2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Bélcsoportok - A személyreszabott gyógyászat hajnala?  - 2011-04-26 12:28:43 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Bélcsoportok - A személyreszabott gyógyászat hajnala?

A gyógyászat mai szintjén az ugyanazon betegségben szenvedők szinte mindegyike ugyanazt a gyógyszert kapja. A cél viszont, hogy a jövőben elterjedjen a személyre szabott gyógyászat, ami ugyan bonyolultabb és költségesebb, de hatékonyabb kezelést adhat az betegek számára. Ezen az úton az első lépések egyikét jelentheti az új felfedezés, miszerint a bélflóra alapján az emberek három osztályba sorolhatók.

Ha azt hisszük, hogy manapság nem kapunk személyre szabott kezelést, nagyot tévedünk: egy műtétnél a vérátömlesztés, vagy szervátültetéskor a megfelelő donor kiválasztása is személyre szabottan történik (1). Mindkét eljárásnál bizonyos szempontok (vércsoport, HLA rendszer) figyelembevételébel kapjuk meg a megfelelő kezelést, másként nem is működnének, sőt, végzetes kimenetelűek lennének.  

Az emberek bizonyos tulajdonságuk alapján történő csoportba rendezésének talán legismertebb és legegyszerűbb példája ABO és Rh vércsoport rendszer. Ehhez a két csoportosítási rendszerhez hasonlóan nemrég kiderült, hogy bélflóránk alapján is csoportokat alkotunk, az eddigi ismeretek szerint szám szerint hármat. A személyre szabott gyógyászat mellett a felfedezésnek nagy jelentősége lehet az elhízás, a zömében ismeretlen eredetű gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség) és más emésztőrendszeri megbetegedések ma még jobbára nem ismert okainak tisztázásában és a terápia kialakításában.

A Nature-ben közölt tanulmány
(2) kutatásainak vezetője Dusko Ehrlich, a francia National Institute for Agricultural Research Microbial Genetics Research Unit igazgatója, és annak az európai konzorciumnak tagja, melynek célja a bélflóra és a megbetegedések közti kapcsolatok feltárása. Eredményei váratlanul születtek egy folyamatban lévő kutatás korai szakaszában. A kutatócsportja által felfedezett és leírt három csoport nem függ össze a korral, nemmel, nemzetiséggel vagy étkezéssel.

A kutatók csak manapság kezdték felbecsülni, mennyire fontosak a rajtunk és bennünk élő baktériumok, melyek egy nagyságrenddel többen vannak, mint saját sejtjeink. A rágcsálók bélflórájának pédául hatása van a testtömegre, a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességre. Az emberre vonatkozó hasonló kutatásokat az Egyesült Államokban a Human Microbiome Projects
(3) fogja össze, míg Európában a Metagenomics of the Human Intestinal Tract Consortium (MetaHIT) (4), melyhez Ehrlich is tartozik. A kutatások célja az összes bennünk élő mikróba katalogizálása az orrüregben, szájüregben, bőrön, bélrendszerben, illetve a húgy- és ivarutakban.

Jelen tanulmányban 22 európai székletmintájába lévő baktériumminták genotipizálásának eredményét hasonlították össze 17 amerikai és japán egyén mintájával. Meglepő módon azt találták, hogy a sok milliárdnyi baktérium, ami bennünk él, az egész emberi populációra vetítve mindössze 3 csoportot alkot aszerint, hogy jellemzően milyen baktériumok alkotják a bélflóra összetételét.  Ez a meglepő eredmény lehetne a kis minta torzításának is a következménye is, de a kutatók azóta egy több, mint 400 fős mintán ellenőrizték a kapott adatokat, és azok ugyanígy erre a három csoportra lehetett osztani. A kutatásban résztvevő kutatók ennél sokkal nagyobb divergenciára számítottak, de az eredmények magukért beszélnek.

A baktérium csoportokat a mintában a legnagyobb számban előforduló, domináns genus alapján nevezték el. Eszerint jelenleg a Bacteriodes, Prevotella és a Ruminococcus csoportokat különítik el. A Bacteroides
(5) genus tagjai a szénhidrát lebontásban segédkeznek, így például a növényi poliszacharidokat bontják monomerekké, melyek felszívódva elősegíthetik az elhízást. A Prevotella (6) rombolja a bél nyálkahártyát, így gyulladást, fájdalmat provokálhat. Némelyik Ruminococcus (7) pedig a cukor felszívódását segíti, ezzel a Bacteroides tagokhoz hasonlóan az elhízásban lehet szerepük.

A szerzők figyelmeztetnek, hogy a mindenkiben megtalálható pár ezer fajból álló baktériumflóráról még keveset tudunk, így az eltérő béltípusokból kiinduló általásonítások és messzemenő következtetések egyelőre koraiak. Vannak már sejtések, hogy egyes betegség típusok csak az egyik, vagy csak a másik béltípussal asszociálnak, de ez egyelőre csak a spekuláció szintjén mozog, így konkrétumokat sem közöltek.

A kutatások legnagyobb haszna a diagnosztika területén várható. Ha valóban sikerül az egyes típusokat betegségre való hajlammal párosítani, az segíthet szűrni például az elhízásra vagy a gyulladásos bélbetegségekre vonatkozó fokozott kockázatot még azok kialakulása előtt. A személyre szabott bélflóra könyvtárak már a közeljövőben elérhetőek lehetnek
(8), melyek értelmezésében a most publikált eredmények is hasznosnak ígérkeznek.

NatureNews, 2011. április 20.

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 9, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés