2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az új életforma idegen életforma? - 2012-05-16 08:07:16 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az új életforma idegen életforma?

Egy új életforma felfedezésének gondolata nem csak a csillagászokat és asztrobiológusokat foglalkoztatja évtizedek óta, hanem a széles közönséget is. Az elképzelés, hogy az egész galaxisban mi vagyunk az egyetlen sikeres létforma, sokak számára tűnik valószínűtlen statisztikának, ahogy egyre több élhető égitestet fedeznek fel, mindeközben több és több bizonyíték támasztja alá az élet lehetőségét a legextrémebb körülmények között is.

A PLoS Biology online magazin, a napokban közölt egy új tanulmányt, mely azt vizsgálja mit is jelent valójában az élet és az új életformák felfedezésének lehetősége.

Gerald Joyce professzor, a kaliforniai La Jolla-ban működő The Scripps Research Institute munkatársa, cikkében fejti ki az alapvető követelményeket, melyek ahhoz szükségesek, hogy egy életformát létezőnek fogadjunk el. „Az élet megismétli önmagát, továbbörökíti információtartalmát az utódokba és természetes szelekción alapuló darwini evolúción megy keresztül.” Ő maga az átörökítés egységét „bit”-nek nevezi (az általunk ismert élőkben ez a 4 DNS bázist jelenti) és elmagyarázza, hogy ugyan a darwini evolúció során ezen bit-ek új kombinációi jönnek létre, ez még nem jelenti új, vagy idegen életformák kialakulását. Valóban, a mai napig egyetlen igazán újszerű életformát sem fedeztek fel – még a legextrémebb földi, vagy más bolygón uralkodó körülmények között sem – amely új típusú bit-eket tartalmazna, még az Antarktiszra becsapódott meteoriton talált bizonyítékok és az élhetőnek nyilvánított bolygók felfedezésének ellenére sem.

Hogyan jöhetne hát létre egy valóban új életforma? Joyce elmagyarázza, hogy az élet kialakulhat egyszerűen kémiai úton is, vagy egy már korábban szerveződött biológiai formából kiszakadva. Előbbi esetben a létforma önmagától szerveződik, egy „bit-termelő rendszerré”. Úgy hisszük a földi élet is ilyen úton született meg, egy pusztán szerves kémiai vegyületekből álló őslevesből, vizes környezetben, melyben önmaguktól replikálódni képes molekulák jöttek létre, ezek mutálódtak és evolválódtak a későbbiekben. Utóbbi esetre jelenthet példát az ősi RNS-világ megváltozása a DNS alapú rendszerré. Joyce véleménye szerint azonban „egy közvetlenül a bit-mentes kémiai világból létrejövő típus már a kezdetektől új életformának tekinthető, még egy biológiai sejt eredetű szervezetnek hosszú utat kellene végigjárnia, hogy megüsse ezt a mércét.”

Ismert, hogy a Földön még az RNS világ előtt létezhetett egy más típusú, úgy nevezett „pre-RNS világ”. Feltételezések szerint ez egy azonos genetikai logika szerint felépülő élő rendszer lehetett, melynek alapja treóz-nukleinsav (TNS) vagy glikol-nukleinsav (GNS). Kémiailag az is lehetséges, hogy az akkori örökítő anyag semmilyen hasonlóságot nem mutatott a ma ismert RNS-sel. Mai tudásunk alapján a hipotézisek bizonyíték nélkül állnak.

 
1. ábra Az élet kialakulásának fázisai a Földön


A fentebb említett kémiai illetve biológiai eredet közti különbségekből, - tehát hogy az adott létforma egy már meglévőből szakadt-e ki, avagy lényegében önmagától szerveződött életté - ered a zűrzavar és a félreértések egy új típusú élet felfedezése esetleg létrehozása körül. Tekintettel arra, hogy mi csak egyetlen életformát ismerünk – a sajátunkat – nem is tudjuk érdemben megbecsülni annak valószínűségét, hogy egy újfajta élet keletkezhet itt a Földön vagy bárhol máshol.

„Azt hiszem az emberiség magányos és vágyakozik egy másik életforma létezésére valahol az univerzumban” mondja Joyce „lehetőség szerint egy olyanéra, amely intelligens és békés szándékú. De a vágyakozás önmagában semmihez sem elég. Az alternatív életformát nekünk magunknak kell felfedezni, vagy mesterségesen megalkotni, laboratóriumi körülmények között. Egy nap talán majd egy távoli világokba utazó Kolumbusz fedezi föl, vagy az én véleményem szerint még valószínűbb hogy egy műhelyében farigcsáló Geppetto hozza majd létre.”

Joyce bővebben is kifejti elképzeléseit a PLoS Biology Podcast-ban az új típusú eredettel rendelkező életformát létrehozó tudósokról és arról, hogyan vezethet az egyre intenzívebben fejlődő szintetikus biológia talán valóban nem is oly sokára, új létformák felfedezéséhez.


Science Daily, 2012. május 8.

Király Kata


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés