2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az étcsokoládé jótékony hatásának titka - 2014-04-02 08:23:39 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az étcsokoládé jótékony hatásának titka

Az étcsokoládé fogyasztásának jótékony hatását már évszázadok óta tapasztaljuk, de pontos okát ezidáig homály fedte, egészen mostanáig. A kutatók kimutatták, hogy a bizonyos bélbaktériumok elfogyasztják a csokoládét és olyan gyulladáscsökkentő vegyületekké fermentálják, ami pozitív hatással van a szív és érrendszerre.

Az eredményeket az American Chemical Society (ACS) 247. National Meeting & Exposition-on mutatták be. A találkozón több ezer kutató jelent meg és több mint 10.000 kutatást reprezentáltak a Dallas-i Convention Centerben.  "Kétféle mikroba található a bélrendszerben, úgynevezett "jók" és "rosszak"- vázolja fel Maria Moore a kutatás egyik résztvevője. "A jó baktériumoknak, mint a Bifidobacteriumoknak és tejsav termelőknek, a csokoládé lakomának számít. Amikor étcsokit eszünk ők ezen növekednek és ezt megerjesztve, gyulladáscsökkentő vegyületeket állítanak elő. " A többi baktérium a bélrendszerben kialakuló gyulladáshoz köthető és előidézhetnek többek között gázképződést, felfújódást, hasmenést vagy székrekedést.  Közéjük tartozik némely Clostridium és az E. coli is.

"Amikor a gyulladáscsökkentő vegyületek felszívódnak a bélből, csökkentik a a szív-érrendszer szöveteinek a gyulladását, és hosszútávon csökkentik a stroke kockázatát"- teszi hozzá John Finley, a kutatás vezetője a Louisiana State University-ből. Elmondása szerint ez az első olyan kutatás, ami az étcsokoládé hatásait vizsgálja különböző gasztro-intesztinális baktériumok függvényében.

A kutatócsoport három kakaóport használt, viszgálataikat olyan kémcsövekben végezték, amelyekkel az emésztőrendszert modellezték. Aztán az emészthetetlen anyagokat anaerob erjedésnek vetették alá emberi bélbaktériumokat használva. A kakaópor (kakaóbab), mint a csokoládé egyik alapanyaga, többféle polifenol vagy antioxidáns vegyületet tartalmaz, mint például catechint, epicatechint és kisebb mennyiségben rostokat. Ezen alkotóanyagok kevésbé emészthetők és kevésbé is szívódnak fel, de amikor elérik a vastagbelet a "jó" baktériumok kezelésbe veszik őket. "Kutatásunkban észrevettük, hogy a rostok is erjednek és a hosszú polifenol polimerek kisebb molekulákká metabolizálódnak, amiket könnyeben tudnak felszívódni. Ezek a rövid polimerek rendelkeznek gyulladáscsökkentő hatással" - összegzi Finley.

Végül azt is kimutatták, hogy a kakaóban található rostokat prebiotikumokkal (olyan élelmiszerösszetevők, amelyre nem hatnak a gyomor-bélrendszer felső szakaszában jelenlevő emésztőenzimek, eredeti formájukban jutnak el a vastagbélbe és ott serkentik a hasznos baktériumok szaporodását) kombinálva növelhetjük az egyén egészségét és elősegíthetjük a polifenolok gyulladáscsökkentőkké történő átalakulását a bélrendszerben. "Amikor prebiotikumokat fogyasztunk, akkor a hasznos bélbaktériumok populációja megnövekszik és elkezdenek versengeni a nem kívánatos bélbaktériumokkal, amik a fent említett bélrendszeri problémákat okozhatják"- teszi hozzá Finley. Szénhidrát prebiotikum találhatók a nyers fokhagymában vagya főtt teljes kiőrlésű lisztben, amit az ember nem tud megemészteni, de a baktériumok igen.

Finley szerint az emberek még jobban érzékelhetik az étcsokoládé egészségükre gyakorolt jótékony hatását, ha olyan gyümölcsökkel fogyasztják, mint például gránátalma és acai bogyó (Euterpe oleracea). Ami a jövőt illeti, a következő lépés az lenne, ha az élelmiszeripar is ezt a fajta táplálkozást támogatná.

Forrás és kép: ScienceDaily, ACS


2014. április 2.

Dr. Wlasitsch Mirkó
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés