2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az idén kisebb területen telelnek a pompás királylepkék Mexikóban - 2014-03-14 22:08:06 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az idén kisebb területen telelnek a pompás királylepkék Mexikóban

Az USA és Kanada területéről Mexikóba vándorló pompás királylepkék (más néven Danaida-lepke; Danaus plexippus) állománya a 90’ évek óta folyamatosan csökken.


2013-14 telén újabb rekord alacsony szintet ért el a Michoacan államban található telelő területekre érkező lepkék száma.A korábbi összesen mintegy 21 hektárnyi fenyves helyett idén csak mintegy  0,67 hektáron észlelték a minden évben többezer kilométeres utat megtévő lepkék seregét.


Pedig a hosszú távú vándorló királylepkék nemcsak természetvédelmi, hanem tudományos szempontokból is kiemelt jelentőségűek.


A tavasszal és nyáron született egyedek csupán pár hétig élnek, a negyedik, kora őszi generáció azonban, amelyik délre vándorol akár 6-9 hónapig is.


Évről-évre ugyanazokon a fákon gyűlnek össze, hogy ott egyfajta hibernációban töltsék a telet, amelyeken  az ükszüleik.


A legnagyobb veszélyt a globális éghajlatváltozáson túl, melynek következtében az uralkodó szelek kiszámíthatatlanabbá és a telek egyre csapadékosabbá válnak Mexikó hegyeiben, a tápnövényük radikális megfogyatkozása jelenti.


E lepkék hernyói kizárólag a selyemkóró (Asclepias spp.) levelein táplálkoznak.Az intenzív mezőgazdaság és a gyomírtószerek túlzott használata miatt azonban e fajok elterjedése jelentősen visszaszorult az őshonos területeken (Európában ugyanakkor agresszív özönfajok).
 

Mexikó,  2014. márciusa

Szenczi Péter

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés