2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az emberi harapás ereje  - 2010-06-24 23:39:07 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 

Az emberi harapás ereje

Némely emberős és sok főemlős faj robosztus állkapcsát és masszív fogait vizsgálva azt gondolhatjuk, hogy az emberek harapási ereje nevetségesen gyenge a közeli rokonokhoz képest. Egy új tanulmány alapján azonban semmi okunk sincs a kisebbségi komplexusra, az emberi koponya felépítése igenis alkalmas meglepően erős harapás kifejtésére.


A felfedezés azt sugallja, hogy a korai modern embernek nem volt feltétlenül szüksége eszközhasználatra, vagy főzésre, hogy a magas tápanyagtartalmú kemény táplálékokat – mint például a különféle magokat – megrágja. A nagyon kemény táplálékok, mint a gumók vagy a levelek viszont már valószínűleg kifogtak rajta.


Az első  ilyen jellegű összehasonlításban ausztrál kutatók azt találták, hogy a könnyű felépítésű humán koponya sokkal hatékonyabb harapásra alkalmas, mint a csimpánzok, a gorillák, az orangutánok, vagy két prehisztorikus ősünk, az Australopithecus africanus vagy a Paranthropus boisei koponyája.


A kutatás eredményei alapján a modern ember relatíve nagy harapási erőt képes kifejteni kisebb tömegű rágóizmai segítségével. Az eredmények magyarázatot kínálnak egy furcsaságra – ugyanis az emberi fogzománc rendkívül vastag, ami a nagy harapási erővel bíró fajok egyik leggyakoribb jellemzője. A vastag fogzománc és a nagyméretű foggyökerek tökéletesen alkalmassá teszik az emberi állkapcsot nagymértékű terhelés elviselésére.


A kutatócsoport rendkívül érzékeny háromdimenziós analízissel hasonlította össze a különböző koponyák CT-letapogatás alapján digitalizált modelljeit. Eredményeikről a Proceedings of the Royal Society B folyóirat hasábjainszámolnak be.

A műszaki tudományterületeken használt módszert alkalmazva modellezhető, hogy a különféle tulajdonságú anyagokban hol jelenik meg a legnagyobb terhelés. Dr. Stephen Wroe, a tanulmány első szerzője korábbi kutatásaiban a technikát a fehércápák és a kardfogú tigrisek állkapocs-mechanikájának vizsgálatában alkalmazta.


Jelen tanulmány eredményei megkérdőjelezik azt a korábbi feltételezést, miszerint az emberi evolúció során fajunk a trade-off egy tipikus eseteként áldozta fel robosztus koponyáját és masszív rágóizmait – ezzel nagyobb harapási erejét, hogy nagyobb méretű agyat fejleszthessen.


Dr. Wroe szerint „bármennyire is elfogadhatónak tűnnek ezek a feltevések, nagyon kevés összehasonlító adat támasztja alá helyességüket. Nincs például összehasonlító adatsor a recens főemlősök harapási erejéről.” Az adatok alapján mikor vertikális síkban harapunk, az állkapocs hátsó felén a harapásunk mintegy 40-50%-kal hatékonyabb, mint a főemlősöké. Az állkapocs első felén mért hatékonyság esetében hasonló a helyzet, igaz kisebb százalékértékkel.

 
„Fontos megjegyezni azonban, hogy tanulmányunk a rövidtávú, maximális erőkifejtés hatásait vizsgálta. Más fajok állkapcsa valószínűleg jobban alkalmazkodott a kitartó rágáshoz. Ez azt jelenti, hogy míg fajunk egy-egy kemény tárgy, például egy növényi mag gyors szétroppantásában egy szinten van a főemlősökkel, a keményebb táplálékok, mint például a bambusz vagy a levelek megrágásához, melyhez hosszú, kitartó erőkifejtés szükséges, kevésbé adaptálódott”- számol be Dr. Wroe.
 

ScienceDaily (June 23, 2010)


Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 20, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés