2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az emlékezésért felelős új sejtcsoportot találtak - 2012-10-10 08:55:28 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az emlékezésért felelős új sejtcsoportot találtak

Új, a memória és tanulási folyamatokat szabályozó idegsejt csoportot fedeztek fel a svéd Uppsala Egyetem kutatói egy brazil csoporttal együttműködve. A sejtek „kapuőr” szerepet betöltve, a nikotin számára szolgáltatnak receptort. Ez lehet a magyarázata annak, hogy képesek vagyunk az információkat szelektálni és visszaidézni emlékezetünkbe.

A gatekeeper-sejtek (magyarul „kapuőr-sejtek”) felfedezése, melyek számos más, a hippokampuszban található idegsejttel együtt alkotják az emlékezet hálózatát, új alapvető tudást tár fel a tanulással és memóriával kapcsolatban. A hippokampusz az agy azon része, amely az információk emlékekké szilárdításáért felelős, ezáltal az új dolgok megtanulásában játszik fontos szerepet. A GABAerg hippokampális interneuronok ezen újonnan felfedezett csoportja, az OLM-alpha2 (oriens lacunosum-moleculare) sejtek magyarázattal szolgálnak az információ irányításának mikéntjéről.

„Ismert folyamat, hogy a nikotin javítja a kognitív folyamatokat, mint a tanulás és memória, de ez az első alkalom, hogy egy olyan idegsejt-populációt írtak le, amely a nikotin hatásával van összefüggésben” – mondja Klas Kullander az Uppsala Egyetem munkatársa.

Az emberi gondolkodás, tanulás és emlékezés alapja az idegsejtek közötti jelátvitel, az egymásnak küldött szignálok. Néhány idegsejt az agytól távoli területekre küldi ki ezeket a jeleket, míg más neuronok a hozzájuk közel eső területekkel vannak közvetlen kapcsolatban. A helyi ideg-körökben (local nerve circuits) a hippokampusz az impressziókat dolgozza fel, és néhányat közülük emlékké formál.

„Egy új technológiát, az optogenetikát alkalmaztuk, melynek során fényt használunk a kiválasztott idegsejtek stimulálására. Lenyűgöző volt a felfedezés azon pillanata, amikor megláttuk, hogy a gatekeeper sejtek fény-aktivációja épp úgy módosítja az információ áramlását a hippokampuszban, mint a nikotin teszi.” – magyarázza a brazil csapat egyik munkatársa, Richardson Leão.

Egereken végzett kísérletek vezették rá a kutatókat, hogy a gatekeeper sejtek a hippokampusz fősejtjeivel (principal cells) lépnek kapcsolatba. Az aktív kapuőr sejtek szabályozzák, hogy a helyi ideg-körök szignáljai a hippokampuszhoz érkezzenek, míg az inaktív forma a hosszú távú célpontokhoz engedi az inputokat. A nikotin aktiválja a gatekeeper sejteket, így segítve elő a helyi inputokon keresztül történő emlék-képzést.

„Ideális esetben szeretnénk kihasználni a nikotin pozitív hatásait, amelyek a hippokampusz információ-feldolgozásában játszanak szerepet, azonban anélkül, hogy előidéznék az erős nikotin-függőséget, mely a dohányosokat is folyamatosan arra készteti, hogy a káros dohányfüstöt szívják.” – nyilatkozta Kullander.

A kutatás következő lépéseként a kutatók azt szeretnék megállapítani, hogy a tanulás és emlékezés pontosan mely típusát lehet erősíteni az OLM-alpha2 sejtek aktiválásával. Ezzel a tudással lehetségessé válhat, hogy ezeket a sejteket mesterségesen stimuláljuk, például szelektív nikotin-szerű drogokkal, így javítva az emberi memóriát.

Forrás: Nature Neuroscience, Neuroscience news.com, Kép


2012. október 10.

Király Kata


Kapcsolódó cikkeink:

A neuronok új fényérzékelési mechanizmusát fedezték fel (2011-03-10 18:40:12)
Motiváció az agyban (2011-07-07 20:39:49)
Fényérzékeny emléknyomok (2012-03-29 21:27:22)
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés