2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Bakteriális intelligencia - 2010-05-27 12:22:29 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Bakteriális intelligencia

Az emberi test átlagosan 1011 sejtből áll, de a velünk élő baktériumok száma ennél egy nagyságrenddel nagyobb. Ezekről a baktériumokról általában rossz dolgok jutnak eszünkbe. Az enyhe megfázástól kezdve a halálos kórokig nagyon sok megbetegedés okozói. Ezen kívűl ismert jótékony hatásuk is, főleg normál flóránk fenntartása véd a káros hatásoktól. Egyes fajok az idegrendszer működését is képesek megváltoztatni. Egy friss felfedezés a változások pozitív oldalára mutat rá. Az egerek tanulási képességei látványosan javultak Mycobacterium vaccae-val dúsított táplálék fogyasztása után.

A környezetünkben található különleges baktériumok antidepresszáns hatásuk mellett a tanulási folyamatokat is segíthetik. Az új kutatási eredmény az Amerikai Mikrobiológiai Társaság San Diego-ban megrendezett éves találkozóján hangzott el.

Ez a speciális baktérum a Mycobacteriumok nemzetségébe tartozik. Érdekesség, hogy többek között olyan fajok tartoznak ebbe a csoportba, mint a tuberkulózist (tbc) okozó M.tuberculosis, vagy a lepra kórokozója, a M.leprae. Vizsgálatok folynak a M.vaccae vakcina alkalmazására aszthma, rák, depresszió, pikkelysömör, bőrgyulladás, ekcéma és tuberkulózis kezelésében.

„A Mycobacterium vaccae talajbaktériumot a legkülönfélébb tevékenységek során nyelik le, vagy lélegzik be az emberek,” magyarázza Dorothy Matthews, a New York-állambeli  The Sage Colleges kutatója.

A baktériummal végzett korábbi kutatások is érdekes eredménnyel zárultak. A hővel elölt baktériumokat egerekbe injektálva egyes agyi neuronok növekedését tapasztalták, ami szerotonin szint emelkedést, így csökkent szorongást okozott. Ez az alapja a kívánt antidepresszáns hatásnak.

Mivel a szerotonin a tanulási folyamatokban is szerepet játszik, a kutatók kíváncsiak voltak, vajon a M. vaccae tudja e fejleszteni a tanulási képességet egerekben. Az elmélet igazolására Matthews és kollégája, Susan Jenks élő baktériumokkal táplált egereket. A kísérleti állatokat egy útvesztőben elért teljesítményük alapján hasonlították baktériumokkal nem élő kontroll társaikhoz.

„Azt találtuk, hogy a M. vaccae-val etetett egerek társaikhoz képest kétszer gyorsabban, és kevesebb szorongás-szerű viselkedéssel navigáltak végig a labirintuson,” mondja Matthews.

A második kísérletben megvonták a baktériumot az ételből. Az egerek az első kísérlethez képest lassabban, de a kontroll csoporthoz képest így is gyorsabban teljesítették a feladatot.

Az utolsó tesztet három hét pihentetés után végezték el. A vizsgált egerek még ekkor is gyorsabbak voltak, de a statisztikai különbség nem volt szignifikáns. Ez azt mutatja, hogy a hatás átmeneti.

A kutatás eredményei alapján a M. vaccae-nak szerepe van a tanulási folyamatokban és szorongás leküzdésében egyaránt. A környezet és az ember kapcsolata ezzel egy új szintre lép. A természetben töltött idő nem csak közvetve csökkenti szorongásunk, hanem „invazívan” is jó hatással van hangulatunkra és szellemi képességeinkre.

ScienceDaily, 2010-05-25

Veres Dániel

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés