2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az elefántok méhekre figyelmeztetnek - 2010-05-02 05:19:12 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az elefántok méhekre figyelmeztetnek

Kutatók rájöttek, hogy az elefántok riadó jelzést hallatnak, mikor méhek fenyegetik őket és azt is kimutatták, hogy megfutamodnak, mikor felvételről hallják a vészjelet, még ha méhek nincsenek is a közelben.


Vastag bőrük ellenére a felnőtt elefántokat is megcsíphetik a méhek a szemük környékén vagy az ormányukon, míg a borjakat meg is ölheti egy csípős méhraj, mivel a fiatalok még nem fejlesztették ki a vastag, védelmező bőrt. Az Oxford University, a Save the Elephants szervezet és a Disney’s Animal Kingdom kutatóinak csapata felfedezését egy Kenyában folyó elefántkutatás részeként tette. Eredményeiket a PloS One folyóiratban közölték.

„Kísérleteinkben dühös méhek hangját játszottuk le elefántcsaládoknak és tanulmányoztuk a reakcióikat” mondta a kutatást vezető Lucy King (Oxford University). „Fontos felfedezés, hogy az elefántok nem csak elmenekültek a zümmögő hang elől, de egy egyedülálló „dörmögő” hangjelzést is adtak, valamint rázták a fejüket.”

Ezután a csoport elkülönítette a dörmögő jel specifikus akusztikus jellemzőit, és visszajátszották a hangokat az elefántoknak annak megerősítésére, hogy vajon a felvett jelzés menekülésre készteti-e őket, még akkor is, ha nincs semmi jele méheknek. „Úgy teszteltük ezt a hipotézist, hogy felhasználtuk az eredeti hangfelvételt, egy eltolt frekvenciájú, de egyébként az előbbivel azonos felvételt, mely így fehér zajra adott tipikus válaszra emlékeztetett, és kontrollként egy másik elefántdörmögést” mondta King.

„Az eredmények drámaiak voltak: tíz elefántcsaládból hat menekült a hangszórótól, mikor a „méh” dörmögést, játszottuk le, ehhez képest csak kettő, mikor a kontroll dörmögést és csak egy, mikor frekvencia-eltolt jelzést adtuk le. Mi több, azt találtuk, hogy az elefántok még messzebbre mentek, mikor a „méh” vészjelet hallották, mint akkor, mikor más dörmögéseket.”

A kutatók úgy vélik, hogy az ilyen jelzések érzelmi válaszok lehetnek egy fenyegetésre, egy mód a csoportmozgások koordinálására és a közeli elefántok figyelmeztetésére – vagy éppenséggel a tapasztalatlan és sérülékeny fiatal elefántok óvatosságra tanításának egy módja.

További kutatás szükséges annak megerősítésére, hogy vajon a dörmögő jel figyelmeztet-e más veszélyekre is, nem csak a méhekre. „A jelzések lehetnek a kulcs annak megismerésében, hogy az elefántok ugyanúgy képezhetik a különböző hangokat, mint ahogy az emberek képezik a különböző magánhangzókat, a nyelvük és az ajkaik helyzetének változtatásával” mondta Dr. Joseph Soltis (Disney’s Animal Kingdom). „Még az is lehet, hogy ez, az emberi nyelvhez eléggé hasonlóan, képessé teszi őket arra, hogy látszólag hasonló hangzású jelzéseket adjanak igen eltérő jelentéssel.”

Korábbi, az Oxford University által végzett kutatás felfedezte, hogy az elefántok a vadonban elkerülik a méhkaptárakat és elmenekülnek a dühös méhek lejátszott hangjától. A 2009-ben King által vezetett tanulmány megmutatta, hogy a méhkaptárak köré épített, és egymással összedrótozott kerítések jelentősen csökkentik a termények elefántok általi fosztogatását. A csapat reméli, hogy az új felfedezések új utakat nyithatnak az emberek és az elefántok közti esetleges konfliktusok elkerülésére.

ScienceDaily 2010. április 28.

Duleba Mónika


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 2, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés