2020. október 24. szombat
Ráhel, Salamon
Biotechnológia, molekuláris biológia és élettan az mRNS.hu-n

Az info@mrns.hu-ra küldhet linket vagy valamilyen anyagot, amit szeretne, ha hírként bemutatnánk.


Korábbi híreink  |   Keresés:

Kiválasztott hír:
Megosztás: Add az iWiW-hez Add a Facebook-hoz Add a Twitter-hez Add a Google Reader-hez Add a Startlaphoz
Az anya szerepe a gyermekek elhízásában - 2010-04-06 08:19:22 Hozzászólás írása Hozzászólások száma 0 hozzászólás 
Az anya szerepe a gyermekek elhízásában

A leendő anyáknak azt szokták tanácsolni, próbáljanak egészséges testsúlyra lefogyni a terhesség előtt, és a várandósság alatt is csak annyit szedjenek fel, amennyi valójában szükséges. Az Agricultural Research Service (ARS) jelenleg is folyó kutatásának vezetője, Kartik Shankar kollégáival újabb bizonyítékokat talált, amelyek alátámasztják ezt a jó tanácsot.


Shankar azt kívánta megvizsgálni, hogy azok a hatások, amelyek a méhben érik a magzatot – főképp azok, amelyek az első pár hónapban – hogyan befolyásolják a gyermek testsúly szabályozási képességét a későbbi élet során.

Az eredmények alapján a gyermek testsúlyt szabályozó mechanizmusait örökre megváltoztathatják az anya elhízásával kapcsolatos szignálok. A még meg sem született utód ilyen anyai „programozása” megnöveli a gyermek esélyeit arra, hogy túlsúlyos, vagy elhízott felnőtt váljék belőle, valamint az elhízással kapcsolatos megbetegedések kockázatát szintén megnöveli.
Shankar olyan patkánykölykök súlygyarapodását kísérte figyelemmel, amelyek apja sovány, anyja pedig vagy szintén sovány, vagy túlsúlyos volt (túletették) a megtermékenyítés előtt és a vemhesség során.

Minden utód normál súlyú volt születéskor és elválasztáskor. Miután azonban az elválasztott kölykök korlátlan mennyiségű magas zsírtartalmú táplálékhoz férhettek hozzá, a túlsúlyos anyák utódai számottevően többet fogyasztottak belőle. A sovány anyák gyermekeihez képest sokkal nagyobb mértékben növekedett a testsúlyuk, és a testzsír tartalmuk is.

A tanulmány arra enged következtetni, hogy az anya elhízása a méhben fejlődő magzat anyagcseréjét és a testsúlyt szabályozó mechanizmusokat képes „átprogramozni”. Az anyaállatok elhízása önmagában képes volt kiváltani a kölykök elhízását.

ScienceDaily (Apr. 5, 2010)


Borsics József

Cikk ajánlása » email:
Hozzászólás írása
Hozzászólás
 

Értékelések száma: 6, Cikk értéke (1-10):


Értékelje ezt a cikket! 


Hirdetés
Email cím:
Jelszó:

Regisztráció »
Elfelejtett jelszó »
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt: itt ellenőrizheti
Portálunk oldalai megfelelnek az egészségügyi információk megbízhatóságát és hitelességét garantáló HONcode előírásainak. Ezt:
itt ellenőrizheti
.
Oldal ajánlása (email):
Az ajánlót küldi (név):
Hirdetés