2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az Év Molekulája-2009 - 2010-02-05 12:02:06 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az Év Molekulája-2009


A Science tudományos folyóirat szerkesztősége 1989-ben hozta létre az Év molekulája nevű díjat, amely az adott év legjelentősebb tudományos eredményét ismeri el. Általában nem csak molekulát választanak ki, hanem eljárásokat, tudományos áttöréseket is. A PCR, a szintetikus gyémánt, Dolly bárány és az emberi géntérkép mellé 2009-ben egy magyar kutatócsoport munkája került föl a dicsőségtáblára.Izsvák Zsuzsanna, Ivics Zoltán és Mátés Lajos – a berlini Max-Delbrück-Centrum kutatói- létrehoztak egy olyan mozgó genetikai elemen alapuló géntranszfer technológiát, amellyel gerincesekbe tudtak bejuttatni géneket, hatékonyabban,mint az eddig használt módszerekkel. Felfedeztek, majd rekonstruáltak egy transzpozont, amely számítások szerint már 20 Millió évvel ezelőtt létezett, de mutációk következtében inaktívvá vált.

Felfedezésüknek a Sleeping Beauty, azaz Csipkerózsika nevet adták, arra utalván, hogy sikerült „egy 20 Millió éves álomból felébreszteniük” az elemet. Kísérleteik során a kutatók több módosítást is elvégeztek a transzpozonon, s végül alkottak egy olyan rendszert, amely az eddig ismert összes vektornál hatékonyabban és pontosabban képes idegen gén gazdaszervezetbe történő bevitelére. Így irányított mutagenezissel számos gerincesbe tudtak különböző géneket bejuttatni.

Eredményeiket 2009 májusában a Nature-ben publikálták, s nem sokkal később jelölték őket a neves elismerésre. A zsűri 15 molekula közül választotta ki a magyarok munkáját, s a döntésben a rendszer számos remek tulajdonsága segítette őket. Rámutattak, hogy ezzel a technikával sokkal effektívebb a génbevitel, ráadásul jóval biztonságosabb, mint vírusvektorokkal. Emellett hangsúlyozták, hogy mindenképpen érdemes a jövőben génterápiás célokra felhasználni az áttörő eredményeket.

A publikációt követően, s a díjátadó óta már számos területen elkezdték alkalmazni a Sleeping Beautyt-t, különösen a daganatterápiában, vagy a HIV gyógyításában, de gyakorlatilag bármely olyan törekvést siker koronázhat ezzel a módszerrel, ahol valamilyen gén bevitelére van szükség.

Gratulálunk honfitársainknak!!

http://www.biologynews.net/archives/2010/01/19/sleeping_beauty_molecule_of_the_year.html

Tuboly Eszter
 
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés