2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az ugrópókok embereket figyelnek és filmeket néznek - 2012-10-29 11:14:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az ugrópókok embereket figyelnek és  filmeket néznek

Az ugrópókok, mint ez a Phidippus audax, másodlagos szemeiket mozgásérzékelésre használják. A két elülső-oldalsó szem az állat előtt, míg a hátsó-oldalsó szemek az oldalt vagy a pók mögött észrevehető mozgásokra érzékenyek. A nyolcszemű ugrópókok szinte 360 fokos szögben látják a világot maguk körül, a természetfilmeket és az embereket is figyelik, derül ki egy új tanulmányból, amely részletesen leírja, hogy a nyolc szemük egyenként hogyan működik – a cikk a Royal Society Biology Letters –ben jelent meg.   

A kísérletek során arra is fény derült, hogy a pókok bizonyos természetfilmeknél leragadnak, ugyanúgy, mint az emberek. „Más pókok, mint például a fekete özvegy, vagy a barna remetepók, inkább elkerülik az embert, ám az ugrópókok, úgy tűnik, nem félnek tőlünk.” – mondja az egyik szerző, Elizabeth Jakob. „Kétlem, hogy összetévesztik egy prédával a nagy tárgyakat, mint pl. az embereket, de igencsak érdeklődnek aziránt, hogy veszélyt jelenthetünk-e rájuk.”

„Ha egy cérnaszálat elhúzunk előttük, gyakran megtámadják, éppen úgy ahogy egy macska a fonalat. Olcsó háziállatok lehetnének!” – teszi hozzá Jakob professzor (University of Massachusetts Amherst, Department of Psychology). Megjegyzi még a kutatónő, hogy a rengeteg téves információ az interneten azt sugallja, hogy a pókok csípése veszélyes. Pedig a pókok csak ritkán marják meg az embert, és ha mégis megteszik: „Nem sok minden történik. Lesz egy kis vörös folt a csípés helyén, ami hamar elmúlik.”

Nyolc-szem-teszt

Jakob és kollégái, Lauren Spano és Skye Long a Salticidae családba tartozó ugrópókoknak mutattak videókat, és más kísérleteket is folytattak, hogy jobban megfigyelhessék, hogy működik a pókfélék látórendszere. Némelyik póknak csak két szeme van, de az ugrópókok négy párral rendelkeznek.

A két fő szem tekint előre

„Ha ránézünk egy ugrópókra, és amikor az visszanéz ránk, észre lehet venni a két nagy fő szemet elöl. Ezeknek nagyon szokatlan struktúrája van. Nagy, helyhez rögzített lencséjük van és vékony, bumeráng alakú retinájuk, amely lehetővé teszi a nagy felbontást, valamint színesben és UV-ben is látni lehet a segítségével.” A két fő szem retinái emellett, egy-egy hosszú, mozgatható csőben ülnek a pók fejében. Ez a cső azért mozgatható, hogy körülnézhessen vele az állat.” – magyarázza Jakob. „Egy másik kutató azt a találó metaforát használja, hogy a pók mintha egy vakuval tudna körültekinteni.”

A másik három pár szemek csoportják másodlagos szemeknek hívják. Ezekkel is kitűnően látni, és különösen jók a mozgás detektálásában. Ezek közül egy pár előrefelé és oldalra néz, egy pár nagyon keskeny és szintén oldalra tekint, végül a harmadik pár oldalirányba és hátrafelé áll.

Kíváncsi természet

Az ugrópókoknak nem csak a látása éles, hanem társaságkedvelők is, és láthatóan kielégíthetetlen a kíváncsiságuk az ember, és minden más iránt is. „Ha egy pók rád néz, szinte biztos, hogy ugrópók az” – mondja Jakob, hozzátéve, hogy ezek az ízeltlábúak reagálnak saját tükörképükre is, és rovarokat mutató filmeket is figyelnek. Amikor mozgó tücskökről mutattak nekik videót, megtámadták a képernyőt, koppant a csáprágójuk rajta. „A természetben is leginkább úgy vadásznak, mint ahogy macska lopakodik az egér után: követi, majd ráveti magát.” Ximena Nelson, tanszékvezető docens (Canterbury's School of Biological Sciences) szerint rendkívül érdekesek ezen új munka következtetései.

Jakob és csapata most egy szemmozgás-figyelő rendszert kifejlesztésében segédkezik, amellyel megfigyelhetik majd, hogy az egyes szemek hogyan tapogatnak le egy-egy képet. Ez lehetővé teszi a jövőben a tudósok számára, hogy szinte bepillantsanak a pók agyába olyan módon, ahogyan eddig még nem volt lehetséges.

Forrás: ABC ScienceKép

2012. október 29.

Kettinger Dóra

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 17, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés