2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az intelligencia, mint sokgénes tulajdonság - 2011-08-19 21:56:09 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az intelligencia, mint sokgénes tulajdonság

Az általános intelligencia fontos mennyiségi tulajdonság, mely számos képességünket befolyásolja, egészségünkre és élettartamunkra is kihat. Azt már tudjuk, hogy nagy a heritabilitása. Ám az még nem tisztázott, mely gén vagy gének felelősek érte. Egy nemzetközi kutatócsoport ennek a kérdésnek járt utána.


Az intelligencia egy összetett képesség, melynek segítségével felismerjük, és megpróbáljuk megoldani a problémákat.
A pszichológia régóta foglalkozik ezzel a kérdéssel, több elmélet látott már napvilágot az intelligencia miben létéről, fajtáiról. Raymond Cattel elmélete szerint az intelligenciának két típusa van.
A folyékony vagy fluid intelligencia az újszerű feladathelyzetekben való teljesítményt méri, azt, hogy hogyan értjük meg és hasznosítjuk az új információkat, a másik a kristályos vagy rögzült intelligencia felelős azért hogy a tanult ismereteket, élettapasztalatokat hatékony tudjuk alkamazni.

Az intelligencia örökölhetősége magas, ami genetikai meghatározottságára utal. Ezt korábbi, ikreken illetve adoptált embereken végzett vizsgálatok mutatták. Ám ezek csak közvetett bizonyítékok. A Manchesteri és Edinburghi Egyetem kutatói által vezetett csoport az emberi DNS-t tesztelte genetikai variációkra, és így bizonyította, hogy a genetika is hozzájárul az intelligenciához.

A csoport az intelligencia fent említett két típusát vizsgálta 3511 egymással nem rokon, egészséges, skóciai és angliai lakoson. Felmérték az résztvevők kognitív képességeit, és egy egész genomra kiterjedő elemzést végeztek a DNS-ükön: 549692 pontmutációt (single nucleotide polymorfism, SNP) azonosítottak. A vizsgálatot egy olyan lineáris modellen alapuló módszer tette lehetővé, melyet Peter Visscher professzor és a Queensland Institute of Medical Research munkatársai fejlesztettek ki. A kapott eredményeket a kutatók egy Norvégiában élő, elkülönült embercsoporton is ellenőrizték.

Az adatok alapján a kutatók úgy becsülik, hogy az egyes emberek kristályos intelligenciájában mutatkozó eltérések 40%-a, míg a fluid intelligenciában mutatkozó különbségek 51%-a a SNP markerekre vezethető vissza. A kutatók kromoszómákra lebontva is megvizsgálták a genetikai változatosságot, és azt találták, hogy általánosságban a hosszabb kromoszómák több variációt magyaráznak. SNP adatok alapján megjósolható a kristályos és fluid intelligenciában mutatkozó variancia.

A manchesteri csoportot vezető Dr Neil Pendleton elmondta: „A vizsgálat megerősíti a korábbi, ikreken végzett kutatás eredményeit. Az a kutatás azonban nem tudta kimutatni mely gének járulnak hozzá és melyek nem járulnak hozzá a kognitív képességhez. Munkánk bemutatja, hogy a gének száma, - melyek részt vesznek az intelligencia kialakításában -, nagy, hasonlóan más emberi tulajdonságokhoz, mint a magasság.”
A kutatók most azt vizsgálják, hogy milyen kölcsönhatásban állnak ezek a gének egymással vagy a környezettel, mely szintén jelentős mértékben járul hozzá az intelligenciához. Azt a biológiai mechanizmust keresik, mely fenntartja intellektuális képességeinket és jólétünket.


A vizsgálat a Molecular Psychiatry folyóiratban jelent meg.

Science Daily, 2011. augusztus 12.

Duleba Mónika

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés