2020. szeptember 30. szerda
Jeromos, Örs
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Bakteriális immunitás - 2010-11-09 21:59:31 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Bakteriális immunitás

A baktériumoknak (Bacteria) és ősbaktériumoknak (Archaea) védekeznie kell idegen nukleinsavak, például vírusok genomja és plazmidok ellen, így különböző stratégiákat fejlesztettek ki erre a célra. A Université Laval és a Université Danisco kutatócsapata feltárta, hogy működik a baktériumok immunrendszere. A Nature folyóiratban megjelent felfedezés lehetővé teszi, hogy megakadályozzuk, hogy bizonyos baktériumok rezisztenciát fejlesszenek ki az antibiotikumok ellen.


A védekezési stratégiák közül az egyik a szabályosan csoportosuló köztes rövid palindrom ismétlődések (clustered regularly interspaced short palindromic repeats, CRISPR)  és cas (CRISPR-associated) gének által alkotott CRISPR/Cas immunrendszer, ami részben palindrom ismétlődéseket, és ezeket elválasztó, extrakromoszómális elemekből nyert, rövid elválasztó szakaszokat (spacer régiókat) tartalmaz. Nemrég kimutatták, hogy ezek a variábilis lókuszok spacer régiókat építhetnek be a specifikusan baktériumokat fertőző vírusoktól, bakteriofágoktól, ami aztán szekvencia-specifikus módon immunissá teszi őket a következő bakteriofág fertőzéssel szemben.

A Sylvain Moineau professzor (Université Laval, Department of Biochemistry, Microbiology and Bioinformatics) vezette csapat kimutatta, hogy a CRISPR/Cas rendszer idegen DNS szegmentumokat épít be baktérium genom specifikus helyeire. Ezek a szegmentumok egyfajta immunfaktorként működnek a későbbi inváziókkal szemben.

A kutatók plazmidok felhasználásával demonstrálták ezt a mechanizmust. A plazmidok olyan genomon kívüli, kétszálú DNS-molekulák, melyeket a baktériumok rendszeresen cserélnek. A kísérletben használt plazmid egy antibiotikum rezisztencia gént tartalmazott. Ezt a joghurtkészítésre használt Streptococcus thermophlius (a képen) baktériummal vetették fel. Néhány baktérium CRISPR1/Cas rendszere spacer szegmentumokat épített be az önreplikáló plazmidból a baktérium saját genomjába, és ez a plazmid elvesztéséhez vezetett. Az ezt követő kísérletben a kutatók vissza akarták építeni a plazmidot ezekbe a baktériumokba, sikertelenül. A megszerzett spacer régiók segítségével, amik az antibiotikum-rezisztencia géneknek feleltek meg, kiszelektálhatók azok a baktériumok, melyek nem tudtak felvenni ilyen géneket. „Ezek a baktériumok egyszerűen immunizálódtak rezisztencia gén szerzése ellen,” tette hozzá Moineau professzor. „Ez a jelenség magyarázhatja többek között, hogy néhány baktérium miért fejleszt antibiotikum rezisztenciát, míg mások nem.”

A kutatók in vivo kísérletben bebizonyították, hogy a CRISPR1/Cas rendszer a plazmid és a bakteriofág kétszálú DNS-ét specifikus helyeken, proto-spacer régión belül hasítja.

Az eredmények azt mutatják, hogy a CRISPR/Cas immunrendszer figyelemre méltóan adaptálódott arra, hogy gyorsan kivágja az invazív DNS-t, és egyben lehetőséget ad arra, hogy biztonságosabb mikróba törzseket hozzunk létre.
A felfedezés különösen az olyan élelmiszer- és biotechnológiai iparágak számára érdekesek, melyek baktérium tenyészeteket használnak, mint például joghurt, sajt és probiotikum gyárak. A baktérium kultúrák bakteriofágok általi fertőzöttsége komoly gondot jelent ezeknél a gyáraknál, ami jelentős anyagi következményekkel jár.

Biology News Net, 2010. november 4.

Duleba Mónika


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés