2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Baktériummal a Chikungunya vírus ellen - 2014-08-07 22:08:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Baktériummal a Chikungunya vírus ellen

Ki gondolta volna, hogy egyszer még szúnyogokat állítunk szolgálatba, hogy csökkentsük és kontrolláljuk a szúnyog populációt? A gondolat Stephen Dobson, a University of Kentucky professzora és korábbi tanítványa, Jimmy Mains fejéből pattant ki. Dobson, a Department of Entomology, College of Agriculture, Food and Environment egészségügyi és állat-egészségügyi entomológus professzora és Mains kifejlesztett egy technológiát, amivel hím szúnyogokat használnak fel nőstény egyedek sterilizálására egy, a természetben is jelenlévő baktérium segítségével.

"A legtöbb szúnyogirtó vállalat rovarölő vegyszereket használ, amit földről és levegőből permeteznek szét. Dobson szerint az ő megoldásunk teljesen más oldalról közelíti meg a kérdést -  „A technológia kettő, a természetben fellelhető erőforrást használ fel, egy szúnyogokat fertőző baktériumot, (Wolbachia) és a szúnyogok veleszületett képességét, hogy megtalálják a párjukat. Ezzel a módszerrel a szúnyogirtást kémiai szerek nélkül közelítjük meg."

(2013-ban egy amerikai kutatócsoport felfedezte, hogy a Wolbachia baktérium rezisztensé teszi a szúnyogokat (Anopheles) a malária kórokozójával szemben. Ha a szúnyogok között sikerül elterjeszteni a baktériumot, az jelentősen gátolhatja a malária terjedését. Hasonló kísérleteket végeztek ausztrál kutatók is Wolbachia baktériumokkal, a csoport szerint a baktérium megfelelő alkalmazása a szúnyogoknál (Aedes aegypti) csökkentheti a dengue-láz terjedését.)

"A mi módszerünk nagy előnye, hogy a hím szúnyogok "önszállítók", ezért nincs szükségünk órákra, hogy megtaláljuk és kezeljük a szúnyogokat a kertben. A hím szúnyogok találják meg nekünk a nőstényeket" - magyarázza Mains. Mains a Dobson együtt dolgoznak egy nem rég alapított cégben, a MosqutioMate-ben. Mains egy ösztöndíjat nyert el a National Institutes of Health (NIH) szervezettől, hogy elkezdhessék az éles kísérletek a terepen, amitől mindkét kutató azt reméli, hogy a technológia eredményes lesz országosan és azontúl is. A MosqutioMate megkapta a kísérleti engedélyeket, így most már képesek a baktériumot kisebb, körülhatárolt területen alkalmazni.

"A MosqutioMate elsődleges célpontja az ázsiai tigrisszúnyog (Aedes albopictus), egy behurcolt rovar, ami az 1980-as években érkezett az Egyesült Államokba és terjedt el országszerte. Ha sikerül felszámolnunk ezt a rovarfajt, közelebb kerülhetünk az élővilág korábbi, eredeti állapotához. A szúnyogok, mint például az ázsiai tigrisszúnyog történelmileg sokkal több, mint egy nyűge az emberiségnek, ugyanis betegségeket terjesztenek. Tanulmányokat kapunk egy új patogénről, a Chikunginya vírusról, ami gyakran felüti a fejét a Karib-térségbe, de most már az USA-ban is jelentkeztek a megbetegedések.

A kutatók úgy gondolják, ezek az esetekben csak turisták voltak érintettek, akik a nyaralás után, fertőzöttek lettek és visszatértek az USA-ban. De az nyugtalanító lehet, hogy előfordulhatnak helyi átvitelek is, úgy hogy a fertőzött emberekből veszik fel és terjesztik a vírust a már itt lévő szúnyogok. Csak a nőstény szúnyogok szívnak vért és képesek a patogének átvitelére, mint amilyen a Chikungunya is. A hímek az életüket a virágok nektárjának fogyasztásnak és a nőstények becserkelésének szentelik. Az ázsiai tigrisszúnyogok számára ideálisak a tocsogókban, melyből számtalan lelhető fel bármelyik háztulajdonos kertjében.

A MosqutioMate csapata nagy rajokban tenyészti a szúnyogokat a laboratóriumban és mielőtt kiviszik terepre őket, eltávolítják a nőstényeket a csoportból. "Összegyűjtjük a hímeket egy ketrecbe és kiszállítjuk őket célterületre. A munkatársaink alapvetően körbejárják a házat és közben kiengedik a szúnyogokat, így egyenletesen eloszlanak a rovarok"- állítja Dobson. "Fontos előnye a módszerünknek a tradicionális szúnyogirtással szemben, hogy nem használunk vegyszereket, amik a megcélozzák a nem kívánt célpontokat is, mint a méheket, a pillangókat és a többi rovart, ami hasznos az ökoszisztémában. A rendszer csak a nőstény szúnyogokra van hatással."

"Reméljük sikerül csökkentenünk és felszámolnunk ezt, az emberi populáció egészségére potenciálisan veszélyes kórokozókat terjeszteni képes szúnyogokat helyileg és világviszonylatban is"- összegzi Mains.

Forrás: Phys.org 

Kép


2014. augusztus 7.

Dr. Wlasitsch Mirkó
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés