2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az őssejt fejlődés befolyásolható a felület geometriájával - 2010-03-19 07:28:15 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 3 hozzászólás 
Az őssejt fejlődés befolyásolható a felület geometriájával

A Chicagoi Egyetem tudósai sikeresen használtak geometrikus mintázattal ellátott felületeket az őssejtek fejlődésének befolyásolására. Ez a megközelítés a legtöbb őssejt kutatástól merőben eltérő, mivel azokban főként az őssejtek sorsát befolyásoló fehérjék szerepét kutatják.

Milan Mrksich, a kutatás vezetője szerint vizsgálataik azért roppant fontosak, mert az őssejtterápiát övező hatalmas érdeklődés olyan újabb és újabb laboratóriumi technikák kidolgozását követeli meg, amelyekkel az őssejtek a megfelelő fejlődési úton indíthatók el. A felületek befolyásoló hatását eddig azonban kevéssé vették figyelembe.

Mrksich kutatócsoportja régóta foglalkozik felületek mintázatának kémiai úton történő kialakításával. Egy általuk kifejlesztett technika segítségével meg lehet határozni a tenyészetekben a sejtek pozícióját, méretét és alakját, majd az így manipulált sejtek felhasználhatók gyógyszerek tesztelésében, illetve a sejtmigrációra és a sejtadhézióra irányuló vizsgálatokban.
A kutatók az újabb kísérletekben csontvelőből származó multipotens mesenchimális őssejteket (MSC) vizsgáltak, amelyek képesek csontsejtekké (osteoblast), porcsejtekké (chondrocyta), illetve zsírsejtekké (adipocyta) alakulni. A sejtek számára ugyanazokat az oldható fehérjéket biztosították táplálékforrás gyanánt, az egyedüli különbség a felület alakja volt, ami meghatározta, hogy az őssejtekből zsír, vagy csont alakuljon ki.

A chicagoi kutatócsoport felfedezte, hogy ha a sejtet csillag formába kényszerítik, az merev sejtvázat (citoszkeletont) fejleszt, míg a virág forma lazább citoszkeletonhoz vezet. „A virág alakú sejtek legnagyobb többsége zsírsejtekké, míg a csillag alakú sejtek zöme csontsejtekké alakult”- számol be Kris Kilian, a NIH (National Institutes of Health) munkatársa, Mrksich kutatócsoportjának tagja. A kutatók a Proceedings of the National Academy of Sciences folyóiratban számolnak be eredményeikről.

Mrksich figyelmeztet, hogy az eljárás gyerekcipőben jár, még messze a terápiás felhasználás, de egy ígéretes új irányt jelöl ki, amely érdemes a további vizsgálatokra.

ScienceDaily (Mar. 18, 2010)

Borsics József


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 8, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: Kupac2010-03-22 12:34:46 
T GyA

Min gondolkodtok? Hogy rendesen megjelöljétek-e a forrást? SZVSZ ezen nincs mit gondolkodni. Sőt, mint korábban kiderült, a szerzők bele is írják a cikkbe, csak valaki kiszerkeszti onnan. A kérdés, hogy ennek mi értelme van?
 
Küldő: GyA2010-03-21 04:24:41 
T. Kupac

Nyugalom, gondolkodunk ezen, látni fogod ha foglalkoztam ezzel.

Üdv

-Admin
 
Küldő: Kupac2010-03-20 17:41:21 
A hivatkozás szokás szerint megint hiányzik. Nem értem, nincs elég hely a zinterneten? Megint 5 perc ment el feleslegesen a Sciencedaily zavaros oldalán való keresgéléssel.

http://www.sciencedaily.com/releases/2010/03/100317162000.htm

Kristopher A. Kilian, Branimir Bugarija, Bruce T. Lahn, and Milan Mrksich. Geometric cues for directing the differentiation of mesenchymal stem cells. Proceedings of the National Academy of Sciences, 2010; DOI: 10.1073/pnas.0903269107
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés