2020. október 20. kedd
Vendel, Artúr
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az élet fája elérhető az interneten - 2012-10-19 08:32:14 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az élet fája elérhető az interneten

Napjainkban egyre nagyobb adathalmazok halmozódnak fel minden tudományterületen. Ennek az információ-
mennyiségnek a kezelése nagy feladatot jelent a kutatóknak. E problémák közül az egyik legnagyobb, az élet fejlődésének rendszerezése, átláthatóvá tétele. Az életfák megjelenítésére sikerült a napokban egy nagyon ígéretesnek tűnő kezdeményezést elindítani.

Az élet fejlődésével kapcsolatos tudásunk napról napra gyorsabban növekszik. Ennek természetesen megvan az előnye, mivel minden egyes új információval közelebb kerülünk az élet kialakulásának lehetséges mikéntjéhez. Azonban már most akkora információmennyiség gyűlt össze ezzel kapcsolatban, aminek áttekinthetősége komoly korlátokba ütközik. Ezeket az információkat leggyakrabban életfákon szokták ábrázolni, ami az élőlények közötti filogenetikai kapcsolatokat mutatja be.

Mi emberek, leginkább a papír alapú információt részesítjük előnyben (papír paradigma). A fő gond ezzel az, hogy a mostanra összegyűlt adatmennyiség annyira hatalmas, hogy annak papír alapú megjelenítése nem kivitelezhető. A tudósok már régóta keresik ennek a problémának a megoldását, eddig sikertelenül. Azonban 2012. október 26-án elstartolt a OneZoom nevű internetes kezdeményezés, ami egy lehetséges megoldást jelenthet erre a problémára.

A program elindításakor egy fraktál „fát” láthatunk. A program tervezői ezt találták a legátláthatóbb formának, amivel be lehet mutatni az élőlények fejlődését. Azonban a program lehetőséget ad más formájú életfa megjelenítésére is. Az ágak a fejlődési útvonalakat jelölik, és a levelek az élőlényeket jelképezik. A program jelenleg még nagyon kezdetleges formában működik, mivel nem az egész élővilágot mutatja be, hanem „csak” az emlősöket. Ez körülbelül 5000 fajt jelent, ez a szám azonban lényegében tetszés szerint bővíthető. Ennek ellenére ez a változat is jól mutatja, hogy a program tökéletesen alkalmas arra, amire kitalálták, és ha teljesen kiegészítik is, akkor is átlátható lesz.

A szoftver átlépi a papír alapú megjelenítés korlátait. Hasonlóképpen működik, mint a Google Earth nevű program: a kezdetben látható áttekintő fa bármely részére rá tudunk közelíteni, és így láthatóvá válnak a részletek is. Ez hatalmas előny, mivel az alkotók szerint még az életfa ezen kis töredékét sem lennénk képesek érdemlegesen megjeleníteni még a Föld legnagyobb megjelenítőjén sem (a NASA által épített, 128 LCD monitorból álló megjelenítő).

A program emellett képes további információk megjelenítésére is. Például látható az, hogy a filogenetikai elszakadás mikor történt, és a fajokat jelképező levelekre rákattintva további információkat tudhatunk meg róluk. A fejlesztők szeretnének összedolgozni más weboldalakkal is, hogy adatbázisukat kibővíthessék. Így például az Encyclopedia Of Life weboldallal közösen együttműködve a fajokhoz fotókat, térképeket tudnának rendelni.

Az információ világában egyértelműen arra kell törekednünk, hogy kihasználjuk a digitális technológia adta lehetőségeket. Erre mutat jó példát a OneZoom nevű kezdeményezés is, ami megpróbálja legyőzni a papír által állított korlátokat, és ezzel közelebb hoz bennünket az élet megértéséhez is.

A cikket a PLoS Biology
közölte.

Forrás:
Science Daily

2012. október 19.

Molnár Attila

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés