2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az önkontroll „elfáradása” - 2012-04-09 21:08:08 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az önkontroll „elfáradása”

Az emberek esetében már korábban sikerült bebizonyítani azt, hogy a tartós önkontroll alkalmazása kihat a mentális képességekre és az agresszióra. A Lille-i Egyetem kutatóinak sikerült igazolniuk, hogy a kutyák sokkal könnyebben belemennek a veszélyes helyzetekbe, ha kimerítik önuralmukat.

Holly C. Miller és kutatócsoportja szerette volna megtudni, hogy hogyan viselkednek a kutyák, ha önkontrolljukat „kifárasztják”, vagyis arra késztetik az állatot, hogy folyamatosan használnia kelljen azt, aminek az eredménye egy bizonyos szintű szellemi kimerülés.

 Ezt úgy sikerült elérniük, hogy a kutyát 10 percen át „ülj” illetve „maradj” parancsokkal egy lábtörlőn maradásra késztették. Ez a cselekvéssorozat az örökmozgó kutyák számára nagyon megerőltető, folyamatos önkontrollt igényel. Körülbelül olyan helyzet ez, mintha leültetnének minket egy tál ínycsiklandozó sütemény elé, és azt mondanák, hogy nem ehetünk belőle. Az önfegyelem akadályoz meg minket ebben a helyzetben, hogy fogyasszunk a finomságból. Korábbi kutatások bebizonyították, hogy egy ilyen eset után hamarabb feladjuk egy megoldhatatlan probléma megfejtését, azaz a kitartásra is kihat az önkontroll kimerülése. Most ezt sikerült kutyák esetében is bebizonyítani: az önkontrollra kényszerített kutyák türelme hamarabb elfogyott, mint azon társaiké, akiknek nem kellett önfegyelmet gyakorolnia (videó).

A francia kutatócsoport ezúttal azt szerette volna kideríteni, hogy ez a mentális kifáradás mennyire befolyásolja az állatok helyzetfelismerő képességét. A kísérletekhez 10 kutyát használtak, melyek előkészítése kétféleképpen történt: a már említett lábtörlőn való maradásra késztetés, valamint egy kis ketrecben való tartás – mindkét esetben 10 percig. A kutyákon, különböző alkalmakkor, mindkét féle előkészítést elvégezték, tehát minden kutya kétszer vett részt a kísérletben. Míg a ráparancsolás következtében az állatokat önuralmuk tartotta vissza attól, hogy elmozduljanak a lábtörlőről, addig a ketrec fizikai korlátot vont a kutya köré. A ketreces előkészítés tehát a kontroll csoportot jelentette ebben az esetben.

A kutyákat a felkészítés után beengedték egy szobába, ahol egy ketrecbe zárt, agresszívan viselkedő kutya volt. Az agresszív kutya a vizsgált egyedek jelenlétében morgott, ugatott és vicsorgott. A kutatók a szobát zónákra osztották, az agresszív kutyától való távolság függvényében. A vizsgálat során feljegyezték, hogy az egyedek melyik zónában mennyi időt töltöttek. A ketrecbe zárt kutya ebben az esetben jelentős veszélyforrást jelent, tehát minél közelebb mentek hozzá a vizsgált állatok, annál nagyobb kockázatot vállaltak.

A vizsgált egyedeknek 4 percet kellett eltölteniük az agresszív kutyával egy szobában. Ez idő alatt megmérték, hogy melyik zónában mennyi időt töltöttek az állatok. Azok az egyedek, melyeknek önkontrollját előzőleg kifárasztották, több időt töltöttek az egyes zónában (átlagosan az összes idő 58,9%-át), amely a legközelebb volt a ketrecbe zárt kutyához, mint a kontrollcsoport egyedei (41,8%). A szerzők következtetése szerint az elfárasztott önkontrollal rendelkező kutyák gyakrabban hoznak olyan döntéseket, amelyek veszélybe sodorhatják őket.

A kutatók szerint ez a felfedezés számos további vizsgálat alapjául szolgálhat, és általa közelebb kerültünk az állatok lélektanának megismeréséhez.

A cikket a Psychonomic Bulletin & Review közölte (2012. március 30.)

ScienceDaily, 2012. április 2.

Molnár AttilaCikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés