2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az európai denevérek ellenállóbbak egy észak-amerikai gombás fertőzéssel szemben - 2010-02-04 13:34:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 19 hozzászólás 
Az európai denevérek ellenállóbbak egy észak-amerikai gombás fertőzéssel szemben
 

Az Egyesült Államok északkeleti régiójának denevérállományát megtizedelő gombafajt sikerült kimutatni Európában - egy egészséges állatból. "Az a meglepő a felfedezésben, hogy az észak-amerikai denevérekben oly drasztikus hatást kifejtő fertőzéssel európai társaik könnyedén együtt élnek" - számol be Christian Voigt, a berlini Állatkerti és Vadvédelmi Kutató Intézet (Leibniz Institute for Zoo and Wildlife Research - IZW) denevér-fiziológusa.


A denevér orra körül megfigyelhető a fehér színű gombás fertőzés - © 2009 by Craig W. Stihler, Ph.D., West Virginia Dept. of Natural Resources.A „fehér orr”- szindrómát először 2006-ban azonosították New York állam északi részén. A járvány azóta kilenc másik államra is átterjedt, és példa nélküli pusztulást okozott. A fertőzött állatok túl gyakran ébrednek fel a hibernációból, és emiatt túl sok zsírt vesztenek, így sokuk éhen hal. David Blehertnek, az Amerikai Földtani Intézet mikrobiológusának sikerült megállapítania, hogy a megbetegedésért felelős mikroba a Geomyces destructans . A járvány természetével kapcsolatban azonban még számos kérdés vár megválaszolásra, többek között az, hogy az immunrendszer károsodik-e a betegség során (Science, 29 May 2009, p. 1134).

Az európai kutatók éberen figyelték a járvány amerikai kitörését. "Azt gondoltam 'Te jó ég, nagy bajnak nézünk elébe'"- emlékszik vissza Kate Jones, a Londoni Zoológiai Társaság munkatársa. Eddig még nem tapasztaltak tömeges elhullást az európai fajok között, a kutatók azonban többször találkoztak olyan szóbeli beszámolókkal, miszerint bizonyos denevéreken fehér gombafonalakat lehet megfigyelni, amire eddig senki sem fordított figyelmet.

Sébastien Puechmaille, a University College Dublin (UCD) munkatársa március 12-én egy, a franciaországi Bordeaux-tól 130 km-re északkeletre  fekvő barlangban olyan közönséges denevért talált (Myotis myotis), melyet fehér gombafonalak borítottak. A spórák mikroszkópos vizsgálata, továbbá két molekuláris marker alapján bebizonyosodott, hogy a gomba a G. destructans fajba tartozik. A csapat az eredményről az Emerging Infectious Diseases című folyóirat december 29-i online kiadásában számol be. Egy másik kutatócsoport Gudrun Wibbelt, az IZW munkatársának vezetésével három másik európai országban is kimutatta a gombát denevérekből, az állatok elhullásáról azonban ők sem számoltak be. Eredményeiket ők is az előbb említett folyóiratban közlik. 
 
A kérdés most az, hogy miért nem fertőződik meg az európai denevérek nagy többsége, és hogy azok, amelyek megfertőződtek, hogy maradnak egészségesek. A válaszok segíthetnek az Egyesült Államok beteg állatain. Az egyik forgatókönyv szerint a G. destructans már régóta jelen van Európában, és az európai denevérfajokban immunitás fejlődött ki a kórokozóval szemben - számol be Emma Teeling, a UCD munkatársa, és a decemberi cikk társszerzője. Egy másik lehetőség, hogy a gombának virulensebb törzse fejlődött ki Észak-Amerikában. Ezt a feltételezést további szekvenálással lehetne tisztázni.

Bármi is a magyarázat, az európai beszámoló "igencsak jó hír" - mondja Alan Hicks, a New Yorki Környezetvédelmi Hivatal emlős-specialistája, aki nyomon követi az állam egykor tömeges denevér-kolóniáinak hanyatlását. Ezen különbségek megértése segíthet egy vakcina, vagy gyógymód kifejlesztésében, melynek segítségével megmenthetők lennének ezek a veszélyeztetett fajok, mondja Blehert. Eközben a kutatók ismét megkezdték az Egyesült Államok északkeleti részén a téli álmot alvó denevérek felmérését. Hicks beszámolója szerint az elhullások folytatódnak.

Erik Stokstad, Science 8 January 2010:Vol. 327. no. 5962, p. 132

DOI: 10.1126/science.327.5962.132-b

Borsics József
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Ez a cikk még nem lett értékelve.

Értékelje ezt a cikket! 

Küldő: YOJIKA2010-01-15 13:13:37 
Kérdés, hogy mi túléljük-e a változásokat, amelyeket elindítottunk.
Csak hogy az antropocentrizmusnál maradjunk.
 
Küldő: Advent2010-01-15 09:44:33 
Úgy érzem, hogy a legtöbben az embereket természetellenesnek, illetve természeten kívülinek tartják. (antropocentrikus gondolkodás?) Nézzük messzebbről a természetet, vizsgáljuk az ember nélküli rendszereket, és próbáljuk fenntartani azokat úgy, hogy oda nem engedünk be senkit. A mindenható szerepében tetszelegve dönthetünk egy terület-élőhely fejlődésének irányáról, előre eldöntve azt, hogy az a természetes rendszer, aminek a modern ember nem a része. Veszett fejsze nyele. Most még lehet vitázni, miként játszunk Istent, és azt mekkora területen tegyük ezt meg (SLOSS). Egészen addig, amíg van hely az ilyen saját magunk megnyugtatására szolgáló kísérleteknek.
Azonban az ember is a természet része, nem egy hiba a mátrixban. Egy, a bolygón kimagasló agyi kapacitással rendelkező faj. Egy a sok faj közül, amely puszta jelenlétével szelekciós nyomást biztosít az összes vele kontaktusban élő fajra (tehát a Föld szinte összes fajára).
Tény, hogy ezt a nyomást a ma élőfajok túlnyomó többsége nem fogja túlélni, de nem mindent tüntetünk el, gondoljunk csak a haszonnövényeinkre, vagy az „aranyos” és a „finom” állatokra. Őket megkíméljük.
Az emberiség sem egyéb, mint egy újabb, szükséges katasztrófa a bolygó számára, csak ez hosszabb, mint egy meteor becsapódás, bár a fajszám változását illetően az eredmény szinte ugyanaz . A természet sok kihalás hullámot túlélt, minket is túl fog. Elvileg…
 
Küldő: Clausilia2010-01-14 17:15:28 
Köszi szépen az infókat. A kétéltűeket is ember által behurcolt gombák írtják, amennyire tudom.
 
Küldő: gorfi2010-01-14 17:03:00 
Nem tudjuk, hogy mi indította el ezt a rendkívül nagy pusztulást okozó folyamatot, ha az ember hurcolta át a gombát az amerikai kontinensre, akkor máris megdől az, hogy hagyjuk a maguk útján menni a dolgokat. Mindenesetre szerintem ez a "kihalás" olyan léptékű is lehet, amit nem nézhetünk tétlenül, még akkor sem, ha természetes folyamatról van szó. Ezt azért gondolom így, mert ha nem lenne az ember, akkor nem csökkent volna le a denevérek száma ilyen mértékben (zavarás, élőhelyek elvesztése) és nagyobb lenne az esélye annak, hogy valamilyen mértékű rezisztencia alakuljon ki, stb... de ez messzire vezet szerintem.
Egyelőre Myotis és Eptesicus fajokat érintett a fertőzés (Eu-ban csak Myotis). Volt két gyanús patkósorrú az Egyesült Királyságban, de azok más gombától pusztultak el (vagy elpusztultak és akkor telepedett meg rajtuk az a gomba).
Egyelőre nem tudok saját cikkel szolgálni, mert nem jelent meg, bírálat alatt van. Sajnos a franciák megelőztek minket 2-3 héttel és ez nem túl kedvező számunkra...
Egyéb cikkek az oldalamról letölthetőek: http://sinus.cosinus.hu/WNS/Blehert_et_al_2008_WNS_fungus_total.pdf és http://sinus.cosinus.hu/WNS/francia.pdf
 
Küldő: Kupac2010-01-14 16:11:04 
@YOJIKA Lehet, hogy épp ezért ébrednek fel, mert zavarja őket
 
Küldő: Clausilia2010-01-14 15:57:05 
Gondolom ez olyan lehet, amikor az etiópok már nem hajtják el az arcukról a legyeket.
 
Küldő: YOJIKA2010-01-14 15:45:00 
Én azt nem értem, hogy bírják elviselni azt a pamacsot a képükön.

Nem viszket az nekik? Nem fáj?
Nem szokták ezek nyalogatni a pofájukat?
 
Küldő: YOJIKA2010-01-14 15:42:46 
Repes a szívem az ilyen termékeny hozzászólások láttán!

Gorfi, engem is érdekelne a cikketek.

 
Küldő: Clausilia2010-01-14 15:11:36 
helyesbítek: "mert alap esetben nem". Néha össze szavakat a keverem.
 
Küldő: Clausilia2010-01-14 15:10:16 
Késhegyig menő viták voltak/vannak a természetvédelmi biológusok között arról, hogy sok kis vagy egy nagy területet kéne megmenteni (single large or several small: SLOSS Debate). Én eléggé az egy nagy mellett vagyok. A kisebb területeken a táplálékhálózatban magasabban álló fajoknak nem sok esélyük, és -bár apró kis gerinctelenek rendszertanával foglalkozom- be kell látnom, hogy az, ami feljebb van, az a stabilitás szempontjából "fontosabb". Persze kérdés, hogy mi is a stabilitás, van-e olyan és kell-e arra törekedni. Az biztos, hogy az egy nagy megvédése több pénzt és nagyobb összefogás igényel. Az angol "conservation biology" -nál jobb a "természetvédelmi biológia" kifejezés, mert nem alap esetben konzerválni kell a jelenlegi állapotokat, hanem biztosítani a dolgok természetes menetét.
És ez érvényes a denevérekre is :)
 
Küldő: Vendég2010-01-14 15:00:53 
csak józan paraszti ésszel is tök jogos, HA valóban abszolút nem emberi tevékenység hatására hanem a természet rendje szerint került veszélybe egy faj akkor legyen akár olyan cuki mint egy denevér vagy panda vagy villásormányú féreg vagy koala vagy pörgekarú, akkor hagyni kell kidögleni szerencsétlent. az ok, h a saját evolúciónkba beleszólunk, de más fajokat legalább nem kéne pesztrálni.
 
Küldő: Clausilia2010-01-14 14:42:35 
Teljesen igaz. Én sem vagyok az aktív természetvédelem híve. Legszívesebben falhoz állítanám az összes pandát, gepárdot meg egyéb kihalásra ítélt fajt, és abból a pénzből, amit rájuk áldoznak, vennék egy nagy darab esőerdőt Brazíliában. Pár tízezer fajt lehetne így megmenteni.
 
Küldő: Kupac2010-01-14 14:11:06 
Néha az jut eszembe, hogy talán ilyen "katasztrófák" nem először fordulnak elő az élővilág történetében, és talán az embernek nincs sok köze ehhez sem. Nem lehetne hogy hagyjuk hogy történjen ami történik, és nem avatkozunk be, csak megfigyelünk? Elvégre milyen jogon részesítjük előnyben a denevéreket a gombákkal szemben? Mert olyan cuki gombszemük van? :) Na jó, tényleg cukik. De az európai fajok is alkalmazkodtak valahogy, le merném fogadni, hogy Észak-Amerikában is vannak ellenálló egyedek. Azok pedig most dörzsölik a tenyerüket (akarommondani a talpukat), és várják hogy a többiek elhulljanak, és övék legyen a szaporodási előny. Ha most elkezdünk oltani, akkor azzal az ő álmaiknak lőttek. Ebbe gondoljatok bele!
 
Küldő: Clausilia2010-01-14 13:54:14 
na... ez érdekel... Milyen fajokon volt? Patkósorrúakat is fertőz? Van erről valami megjelent cikketek?
Batman kenje az orrát Canestennel.
 
Küldő: gorfi2010-01-14 13:10:15 
Hazánkban is megtaláltuk a gombát. A Gudrun Wibbelt vezette kutatócsoport három országból mutatta ki: Magyarország, Németország és Svájc.
 
Küldő: GyA2010-01-14 11:31:45 
szerencsétlen állatka úgy néz ki mintha porcukorba nyomta volna a pofáját.
 
Küldő: palipunk2010-01-14 08:49:49 
És mivel etetik őket?
 
Küldő: aszlavik@elte.hu2010-01-14 01:21:18 
a veszettség elleni vakcinázás is etetéssel történik....
 
Küldő: Clausilia2010-01-14 00:22:05 
Nehéz lehet elképzelni, hogy minden egyes denevért beoltanak...
 

Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés