2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az elhízás oka agyunkban rejtőzhet - 2010-09-10 08:11:40 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az elhízás oka agyunkban rejtőzhet

Sokan bármennyit ehetnek, mégsem híznak el. Mások alig esznek valamit, mégis elhíznak. Ennek a hétköznapi ellentmondásnak a feloldása napjaink egyik legélénkebben kutatott feladata. Az elhízás nem csak szociális, hanem egészségügyi hátrányokkal is jár, ami összességében az egészségben leélt évek számát és a várható élettartamot csökkenti. Egy nemzetközi tanulmány eredményei segíthetnek a probléma megoldásában.


Az ausztráliai Monash Obesity and Diabetes Institute (MODI) által jegyzett tanulmány magas zsír tartalmú diétán tartott egereket vizsgált. A diéta hatására az agy sejtjei elszigetelődtek bizonyos védő szignáloktól, melyek megmondják hogy szervezetünk mikor fejezezze be a táplálékfelvételt, és kezdje meg az elégetését.

A MODI igazgatója, Michael Cowley szerint a megállapításoknak két, kézzel fogható eredménye van. „Felfedeztük, hogy a magas zsírtartalmú diéta az agyi sejtek szeparációját okozza, ami a teltség jelének érzékelését akadályozza. Ezen kívűl az elszigetelődés tovább nehezíti a test felé történő kommunikációt, minek hatására az nem képes növelni az energia felhasználását.”

A kutatás rámutatott arra, hogy magas zsírtartalmú táplálkozás esetén a támasztósejtek túlnövekedése következik be. Ez akadályozza meg, hogy a a szabályozásban központi szerepet betöltő melanokortin rendszer vagy POMC neuronok kapcsolatban legyenek más idegi szabályozó mechanizmusokkal, melyek az étvágyat és az energia ráfordítást irányítják.
Cowley professzor szerint a tanulmány megállapításai nyomós okot jelentenek arra, hogy az elhízást epidémiának, tömeges megbetegedésnek nevezzük. „Ezek az agyban természetesen zajló idegi körfolyamatok szabályozzák az étkezési szokásokat és az energia háztartást. A szabályozás az élet korai állapotában kifejlődik, így az embereknek az első étkezés előtt már megvan a hajlamuk az elhízásra.”

A magas zsírtartalmú diéta fokozza az idegsejtek elszigetelődését, és idegi alapon nehezíti a testsúly leadást. „Az elhízott embereknek nem feltétlenül az akaraterejük gyenge. Az agyuk nem tudja mennyire telítettek a zsírraktárak, így nem ad jelet a testnek a feltöltés leállítására. Következésképpen a testük tömegvesztési képessége lényegesen csökkent.”
A diéta négy hónapja alatt vizsgálták az elhízásra hajlamos és nem hajlamos egerek és patkányok étel és testtömegét. A neurális prediszpozícióval rendelkező egerek súlya 30%-al gyarapodott, míg a normál polulációé csak 6 %-al.

A kutatások a Proceedings of the National Academy of Sciences címú lapban
jelentek meg. A MODI és más egyetemek mellett az amerikai Yale School Of Medicine kutatói, Horváth Péter és munkatársai vettek részt a cikk kidolgozásában.

Egyre több adat mutat arra, hogy az elhízás nem csupán az abnormális étkezési szokásokból, egyfajta deviáns viselkedésből fakad, hanem születéstől fogva adott hajlamosító tényezőkkel rendelkezünk. Ezen tényezők felkutatása az első lépés a későbbi sikeres terápia megalkotása előtt. Mindez azonban nem jelenti azt, hogy nem kell egészségesen táplálkozni. A hajlam adott, de megfelelő diéta mellett a súly általában kordában tartható, és nem utolsó szempont az élethosszra kifejtett pozitív hatás sem.

ScienceDaily 2010-09-08

Veres Dániel
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 5, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés