „bio” megnevezés szerepelt.


Az viszont biztos, hogy bioélelmiszernek tekinthető termék esetében teljes mértékben tiltott az ilyen típusú szerek használata – szögezte le Roszík Péter, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetője. Roszík Péter leszögezte, hogy a jelen esetben a kaptán biztosan permetezéssel került az alapanyagként szolgáló almára és nem véletlen érintkezés okozta a szennyezést.

A Biokontroll minősíti a hazai biotermelőket, 1995 óta az Európai Uniós előírásokkal összhangban. Az ügyvezető leszögezte: hazai gyártóval kapcsolatban még semmilyen hasonló probléma nem merült fel, ezért elmondható, hogy a Magyarországon gyártott, bioként jelölt bébiételek biztonságosabbak, mint egyes külföldi termékek. A Biokontroll az általa minősített élelmiszerekről tanúsítványt állít ki és ezt a csomagoláson jelzi is (HU-ÖKO).


Aki viszont szeretne (majdnem) biztosra menni a gyerekeknek adott gyümölcsös ételeket illetően, annak érdemes saját magának elkészítenie ezeket – véli Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer szakértője. A piacokat rendszeresen ellenőrzik, de ezen felül célszerű minden gyümölcsöt alaposan megmosni felhasználás előtt, ezeket ugyanis sokszor az eltarthatóság érdekében gombaölő szerekkel kezelik. Az élelmiszer szakértő a megtisztított gyümölcsök tálcán történő gyorsfagyasztását javasolja – így a gyümölcsök hosszan eltarthatóak és nem ragadnak össze, hiszen már fagyott állapotban kerülnek a mirelit zacskókba.Az EU gyorsriasztási rendszere

A kaptánnal szennyezett bébiételről az MgSzH gyorsriasztást küldött az összes tagországnak az erre kialakított gyorsriasztási rendszeren keresztül. A RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) segítségével az EU tagállamai napi szinten értesítik egymást a veszélyes élelmiszerekről és takarmányokról.


Magyarország az idei évben nyolc riasztást küldött, ezek közül három Egyiptomból érkező szennyező eperről szólt. Ezen kívül figyelmeztetést küldött egy nem engedélyezett dúsított élelmiszerről, és vegyszerrel szennyezett fehér borsról, valamint paradicsomról – előbbi Jordániából, utóbbi Törökországból érkezett. Egy Ukrajnából érkező napraforgóolaj nem rendelkezett a megfelelő tanúsítványokkal, egy Olaszországból érkező UHT tojás szállítmány pedig szalmonellával volt szennyezett.


Az EU RASFF-ra vonatkozó legfrissebb statisztikája a 2008-as évet elemzi. Eszerint két éve 178 riasztás került a rendszerbe növényeken használt vegyszerek miatt. Ekkor a bébiételeket is magába foglaló diétás élelmiszerek és étrend kiegészítők kategóriából származó riasztások aránya 4 százalékot tett ki, a legtöbb riasztást a halak, rákok, kagylók csoportban szereplő termékekre adták ki.


Ugyanilyen arányban szerepelnek a vegyszermaradékok a tiltási okok között. Hazai gyártású termékekkel kapcsolatban 2008-ban 17 figyelmeztetést küldtek a RASFF rendszerébe.Világgazdaság online - Faludi Linda
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Zsófi 722010-04-10 08:21:12 
Egyébként válaszolva a cikk címére, hogy "Mennyire hatékony a szabályozás"? Nos, ha már forgalomban volt, akkor csak azt lehet mondani, hogy nagyon nem hatékony!!!
 
Küldő: Zsófi 722010-04-10 08:18:10 
Mindig, újra és újra dühöngök, amikor ilyen cikkeket olvasok, ilyen híreket hallok. Vajon miért kell külföldi, silány termékekekt behoznunk??? Persze tudjuk, hogy miért..!!A nálunk termelt és feldolgozott zöldségekkel, gyümölcsökkel és egyéb élelmiszeripari termékekkel szinte nem szokott probléma felmerülni. Eddig jól működött az ellenőrzési rendszer is. De mióta az EU szabályait kell sokmindenben követnünk, egyre több a hiba. Vagy ezt csak én látom így?? Az biztos, hogy az áruházakban jól meg kell nézni mit vásárol az ember!! Én ezt teszem. A baj csak az, hogy egyre inkább gyengül a bizalom az ellenőrzési rendszerrel szemben. Elmondhatom, hogy előnyben részesítem a Magyar alapanyagból, Magyar gyártók által készített termékeket. Ez eddig bevált.
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés