2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Baktériumokat tartalmazó cukorkával a fogszuvasodás ellen - 2013-12-11 10:13:39 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Baktériumokat tartalmazó "cukorkával" a fogszuvasodás ellen

A fogorvosok mindig óva intenek a cukorkáktól, mert tönkre teszik a fogainkat. Valójában, nem is a cukorkák, hanem a fog felszínén megtelepedett baktériumok okozzák a fogszuvasodást. Ha csökken a cariogen, a fogszuvasodásért felelős baktériumok csíraszáma a szájüregben, akkor csökken az újonnan kialakuló szuvas elváltozások száma is. Christine Lang és munkatársai a berlini Organobalance biotech cégnél kifejlesztettek egy „édességet”, ami csökkenti ezen kórokozók számát. A „cukorka” cukorpótló anyagokat (prebiotikumokat, izomaltitolt, maltitolt, szukralózt) és elölt baktériumokat tartalmaz, amik kötődnek a fogszuvasodásért leginkább felelős baktériumokhoz. A kísérleti résztvevők közül, akik ettek a cukorkából, a szájüregükben csökkent a nem kívánatos baktériumok száma. A kutatás a Probiotics and Antimicrobial Proteins hasábjain jelent meg.

Evés után baktériumok tapadnak a fogfelszínre és közülük egyesek szerves savakat termelnek. A Streptococcusok például tejsavat termelnek cukorbőség idején, míg táplálkozási szünetekben hangya- és ecetsavat. Ezen savak lassan oldják, demineralizálják a fogzománcot. Ahogy a zománc lekopik, úgy nagyobbodik az üreg. Vizsgálatok igazolják, hogy a Streptoccocus mutans baktérium törzs okozza főként a fogszuvasodást. Amikor rágunk, Streptoccocus mutans keveredik a nyálunkba, majd a rágás befejezése után, nyeléskor és köpéskor, csökken a baktériumok száma a szájüregben. A visszamaradt baktériumok képesek újra kötődni a fogak felszínéhez.

A kutatók már megfigyelték, hogy egy másik baktérium törzs, a Lactobacillus paracasei, ami a kefirben is megtalálható, csökkenti a Streptoccocus mutans szintjét és a szuvas elváltozások számát patkányokon végzett kísérletekben. A prebiotikummal bevont, elölt L. paracasei-hezkötődött hozzá a S. mutans. Lang és csapata szerint, a S. mutansnak a L. paracasei-hez való kapcsolódása idézi elő azt, hogy a S. mutans nem tud újra letapadni a fogak felszínére.

Feltételezésük igazolásához, mi szerint a L. paracasei segíthet megelőzni a fogszuvasodást emberekben is, kifejlesztettek egy cukormentes cukorkát (amely tartalmazott izomaltitolt, maltitolt, szukralózt, vizet, mentaolajat), és hővel elölt L. paracasei baktériumokat is tartalmazott. 60 önkéntes jelentkezett a kísérletre. A résztvevők első harmadának 1 mg L. paracasei-t tartalmazó cukorkát adtak, a második harmadának 2 milligrammosat, míg a többieknek olyat, amelyben nem volt található baktérium.

Minden résztvevő 5 cukorkát kapott, amit másfél nap alatt kellett meghatározott időnként elfogyasztania. A kísérlet végén a baktériumot tartalmazó cukorkát kapó önkéntesek 75%-nál szignifikánsan kevesebb Streptoccocus mutans volt izolálható a nyálából, mint a kísérlet előtt. A 2 mg baktériumot tartalmazó cukorkát kapóknál már az első cukorka elfogyasztása után megfigyelhető volt a S. mutans szint csökkenése.

A kutatók rávilágítottak arra, hogy hővel elölt baktériumokat felhasználva, képesek voltak élő kórokozók által kiváltott problémát orvosolni. A Lactobacillus paracasei hővel történő elölése közben a cukrok (prebiotikumok), amikhez a S. mutans kötődik, nem sérülnek, sőt ezekhez a cukrokhoz hasznos baktériumok sem kötődnek a szájüregből. Ezen előnyös tulajdonságok miatt jobb választás lehet ez a cukorka a fogszuvasodás megelőzésére, mint más probiotikumok.

Forrás:
Medicalxpress, Probiotics and Antimicrobial Proteins

Kép: Streptococcus mutans. Gram festés

2013. december 11.

Dr. Wlasitsch Mirkó

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés