2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az ételmérgezés okai - 2010-09-06 22:52:10 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az ételmérgezés okai

Gyakran vagyunk kitéve olyan baktériumoknak, melyek a táplálékkal bejutva komoly ételmérgezést okozhatnak, mégis, viszonylag ritkán betegszünk meg. Miért van ez így?


Colinn Hill professzor a Society for General Microbiology Nottinghamben megrendezett őszi ülésén számolt be eredményeiről, melyek rávilágitanak, hogy a baktériumok milyen stratégiákat alkalmaznak a túlélés érdekében

A legnagyobb kihívás, amellyel a táplálékkal terjedő baktériumoknak szembe kell nézniük, a savas közeg. A gyomor és a bél savas körülményei a legtöbb mikrobát elpusztítják.

Hill kutatócsoportja felfedezte, hogy a puha sajtokban, illetve a mirelit ételekben előforduló Listeria baktériumok képesek elviselni a zord savas körülményeket bizonyos táplálék összetevők felhasználásával. A túlélő baktériumok súlyos, bizonyos esetekben akár halálos fertőzést is képesek előidézni, elsősorban az idősek, illetve a terhes nők esetében.

A táplálék bizonyos alkotóelemei, például a glutamát nevű aminosav segíthet a baktériumoknak a sav közömbösítésében, így azok sértetlenül haladhatnak tovább a gyomorból. Hill professzor szerint „azokban, akik Listeriával szennyezett magas glutamáttartalmú ételt fogyasztanak (pl. puha sajtok, hústermékek), nagyobb eséllyel alakul ki súlyos fertőzés, mint azokban, akik ugyanolyan mennyiségű baktériumot visznek be alacsonyabb glutamáttartalmú étellel.

 A helyzetet tovább bonyolítja, hogy a baktériummal szennyezett, de glutamátban szegény ételt fogyaszthatják más, nagy glutamáttartalommal rendelkező étellel, vagy itallal, például paradicsomlével is, ami megint csak a fertőzés nagyobb kockázatát jelenti.”

A Listeria baktériumok az ételfeldolgozás és a tárolás során is képesek „megedződni”. Azok a baktériumok, amelyek a szervezetbe jutás előtt alacsony (savas) pH-nak vannak kitéve, képesek lehetnek adaptálódni, és így jobban viselhetik a test savanyú körülményeit. Így a természetesen is savas ételeket, például a sajtokat szennyező baktériumok a szervezetben könnyebben okoznak fertőzést, mint a közömbös pH-jú vízzel bevitt társaik.

A listeriosis esetek száma Európában az elmúlt száz évben a duplájára nőtt. Hill szerint „míg a Listeria szennyezés egyes esetekben nem jelent kockázatot, bizonyos esetekben egy másik típusú étellel bejutatva akár halálos is lehet. A törvényszerűségeket megismerve azonosíthatjuk, majd kivonhatjuk ezeket a magas kockázatú élelmiszereket a fertőzésnek leginkább kitett emberek étrendjéből.”

ScienceDaily (Sep. 5, 2010)

Borsics József


Hasonló cikkek:

Ami nem öl meg, az megerősít
Új hatóanyag az antibiotikum rezisztens baktériumok ellen
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 14, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés