2020. október 21. szerda
Orsolya
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az anyatej gátolja a HIV vírust? - 2012-06-19 08:34:39 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az anyatej gátolja a HIV vírust?

Valóban a mell lenne a legjobb HIV inhibítor? Az anyatej egyik eddig ismeretlen összetevője  elpusztítja a HIV partikulumokat és a vírussal fertőzött sejteket, valamint gátolja a HIV átvitelét az egér és az emberi immunrendszerben egyaránt.

A gyermekkorban bekövetkező HIV fertőzés összefügésbe hozható a a betegség gyorsabb lefolyásával és a magasabb halálozási aránnyal. Az antiretrovirális terápia hiányában a HIV fertőzött gyermekeknek csak 65%-a  éli meg az első és kevesebb mint a fele fogja ünnepelni a 2. születésnapját.  A legtöbb HIV pozitív gyermek méhen belül, vagy szoptatás alatt  fertőződik meg. A fejlett országokban az anya-gyermek HIV átvitel előfordulásának aránya rendkívül alacsony, mivel a nők antiretrovirális terápiában részesülnek a terhesség alatt, és tartózkodnak a szoptatástól. Továbbá a gyermek is a születése után pár hétig részesül antiretrovirális megelőző terápiában.

Ha a csecsemők HIV pozitív anyától születnek és a szülés közbeni transzmissziót sikerült is elkerülni, körülbelül 15%-uk mégis megfertőződik a korai gyermekkor során.

Mivel a vírus bekerülhet az anyatejbe, a szoptatás volt az egyik lehetséges felelős.

Hatékony stratégiák kifejlesztésével megelőzhető lenne a szoptatás alatti HIV transzmisszió. Állati modellekre volt szükség, hogy teszteljék ennek az új megközelítésnek a hatékonyságát, így tudtak kifejleszteni egy orális HIV transzmissziós modellt humanizált egerekben.

Erre a modellre a következő tézisek bizonyítása miatt van szükség:

1, per os sejtmentes és a sejt-asszociált HIV fertőzés hatékony
2, az átvitel előfordulhat a szájüregben és a felső tápcsatornában.
3, a transzmissziót meg lehet előzni antivirális szerekkel
4, az emberi anyatej jelentősen csökkenti a HIV szájon át való terjedését.


Angela Wahl az Észak Karolinai egyetem kutatója és kollégái HIV fertőzött BLT humanizált egereket vizsgáltak (amelyekben emberi csontvelő, máj és csecsemőmirigy szövetek voltak). Amikor  az egereket per os kezelték a vírussal, az fertőzéshez vezett.  A HIV RNS megjelent a plazmában, és a CD4+T sejtek is fokozatos csökkenésnek indultak. Azonban ha a rágcsálókat HIV-el fertőzött anyatejjel táplálták, a vírus nem jutott át. Azt is megfigyelték, hogy a HIV fertőzés gátlása az egyes anyatej mintákban koncentrációfüggő volt.

Szájon át történő HIV transzmisszió anyatej jelenlétében.

A, In vitro gátlás  5 különböző donor által adományozott HIV-el sejtmentesen fertőződött humán anyatejben . Erős gátlást lehet megfigyelni mint az 5 anyatej mintában.

B, In vitro gátlás koncentráció függése sejtmentes HIV fertőzésen átesett humán anyatejben

C,D, Az anyatej hatékonyan gátolja a sejtmentes és a sejt-asszociált HIV transzmissziót in vivio.
A fertőzést két csoport alapján vizsgálták meg. Sejtmentes ( C ), és sejt-asszociált ( D ). A perifériás vér vírusterhelését hetente ellenőrizték real-time PCR-el. A perifériás vér vírusterhelésének középértéke látható az egyes expozíciós csoportokban. A kimutatósági határértéket a teszt szaggatott vonallal jelzi.
Korábbi kutatások már utaltak az anyatej antivirális tulajdonságaira, de nem gondolták, hogy megakadályozná a HIV átjutását. „Megmutattuk, hogy a tejnek van egy olyan intrinsic veleszületett képessége, hogy megöli a HIV-et.” , mondja Victor J. Garcia, aki a kutatást felügyelte.

Most azután a rejtélyes összetevő után kutatnak, amely gátolja a vírust. Ha azonosítani tudják, akkor megelőzhetővé válna a HIV akár szexuális úton való terjedése is.

Felmerült a kérdés, hogy miért van mégis olyan anyatejjel táplált csecsemő aki HIV pozitív anyától született, és mégis megfertőződött? Valószínűleg szoptatás során a repedezett mellbimbókból szivárgó fertőzött vér által jut a vírus a csecsemő szervezetébe. 

Forrás: Newscientist, PLOS Pathogens, Kép

2012. június 19.

Papdiné Morovicz Andrea


Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 4, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés