2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az új kormányra marad az otthonszülés szabályozása - 2010-04-12 10:52:17 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az új kormányra marad az otthonszülés szabályozása

Kihagyták a bábákat az otthonszülésről szóló jogszabály előkészítéséből - állítják az érintettek. A tárca cáfol és nem érti a civil szervezetek aggodalmát.

Cáfolja az Egészségügyi Minisztérium a civil szervezetek álíltását, miszerint a tárca nem egyeztetett az otthonszülés szabályozásáról velük. A tárca szóvivője, Bálint Orsolya lapunknak elmondta: a tiltakozás aláírói közül több szervezet is részt vett csütörtökön a témában összehívott egyeztetésen. Közölte azt is: a kormányváltás előtt már biztosan nem lesz az otthonszülésről szóló rendelet. Az előkészítéssel kapcsolatos dokumentumokat átadják a következő kormányzatnak.

Lapunknak pénteken közleményben több civil és szakmai szövetség kifogásolta, hogy az otthon szülésre vonatkozó jogszabály-tervezet utolsó szakmai egyeztetésére nem hívták meg a bábákat képviselő szervezeteket. "Az Egészségügyi Minisztérium még a látszatra sem ad, hiszen a jogalkotási folyamat demokratikus szabályaira fittyet hányva válaszra sem méltatták a bábák képviselőit, akik szerettek volna meghívást kapni és a szakmai munkában konstruktívan részt venni" - olvasható az Alternatal Alapítvány, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), a Független Bábák Szövetsége (FBSZ) és a Születésház Egyesület által a Nol-hoz eljuttatott közleményben.

Felháborítónak vélik, hogy azok a szakemberek, akikről - többek között - maga a rendelet szólna, nem vehettek részt a jogszabály-tervezet megvitatásában, és éppen azok a szakemberek nem szólalhattak meg az őket is érintő szakmai munkában, akik tudással és tapasztalattal rendelkeznek az otthon szülések kísérésében. Magyarországon eddig hozzávetőlegesen 3500 nő választotta a szülés kórházon kívüli formáját, amely döntés nem elsősorban az otthoni környezetben való szülésről, hanem az orvos és betegközpontú modell helyett a bábai modell választásáról szól - írták.

nol.hu
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés