2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az auxin valóban nélkülözhetetlen a fototropizmushoz  - 2013-06-04 11:34:44 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az auxin valóban nélkülözhetetlen a fototropizmushoz

A növények számos stratégiát fejlesztettek ki ahhoz, hogy leveleik a lehető legtöbb fényhez jussanak. Kutatók egy csoportja most végre tisztázta a folyamat fő mozgatórugójának, a már régóta ismert auxin nevű fitohormon pontos szerepét. A növényeknek életük kezdetén különösen fontos a fény felé növekedés. Sok mag a föld alatt csírázik ki, és tápanyagait korlátolt forrásból, saját keményítő- és lipidtartalékaiból nyeri. Gyorsan nőnek a fiatal magoncok a gravitációval ellentétes irányban, hogy minél hamarabb elérjék a fényt. Ehhez rendkívül fényérzékeny fehérjék segítségét használják fel, hogy a legrövidebb utat megtalálják a felszínre, illetve hogy a fényforrás irányába hajoljanak.

„Az idősebb növények hajtásai, levelei is elfordulnak a legintenzívebb fényforrás iránya felé ( fototropizmus), azáltal, hogy a fénnyel ellentétes oldalon megnyúlnak a sejtjeik” – magyarázza Prof. Claus Schwechheimer (TUM).

Szállítófehérjék viszik a hormonokat a célzott helyre

„Az auxin hormon felelős a sejtmegnyúlásért, molekulái a hajtáscsúcson termelődnek és sejtről-sejtre vándorolnak. Export- és importproteinek közvetítik a folyamatot, így kerülnek ki a sejtből az extracelluláris térbe, majd onnan a következő sejtbe és így tovább, rengeteg sejten át, míg el nem érik a célterületet” – részletezi Schwechheimer. A legfontosabb ilyen exportfehérjék az úgynevezett PIN-ek, amelyek az auxin áramlásának irányát szabályozzák. Persze ezt nem egyedül teszik, ahogy azt a professzor csoprtja kimutatta, hanem szükségük van a D6PK jelű proteinkináz jelére – ez az enzim foszfátcsoport "ráhelyezéssel" aktiválja a PIN-eket, csak ezután képesek szállítani az auxint.

Mi az auxin szerepe?

A növények mozgását először Charles Darwin írta le (The power of movement in plants, 1880). Az elmélet, miszerint az auxin szerepet játszhat a fényforrás felé fordulásban, 1937-ben látott napvilágot egy holland kutató, Frits Went által (Cholodny-Went modell). Ezt követően sok megfigyelés látszott ezt igazolni, ám eddig nem tudták egyértelműen bizonyítani, hogy az auxin valóban részt vesz a folyamatban. Prof. Christian Fankhauser (Svájc, Université de Lausanne, UNIL) elárulja, miért volt ilyen kétséges ez: a hibás auxintranszporttal rendelkező növények minden ismert esetben szintén mutatnak normális fototropizmust, hogyan lehetséges ez? Pontosan hogy működik a transzportrendszer? Az UNIL és a TUM csapata együtt megtalálták a választ: a svájci kutatók egyszerre inaktiváltak bizonyos PIN fehérjéket, valamint kináz enzimeket, a németeknek pedig sikerült kimutatni a D6PK fentebb leírt funkcióját.

A mutáns, hibás auxintranszportláncú növények nem tudtak reagálni a fényjelre (trigger), amely elindítja a fototropizmust, így ezek a fény irányára tekintet nélkül csak felfelé nőttek, pontosabban a gravitációval ellentétesen.  Azaz, ezzel a kísérlettel elsőként nyert bizonyítást, hogy az auxin valóban kulcsfontosságú fitohormon, amely a fototropizmust irányítja, de természetesen csak akkor, ha el is jut a megfelelő helyre.

Forrás: Phys.org

2013. június 4.

Kettinger Dóra
Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 3, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés