2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az újonnan nemesített göndör szőrű macskafajta genetikailag egyedülálló - 2012-11-08 08:17:51 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az újonnan nemesített göndör szőrű macskafajta genetikailag egyedülálló

A macskatenyésztészben ismeretes trend, hogy a macskatartók  különlegesnek tartják és kedvelik a göndör szőrű fajtákat, melyből eddig mindössze három létezett (Cornish, Devon Rex, LaPerm). Az utóbbi években azonban megjelent egy negyedik fajta a Selkirk Rex is. Különlegességét Serina Filler a bécsi Állatorvos-tudományi Egyetemmel való együttműködésben folyó kutatásai fedik fel.

Egy 1987-ben a Montana államban búvóhelyéről kimenekített házimacskának, később meglepő módon göndör szőrű kölyke született. Ez az utód egy perzsa hímmel való párosodás után vegyesen göndör és egyenes szőrű kölyköket hozott a világra. Ebből világossá válik hogy a megmentett anyában létrejövő mutáció domináns jellegű, azaz már egy kópia is elegendő ahhoz, hogy fenotipusosan megnyilvánuljon e tulajdonság. Minthogy a göndör szőrű kölykök igen tetszetős külsővel rendelkeztek, egy új fajta nemesítési bázisául szolgáltak.

Mára számos bejegyzett Selkirk Rex tenyésztő van világszerte, állataik pedig rendkívül népszerűek. Ugyanakkor meglepő módon egészen mostanáig senki sem kísérelte meg a fajtajelleg kialakulásáért felelős mutáció jellemzését. A Kalifornia Egyetemmel és a német Agrobiogen-nel is együtt dolgozva most Serina Filler és Gottfried Brem pótolta ezt a hiányt és egy átfogó tanulmányt közölt a fajta genetikájáról a Journal of Heredity magazinban.
 

 

A mutáció domináns jellegű, így a fenotipust mutató állatok lehetnek homozigóták (ha mutáns allélt két kópiában hotdozzák) vagy heterozigóták (ha csak egy kópiában van jelen).  A macskabarátok közt a heterozigóta macskák a népszerűbbek, mivel fülük kisebb, fejformájuk kerekebb, bundájuk pedig teljesen göndör, így jobban megfelelnek a fajtához előírt sztenderdnek. A homozigóta macskák hajlamosak nagy mennyiségű szőrt elhullajtani fiatalkorban, noha csupasz területek nem jelennek meg az állatokon.

Filler a vonások öröklődését mintegy 150 macskán figyelte, beleértve a DNS-ek vizsgálatát is. Kimutatásai alapján a fajta göndör szőrűségének genetikai háttere különbözik a többi göndör fajtáétól, hiszen itt egy egyedi, autoszómás, testi sejtből kiinduló változásról van szó. A mutációnak a SADRE nevet adta, mint a Selkirk Autosomal Dominant Rex rövidítése. 20 családfát összevetve tudta megállapítani, hogy a mutáció létrejötte 8-9 generációval ezelőttre tehető, ami meg is egyezik a fajta ismert történetével.

A fajta nemesítése nagyon szigorúan szabályozott, keresztezésük azonban a fajtatársakon kívül engedélyezett a - perzsa, egzotikus rövidszőrű, brit rövidszőrű és brit hosszúszőrű - fajtákkal is. Éppen emiatt a Selkirk Rex egy igen diverz fajta, melynek beltenyésztési koefficiense igen alacsony. Genetikájában igen közeli rokonságban áll a perzsa és brit rövidszőrű fajtákkal, valószínűleg a múltban is gyakori keresztezések miatt. A brit rövidszőrű genetikai hatása kifejezettebb, a genotipusban rövid tandem ismétlődések (short tandem repeats, STRs) gyakran megyegyezőek, fenotípusosan pedig a test vonalaiban köszön vissza a rokonság.

Filler kutatássai tehát egyértelművé teszik, hogy a Selkirk Rex macskafajta egyetlen egyed spontán létrejövő mutációjából alakult ki, 25 évvel ezelőtt. Ez a mutáció domináns jellegű, így keresztezési partnerei többfélék a genetikai állomány tehát szerencsésen diverz. Filler véleménye azonban, hogy a jelenlegi diverzitás már elegendő ahhoz, hogy a fajta egészséges legyen, így csökkenteni lehetne a keresztezési partnerek számát, hogy a Selkirk Rex testi megjelenése jobban meghatározható legyen.

Forrás:  Science Daily, Journal of Heredity, Kép
További képek

2012. november 8.

Király Kata


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés