2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Baktériumtenyésztő fák - 2010-08-03 13:31:38 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Baktériumtenyésztő fák

Bizonyos fák, amelyek tápanyagokban szegény talajon nőnek, mikrobákat „termesztenek” a gyökereik között, hogy a számukra szükséges vegyületekhez hozzájussanak. Ezek a mikroorganizmusok különösen hatékonyan képesek a szervetlen anyagokat a fák által felhasználható tápanyagokká alakítani.

Bizonyos mikroorganizmusok hatékonyan képesek lebontani a szervetlen ásványi anyagokat tápanyagokká. Ez az ásványi mállásnak nevezett folyamat különösen jelentős a savas erdőtalajok esetében, ahol a fák növekedését a tápanyagok mennyisége korlátozza. Az ásványi mállást elősegítő baktériumok hatékonyan képesek az olyan fontos nyomelemeket felszabadítani, mint például a vas. Így a több baktériummal rendelkező fa előnyhöz jut a többihez képest.

A különböző fafajok talajlakó baktériumközösségre gyakorolt hatásáról több beszámoló született, melyek azt sugallták, hogy a talajban élő baktériumközösségek összetétele és aktivitása a fák életműködéseitől függ, és ez a folyamat nagyban befolyásolja a talaj fizikai-kémiai tulajdonságait, illetve a tápanyagkörforgást. Ennek ellenére eddig egyetlen olyan tanulmány sem született, amely a különböző fafajok, és az ásványi mállást előidéző baktériumok közti összefüggéseket kutatná.

Stéphane Uroz, a tanulmány társszerzője szerint „a fafajok és a bakteriális közösségek kapcsolata az erdészet egyik sarkalatos kérdése, különösen a klímaváltozás fényében, amely hatást gyakorol az erdőalkotó fák térbeli eloszlására is.”
A francia kutatók talajmintát vettek bükk- és tölgyfák, valamint közönséges lucfenyők gyökérzónájából, majd tenyésztéssel meghatározták a jelenlévő baktériumokat. Az ásványi mállást segítő baktériumok megnövekedett szintjét tapasztalták a gyökérzónában a környező talajhoz képest, azonban ez csak a bükk- és tölgyfákra volt jellemző, a lucfenyőkre nem.

Uroz szerint „az eredmények alapján bizonyos fafajok olyan indirekt stratégiákat fejlesztettek ki a tápanyagszegény talajokon való túléléshez, melyek a hatékony ásványi mállást elősegítő baktériumközösségek kiválasztásában nyilvánulnak meg.”

A kutatócsoport eredményeiről az Applied and Environmental Microbiology című folyóirat júliusi kiadásában számol be.

ScienceDaily (July 30, 2010)

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 13, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés